Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/02/2013

Αποσπάσματα συνεντεύξεων Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με τον κατώτερο μισθό

Αποσπάσματα συνεντεύξεων Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας στην τηλεόραση του ΑΝΤ-1 (Γιώργο Παπαδάκη) και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Γιάννη Παντελάκη και Βασίλη Μπεσκένη) σχετικά με τον κατώτερο μισθό

Όσον αφορά τον κ. Μέργο και την κ. Δαμανάκη, με τις δηλώσεις τους στην ουσία ομολόγησαν αυτό  το οποίο έχουν συμφωνήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την τρόικα.

Στο 2ο μνημόνιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι ο κατώτερος μισθός θα μειωθεί σε επίπεδα ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας, Λεττονίας κλπ. Στο 3ο Μνημόνιο υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτερος μισθός θα επανεξεταστεί από 1-1-2014 με κριτήριο τα επίπεδα της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίας στη χώρα μας.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας λήγει 31 Μαρτίου 2013 και  πλέον ο κατώτερος μισθός, με βάση μνημονιακό νόμο, δεν θα καθορίζεται με συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων αλλά με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι από 1η Απριλίου 2013 και μετά —και δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα— θα μπορούν η εκάστοτε κυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να καθορίζουν τον κατώτερο μισθό σε όποια επίπεδα θέλουν. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν εμπιστευόμαστε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθεί άλλο ο κατώτερος μισθός.

 Γίνονται, έτσι, απολύτως κατανοητά τα αίτια της πραξικοπηματικής άρνησης της κυβέρνησης να φέρει προς συζήτηση στην Βουλή την Πρόταση του Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που έχει κατατεθεί από τις αρχές Ιουλίου 2012 και η οποία αφορά στην κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6 της 28/02/2012, με την οποία –μεταξύ άλλων- μειώθηκαν οι κατώτατες αποδοχές κατά 22% (στα 586 ευρώ μεικτά) και κατά 32% (στα 511 ευρώ μεικτά) για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αυτή την πρόταση νόμου προτείνει την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα πριν την μνημονιακή μείωσή του  επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μεικτά το μήνα όπως και την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή, δηλαδή από 361 στα 461 ευρώ μηνιαία, την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών  κανόνων κατεδάφισης της εργατικής νομοθεσίας και την ανασύσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας.

To Γραφείο Τύπου