Το πολύτιμο και ιστορικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων δέχεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ανώνυμες βολές. Tοπικά ΜΜΕ, δρώντας σαν ελεύθεροι σκοπευτές συκοφαντούν τους λειτουργούς και το έργο του νοσοκομείου, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί ακρίβειας του Νοσοκομείου και δημοσιεύοντας ρεπορτάζ περί σκέψεων κλεισίματός του.
Το Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλαβρύτων, έχοντας υποστεί τις συνέπειες, τόσο της εφαρμογής της διασυνδεόμενης διοίκησης με το Νοσοκομείο Αιγίου, όσο και της απόφασης ενοποίησης των οργανισμών, μετά την υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, διαρκώς αποψιλώνεται με μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά και οι κλίνες, από 30 σε 20, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται επικίνδυνα οι υπηρεσίες του προς τους πολίτες της Επαρχίας Καλαβρύτων αλλά και να δυσχεραίνεται η εργασιακή κατάσταση όσων έχουν απομείνει στο Νοσοκομείο.
Όλες οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τακτικά ιατρεία, εφημερία αλλά και νοσηλεία ασθενών, καλύπτονται από 8 όλες κι όλες νοσηλεύτριες, στις οποίες η διοίκηση χρωστάει ρεπό αλλά και κανονικές άδειες ακόμη και της προηγούμενης χρονιάς, ενώ νοσηλευτική εργασία προσφέρει στα τακτικά ιατρεία ακόμη και η μοναδική μαία του Νοσοκομείου.
Επίσης περικόπηκαν 10 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων κατά τμήμα κρίνονται ανεπαρκείς για τον όγκο των ασθενών, που προσέρχονται καθημερινά, αλλά και για τις ανάγκες εφημερίας που καλούνται αυτοί να καλύψουν.
Ταυτόχρονα, στο Κ.Υ. Καλαβρύτων δεν υπάρχει οργανική θέση νοσηλεύτριας ενώ έγιναν περικοπές 3 θέσεων γιατρών.
Ακόμα, το Νοσοκομείο, αν και προβλέπεται στον οργανισμό, δεν διαθέτει ορθοπεδικό ιατρό, την στιγμή που τα ατυχήματα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων θα απαιτούσαν κάτι τέτοιο. Δεν διαθέτει επίσης οφθαλμίατρο, ουρολόγο ενώ τρεις γιατροί παθολόγοι έχουν μετακινηθεί στο γενικό Νοσοκομείο Αιγίου.
Τα 2 διαθέσιμα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Πάτρας ή του Αιγίου είναι σε τραγική κατάσταση, γεγονός που ταλαιπωρεί αφάνταστα και τους υπεύθυνους οδηγούς.
Η πίστωση του 2013 για τις εφημερίες των γιατρών δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα να εφημερεύουν εκ περιτροπής τα ιατρεία στη Δάφνη και στα Τριπόταμα Αχαΐας.
Το φαρμακείο του Νοσοκομείου είναι γυμνό από προσωπικό και καλύπτεται από βοηθό φαρμακείου, που μετακινείται μία φορά την εβδομάδα από το Αίγιο.
Την ίδια στιγμή, η σύνθεση του πληθυσμού της επαρχίας Καλαβρύτων επιδρά στους δείκτες νοσηλείας των ασθενών, γεγονός που επέτρεψε στους “ερμηνευτές” των δεδομένων του esynet να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Όπως φάνηκε και από τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου, το 73% των νοσηλευομένων ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων είναι γεννημένοι προ του 1940 (7% προ του 1920, 32% μεταξύ 1921-1930, 34% μεταξύ 1931-1940), ασθενείς που λογικά “ανεβάζουν” τους δείκτες νοσηλείας.
Επειδή ο συνδυασμός της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της μαρτυρικής Πόλης με τη σύνθεση του πληθυσμού καθιστά άκρως αναγκαία τη διατήρηση του Γενικού Νοσοκομείου - ΚΥ Καλαβρύτων
Επειδή κρίνεται αναγκαία η οικονομική στήριξή του με πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό
Επειδή η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη την άμεση κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με την συμπλήρωση του οργανισμού με τις απαραίτητες οργανικές θέσεις και ίσως την απαγκίστρωσή του από το Νοσοκομείο Αιγίου
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου όσον αφορά την ύπαρξη και ασφαλή διατήρηση του Γενικού Νοσοκομείου-ΚΥ Καλαβύτων;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαρία Κανελλοπούλου
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Μπόλαρη
Γιάννης Σταθάς
Χαρά Καφαντάρη
Νίκος Μιχαλάκης
Βασιλική Κατριβάνου