Πραγματοποιήθηκε χθες 11/03/2013 στην Βουλή, ανοικτή συζήτηση – διαβούλευση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. με τους αρμόδιους φορείς, Σωματεία και Ομοσπονδίες Υπηρετούντων στο Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του ανωτέρω νομοσχεδίου.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εισήγηση έκαναν ο βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς, Υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης, και η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη.
Τη συζήτηση συντόνισε εκ μέρους της ΕΕΚΕ ο συντονιστής του τμήματος σωμάτων ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Μαυρόπουλος. Παραβρέθηκε, επίσης, η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή.
Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν στο σύνολό τους ότι το παραπάνω νομοσχέδιο είναι προχειρογραμμένο, δεν επιλύει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, δεν απαντάει στο ζητούμενο που είναι η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και το μέλλον αυτού, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της τριχοτόμησης του προσωπικού, δεν υπάρχει καμία βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των χαμηλόβαθμων, δεν βελτιώνει τις διαδικασίες πρόσληψης, εκπαίδευσης, εξέλιξης, κρίσεων και προαγωγών του προσωπικού, δεν λύνει το μείζον θέμα της υγιεινής και ασφάλειας για τους υπηρετούντες.
Αντιθέτως, αντί να αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και να λύσει τα ζητήματα συντονισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, την μετονομάζει και την υποβαθμίζει, εντάσσοντάς τη στο γενικότερο μηχανισμό καταστολής, συμπαρασύροντας μαζί της και το Πυροσβεστικό Σώμα. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανακυκλώνονται οι υπάρχουσες δομές του Π.Σ. και επαναφέρονται πρότυπα του παρελθόντος που έχουν αποτύχει και έχουν απορριφθεί. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, διαλύεται η υγειονομική υπηρεσία του Π.Σ., μειώνει τους καταληκτικούς βαθμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες αξιωματικών και ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του σώματος σε βάρος του πολίτη.
Οι φορείς που παραβρέθηκαν στην ακρόαση κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της Γ.Γ.Π.Π., του Π.Σ. και των υπηρεσιών ασφάλειας και πολιτικής προστασίας που προσφέρουν στους πολίτες.
Η τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), ενάντια στη ρύθμιση που περιέχεται στο νομοσχέδιο και καταργεί την απλή αναλογική στο συνδικαλιστικό νόμο των αστυνομικών, ήταν κατατοπιστικότατη και ανέδειξε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της απλής αναλογικής η οποία διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των απόψεων και βοηθά στη διεύρυνση της δημοκρατίας στο σώμα. Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν στην ακρόαση, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. στον αγώνα για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής τους κατάκτησης.
Εν τέλει, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μόνο που εξυπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους του Π.Σ., ακολουθώντας την γενικότερη Μνημονιακή Πολιτική, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, με τη μείωση των εξόδων λειτουργίας κατορθώνει να εξαθλιώσει και το Προσωπικό του Π.Σ. και να το οδηγήσει στα όρια της ανέχειας.
To Γραφείο Τύπου