Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/02/2013

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Τσούτσιας – Σαράντης)

-    Να ξεκινήσουμε από την Ιταλία.. Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο..

Νομίζω ότι οι ιταλικές εκλογές αποτελούν ένα μήνυμα κατά της ευρωλιτότητας θα μπορούσε να πει κανείς. Η ιταλική κοινωνία με το δικό της τρόπο, με έναν αντιφατικό τρόπο ορισμένες φορές, και αναφέρομαι στα υψηλά ποσοστά του σχήματος του  Γκρίλλο..

-    Και του Μπερλουσκόνι..

Και του Μπερλουσκόνι, βεβαίως.. Ο Μπερλουσκόνι βέβαια έχει ένα πλεόνασμα, τουλάχιστον όπως το κρίνουμε εμείς από εδώ, ανυποληψίας εν πάση περιπτώσει. Αυτό όμως τελικά το κρίνουν οι Ιταλοί  με την ψήφο τους κι όχι τι λέμε εμείς τώρα στο ραδιόφωνο.

Νομίζω όμως ότι το βασικό συμπέρασμα είναι αυτό. Ότι είναι ένα μήνυμα ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν φέρει τους ευρωπαϊκούς λαούς στα όριά τους και ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

-    Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα στα καθʼ  ημάς;..

Θα έχει συνολικά στην Ευρώπη. Άρα, μ΄ αυτή την έννοια, και για μας. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα στις ιταλικές εκλογές, υπάρχουν μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, άρα κι από κει μ΄ έναν διαφορετικό τρόπο πάλι κατατίθεται ένα μήνυμα εκ μέρους των κοινωνιών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Και από την άλλη βέβαια και στην Ελλάδα όπου, κατά τη γνώμη μας, θεωρώ δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν υιοθετεί την εφαρμοζόμενη  μνημονιακή πολιτική.

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένας αναβρασμός στην Ευρώπη. Υπάρχει μία εκ των πραγμάτων αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών. Και εάν δεν ληφθούν πολύ σοβαρά αυτά τα μηνύματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου τα πράγματα θα χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα, από μεγάλες συγκρούσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο και για την ίδια τη συνέχεια της Ευρώπης.

-    Λέγαμε πριν λίγο εδώ ότι πρώτη φορά ακούμε προαναγγελία, με αφορμή τη σημερινή αντιπαράθεση συζήτηση βέβαια των πολιτικών αρχηγών για το αγροτικό.. Ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τον κ. Σαμαρά εφ΄  όλης της ύλης;

Κατ΄ αρχήν πρέπει να γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος, γιατί εμφανίζεται ο κ. Σαμαράς στη Βουλή. Έχουν γίνει δεκάδες ερωτήσεις και στην Ώρα του Πρωθυπουργού εκ μέρους του κ. Τσίπρα και ο κ. Σαμαράς δεν έχει εμφανιστεί. Άρα αυτό από μόνο του προσδίδει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι είναι η πρώτη συζήτηση μετεκλογικά, πέραν των προγραμματικών δηλώσεων, που θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Δεν τον τιμά  η διαρκής απουσία του. Νομίζω ότι ουσιαστικά στην πράξη έχει καταργήσει την Ώρα του Πρωθυπουργού. Δείχνει μια υποτίμηση προς τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου.  Άρα υπ΄ αυτή την έννοια έχει ένα ενδιαφέρον η σημερινή συζήτηση.

Προφανώς η συζήτηση θα ξεκινήσει από τα ζητήματα τα αγροτικά αλλά θα επεκταθεί  στα συνολικότερα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε ένα κρίσιμο σημείο, ως οικονομία και ως κοινωνία. Βλέπετε τις διάφορες εκθέσεις που υπάρχουν από διάφορες πλευρές –η πιο πρόσφατη του κ. Προβόπουλου. Βλέπετε τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, εντός και εκτός της Ελλάδας, που θέτουν καίρια ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και για τα όρια αυτής της πολιτικής κα για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Άρα αναπόφευκτο είναι αυτή η συζήτηση να έχει και το στοιχείο μιας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, γιατί έντονη είναι η πολιτική σύγκρουση ούτως ή άλλως σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

-    Έτσι όπως το περιγράφετε αυτό το περιβάλλον, το οποίο μεταβάλλεται συνέχεια… οικονομικά..  δεν είμαστε στην ίδια μοίρα που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή έτσι όπως ήμασταν πριν λίγους μήνες όταν έγιναν οι εκλογές. Ένα κόμμα δεν θα πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις του, τη γραμμή του κάθε φορά;…

Είμαστε σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, προς το χειρότερο. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Δηλαδή η ύφεση βαθαίνει, η ανάπτυξη απομακρύνεται, όλοι οι δείκτες που αφορούν την ανεργία, την απασχόληση, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις επιδεινώνονται δραματικά.  Άρα τα πράγματα βαδίζουν προς το χειρότερο.. Μ΄ αυτή την έννοια σας λέω ότι οφείλει προφανώς ένα κόμμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από μεριάς του, να επικαιροποιεί κάθε φορά τις προτάσεις του. Γι αυτό κι εμείς από την πρώτη στιγμή λέμε, και νομίζω ότι τώρα το φωνάζουμε με ακόμα πιο δυνατή φωνή, ότι όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στα πράγματα, τόσο δυσκολεύουν για όλους μας οι καταστάσεις.

-    Φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι το απόγευμα ένα από τα σημεία τριβής και αντιπαράθεσης, με δεδομένο το τι λέγατε προεκλογικά και το τι λέτε τώρα, και κυρίως σε θέματα οικονομίας. Ήδη έχει γίνει μια ολόκληρη συζήτηση με βάση τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη.. χθες είχαμε αντίστοιχα και κάποιες δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη εδώ στο δικό μας το ραδιόφωνο..

Και για μένα είπαν…

-    Θα΄ρθώ και σε εσάς…

.. Όλοι αυτή τη στιγμή υπονομεύουμε τον Αλ. Τσίπρα, απ΄ότι κατάλαβα. Νομίζω όμως ότι ..

-    Αυτό είναι αλλαγή στρατηγικής;…

.. Αυτό το φοβερό επικοινωνιακό επιτελείο –για να μιλάμε λίγο σοβαρά, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να πέσουμε στην κατάσταση της φαιδρότητας, όπως έχει πέσει προ πολλού το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά θα έκαναν πολύ καλή δουλειά αν τους έπαιρναν στο Ράδιο Αρβύλα. Εκεί αυτές οι μοντεζιέρες και τα χαλκευμένα βίντεο θα μπορούσαν να δώσουν εκπληκτική τηλεθέαση. Στην πολιτική όμως είναι μια θλιβερή και επικίνδυνη φωνή.

-    Μισό λεπτό.. Για να δούμε κανα- δυο πραγματάκια… Ο κ. Παπαδημούλης εδώ χτες είπε για σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. Το είπε.. Και ο κ. Δραγασάκης.. Και ο κ. Σταθάκης.. Ο κ. Δραγασάκης είπε η κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ θα αφορά μόνο ορισμένες κατηγορίες πολιτών… Δεν πιστεύω να λέτε ότι κι εμείς τα χαλκεύουμε…

Το ερώτημά σας περιμένω….

-    Επ΄ αυτών … Αν υπάρχει αντίφαση μ΄ αυτά που λέγατε προεκλογικά μ΄ αυτά που λέτε τώρα…

Εάν πάτε στο www.syn.gr  θα δείτε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Εκεί λοιπόν να κάνετε μια αντιπαραβολή όλων των δηλώσεων αυτών που αναφέρατε, και των πρόσφατων και των προηγουμένων, και του προγράμματος για να δείτε την απόλυτη συνέπεια των λόγων και του προγράμματος.

Αλλά εγώ το βρίσκω και προκλητικό να μιλάνε τώρα για διγλωσσία ποιοι; Η Ν.Δ., όταν ο κ. Σαμαράς είναι ο αρχιερέας της διγλωσσίας. Ήταν ο άνθρωπος που ήταν αντιμνημονιακός και τώρα εμφανίζεται μνημονιακότερος του μνημονίου. Ήταν  ο άνθρωπος που μόλις πριν 15 μέρες δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει θέμα κατώτατου μισθού, περαιτέρω μείωσής του και την ίδια στιγμή δηλώνει την απαρέγκλιτη προσήλωσή του στο μνημόνιο 3, το οποίο προβλέπει, σε περίπτωση απόκλισης, να επανεξεταστεί προς τα κάτω το επίπεδο των μισθών. Δηλαδή πρόκειται για πολιτικά μασκαριλίκια άνευ προηγουμένου.

Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά που ακούγονται τώρα από τη Ν.Δ. προσπαθούν ακριβώς να καλύψουν τις δικές τους κολοτούμπες. Τίποτε παραπάνω.

-    Επειδή είπατε να χτυπήσουμε το www.syn.gr, την έκανα αυτή τη δουλειά χθες και είδα ότι πράγματι για το χαράτσι λέτε περίπου τα ίδια πράγματα…

Και μιλάμε και για σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και για δέσμευση αποκατάστασης του κατώτατου μισθού…

-    Ο κατώτατος μισθός την περίοδο εκείνη ήταν στα 781 ευρώ. Θα το επαναφέρετε εκεί;

Δεν είναι μόνο θέμα ηθικό η επαναφορά του.  Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Δεν είναι ότι απλώς θέλουμε να διορθώσουμε μια αδικία. Γιατί και η πρόθεση του να διορθώσεις μια αδικία καλό είναι να την έχεις, αλλά πρέπει να μπορείς και ταυτόχρονα να την υλοποιήσεις. Είναι ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Η βελτίωση, η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης σ΄ αυτά τα επίπεδα προκαλούν ένα αναπτυξιακό σοκ θετικό, μικρόν μεν, στην αγορά και στην ελληνική οικονομία. Γιατί τα χρήματα αυτά πηγαίνουν όλα στην κατανάλωση, δεν πηγαίνουν στην αποταμίευση, δεν πηγαίνουν  στις επενδύσεις.  Μ΄ αυτή την έννοια, όταν εμείς μιλάμε για αναστροφή της καθοδικής πορείας της οικονομίας, προϋποθέτει να ξεκινήσουμε, μαζί με άλλα μέτρα, και από αυτό. Να ενισχύσουμε την αγοραστική, καταναλωτική δύναμη αυτών που ήταν στα 786 ευρώ και έχουν πέσει τώρα στα 570 και στα 580.

-    Κάτι τελευταίο. Διαβάζουμε ότι υπάρχουν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσίπρα και τον πρώην πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. Ισχύει κάτι τέτοιο; Μάλιστα παίρνει και συμβουλές ο κ. Τσίπρας, απ΄ ότι διαβάζουμε, στη λογική μην τα βρεις με τη διαπλοκή και διέγραψε.,….  και θα δεις πόσο θα σε αγκαλιάσει ο κόσμος…

Εγώ βλέπω έναν εκνευρισμό κυρίως από τον κ. Σαμαρά όταν ακούει το όνομα Καραμανλής, γιατί προφανώς κάποιο πρόβλημα έχει με τις δικές του εσωτερικές συνιστώσες.  Προφανώς δεν υπάρχει καμιά καραμανλική αριστερά. Εμείς αυτό το οποίο κατ΄ επανάληψη έχουμε πει είναι ότι ο τρόπος που πολιτεύεται η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. υπό τον κ. Σαμαρά ουσιαστικά έχει κάποια στοιχεία μετάλλαξης, αλλαγής της μεταπολιτευτικής καραμανλικής ταυτότητας της Ν.Δ. Είναι αυτή τη στιγμή μια ακροδεξιά προσέγγιση στα πράγματα, μια ακροδεξιά ρητορική η οποία εκφράζεται μάλιστα πολλές φορές μ΄ αυτή τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού, η οποία έχει γίνει  κυρίαρχη το τελευταίο διάστημα εκ μέρους του κόμματος της Ν.Δ.

-    Από την απάντηση καταλαβαίνω ότι έχει πάρει τηλέφωνο ο κ. Καραμανλής τον κ. Τσίπρα..

-   

Όχι, εγώ δεν γνωρίζω τέτοια πράγματα να έχει πάρει κανένα τηλέφωνο. Αλλά το θεώρησα περιττό να ασχοληθώ με τα διάφορα παραπολιτικά που γράφονται στις εφημερίδες.

To Γραφείο Τύπου