Οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων μισθών και ημερομισθίων των εργαζόμενων στα 5μηνα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» έχουν γίνει πλέον καθεστώς, αφού οι εργοδότες εκμεταλλεύονται το ιδιόμορφο νομοθετικό πλαίσιο που έχει στηθεί για τέτοιου είδους προγράμματα ώστε να αυθαιρετούν κατά συρροήν εις βάρος των «ωφελούμενων» εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι 675 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» στην Π.Ε. Πιερίας που προσελήφθησαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 σε υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού, Δίου – Ολύμπου, στην Π. Ε. Πιερίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτών των δομών, πληρώθηκαν με καθυστέρηση δύο μηνών. Η ίδια η πολιτεία με την ρύθμιση αυτού του θεσμικού πλαισίου αντιμετωπίζει ως «χομπίστες» τους εν λόγω εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μακροχρόνια άνεργοι και είχαν προφανώς μεγάλη ανάγκη από αμειβόμενη εργασία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εργαζομένων αμείβεται με το αναντίστοιχο για τις ανάγκες ενός μακροχρόνια ανέργου ποσό των 625 ευρώ και παρά το ότι μεγάλος αριθμός εξʼ αυτών έχει προσληφθεί με βάση το πτυχίο, τις εξειδικευμένες γνώσεις και τα τυπικά προσόντα του.
Επιπλέον, η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας που προκύπτει από τη θέση ευθύνης που καλύπτουν και το εξειδικευμένο επάγγελμα που ασκούν πολλοί από αυτούς, η μη δυνατότητα συμμετοχής τους σε άλλο πρόγραμμα τέτοιου τύπου για τη χρονική διάρκεια των επτά μηνών από το τέλος του προγράμματος και η απώλεια του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ μετά το πέρας του προγράμματος είναι μερικά μόνο δεδομένα που συνθέτουν μία κατάσταση κατάφωρα άδικη για τους εργαζόμενους και διαμορφώνουν γιʼ αυτούς ασφυκτικές συνθήκες ζωής σε ένα εύρος επιλογών που κινείται από την ανεργία χωρίς δικαιώματα ως την εργασία χωρίς δικαιώματα και μισθό.
Να σημειώσουμε ότι ελλείψει σοβαρής πολιτικής και σχεδιασμού για την εργασία και με το δεδομένο ότι στην Κατερίνη η ανεργία των νέων ανθρώπων αγγίζει το ποσοστό του 80%, τα νέα αυτά προγράμματα καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε πέντε μήνες κακοπληρωμένης εργασίας και στην συνέχεια σε μία επτάμηνη περίοδο εξασφαλισμένης ανεργίας.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο θα εγγυηθεί την τακτική πληρωμή των 675 εργαζομένων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς» εργασίας της Π.Ε. Πιερίας, καθώς και στα άλλα τέτοιου τύπου προγράμματα, από εδώ και πέρα;
2. Ποιες άλλες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούνται στην περιοχή της Πιερίας και πώς σκοπεύει να τις διευρύνει δεδομένου του τόσο υψηλού ποσοστού ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων στην περιοχή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Ευαγγελία (Λίτσα) Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
Σταθάς Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτρης
Μπόλαρη Μαρία