Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος το 2006 και 2007 προχώρησε σε μίσθωση και μεταβίβαση δασικής έκτασης και ελαιοπεριβόλων συνολικής έκτασης 2.903,6 στρεμμάτων στην εταιρεία Golfing Developments AE.
Από το 2009 η Κίνηση Πολιτών Σούρπης δραστηριοποιήθηκε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και μετά από τεκμηριωμένες μελέτες που έγιναν από τον πρώην Διευθυντή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ελ. Φραγκιουδάκη και του δικηγόρου Αθηνών κ. Π. Κυριακίδη διαπιστώθηκε ότι οι εκτάσεις που μίσθωσε ή μεταβίβασε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασαν μετά από έρευνες και η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας και η Επιθεωρήτρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας κ. Άννα Σπάχου.
Συγκεκριμένα, το πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Ι.Μ.Δ (Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος), αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το 1885». Επίσης, στο πόρισμα της Επιθεωρήτριας κ. Σπάχου (αρ. πρωτ. ΕΜΠ 95/09) το οποίο ολοκληρώθηκε την 6η Ιουλίου 2010, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού δεν είχε στην κυριότητά της έκταση 2.903,6 στρεμμάτων για να τα μεταβιβάσει ή να τα μισθώσει στην επενδυτική εταιρεία Golfing Developments AE και επομένως η εν λόγω επενδυτική εταιρεία δεν έχει σήμερα στην κατοχή της από αγοραπωλησίες και εκμισθώσει την συγκεκριμένη έκταση των 2.903,6 στρεμμάτων».
Η πορισματική έκθεση της Επιθεωρήτριας κ. Σπάχου είχε αποσταλεί από τον Απρίλιο του 2010 στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημόσιων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η απάντηση από μεριάς του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
Αντί να κινηθεί ταχύτατα το αρμόδιο Υπουργείο για να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου φαίνεται να κωλυσιεργεί. Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι να παρατηρούνται στην εν λόγω περιοχή παράνομες διακατοχικές πράξεις στο ελαιοπερίβολο από το 2011. Ιδιώτες περισυλλέγουν τον ελαιόκαρπο, ισχυριζόμενοι ότι έχουν μισθώσει το συγκεκριμένο ελαιοπερίβολο.
Σύμφωνα με την Δημοτική Κοινότητα Σούρπης, το συγκεκριμένο ελαιοπερίβολο έχει αποδοτικότητα 300 τόνων ελαιοκάρπου και 50-60 τόνων λαδιού.
Η Δημοτική Κοινότητα Σούρπης έχει καταθέσει πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία προτείνεται να της παραχωρηθεί το δικαίωμα συλλογής του ελαιόκαρπου, το οποίο θα συλλέγουν άνεργοι με την επιμέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, προτείνεται να μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού και να δίνεται σε άπορους και φτωχούς συμπολίτες τους, ενώ μέρος του να διατίθεται, ώστε να συνεισφέρει οικονομικά στην Τοπική Κοινότητα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες εκτάσεις;
2. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να δώσει την οριστική γνωμάτευση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης;
3. Προτίθεται να προχωρήσει σε υιοθέτηση της πρότασης της Τοπικής Κοινότητας Σούρπης για τη διαχείριση του ελαιοκάρπου και του λαδιού που παράγεται από το συγκεκριμένο ελαιοπερίβολο;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος