Τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι συζητήσεις για δημιουργία ΕΟΖ (θεματικών, γενικών, ειδικών, βιομηχανικών, εμπορικών, μεταποιητικών, ορισμένου ή αορίστου χρόνου κ.λ.π.), σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας (Θράκη, Ήπειρο, Νότια Κρήτη, Νότια Πελοπόννησος κ.λ.π.).
Από δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων συνάγεται ότι η Κυβέρνηση το έχει αποφασίσει. Οι επισκεπτόμενοι άλλωστε Ευρωπαίοι ιθύνοντες (είτε της Γερμανικής Κυβέρνησης, είτε της ΕΚΤ) ομολογούν ότι είναι το ζήτημα του άμεσου ενδιαφέροντός τους.
Επειδή με το άρθρο 37 παρ. 5 του Ν. 3907/2012 (ΦΕΚ Α 7/26-1-2011) επιτρέπεται σε μετανάστες που βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροώθησης (στρατόπεδα συγκέντρωσης), «…να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας.»
Επειδή με το άρθρο 10 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ Α 41/1-3-2012) παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει συστήσει ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας (ΙΓΕΕ) και έχει την έδρα του σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ (Βουλγαρία – Ρουμανία κ.λ.π.), να προσφέρει τις υπηρεσίες του προσωρινά και στη χώρα.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Αν η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ιδρύσει ΕΟΖ και που;
2. Αν έχει πάρει πρωτοβουλίες και με ποιους ξένους «επενδυτές»;
3. Αν οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν με σκοπό την εξυπηρέτηση των επενδυτών των ΕΟΖ και την κήρυξη ενός γενικευμένου εργασιακού dubbing στη χώρα;
Ο Ερωτών βουλευτής
Μητρόπουλος Αλέξιος