Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/05/1999

Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τύπου, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όσους αγωνίζονται για ελεύθερη ενημέρωση, πολύπλευρη και αντικειμενική πληροφόρηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που η πληροφορία και η εικόνα παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία του κόσμου μας, η Παγκόσμια Ημέρα Τύπου μπορεί να γίνει αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του πολίτη για ανεμπόδιστη πρόσβαση στις πηγές της ενημέρωσης. Η συγκέντρωση του ελέγχου στα ΜΜΕ από λίγα και ισχυρά, οικονομικά και πολιτικά, κέντρα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Η χρησιμοποίηση του Τύπου για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ιδιαίτερα σε πολεμικές αναμετρήσεις καθώς και οι διωγμοί των ανελεύθερων καθεστώτων σε βάρος των λειτουργών του Τύπου και της ελευθεροτυπίας πρέπει να σταματήσουν.

Η ενίσχυση των θεσμικών ρυθμίσεων που διέπουν τη λειτουργία του Τύπου, η εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας στην πράξη και η προστασία του έργου των δημοσιογράφων αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Τύπου και να κατοχυρωθεί η ελευθεροτυπία, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου