Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού και η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για τον τομέα του Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, με θέμα: «Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση».
Στη συζήτηση, η οποία αποτελεί συνέχεια ανάλογων θεματικών συναντήσεων στις 21 Μαρτίου και 13 Απριλίου, συμμετείχαν, ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, που εξειδικεύονται σε ζητήματα τουρισμού, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ Μιχάλης Κριτσωτάκης, συνεργάτες της Κ.Ο., καθώς και μέλη των Τμημάτων Τουρισμού και Παιδείας του κόμματος.
Στο χαιρετισμό του, ο βουλευτής Μ. Κριτσωτάκης έθεσε το πλαίσιο συζήτησης για την τουριστική εκπαίδευση - κατάρτιση, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της, ως βασικού συστατικού στοιχείου μιας εναλλακτικής στρατηγικής προσέγγισης για την τουριστική ανάπτυξη. Η ανάγκη μετατόπισης του κέντρου βάρους από τις αλόγιστες επενδύσεις προς τον ανθρώπινο παράγοντα είναι το «κλειδί» μιας τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως κύριο στόχο την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Ωστόσο, στα χρόνια του Μνημονίου, η δημόσια τουριστική εκπαίδευση πλήττεται βάναυσα, μέσω της συρρίκνωσης ή κατάργησης των δημόσιων τουριστικών σχολών και της παράλληλης ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μέσω των ιδιωτικών σχολών αλλά και των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία συχνά δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας.
Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε πολύ γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις (κατάργηση ΟΤΕΚ, «Σχέδιο Αθηνά», ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης ξεναγών, κ.λπ.), αλλά και γενικότερα μεθοδολογικά ζητήματα της πολιτικής για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση (γνωστικά αντικείμενα, επαγγελματικά περιγράμματα, διασύνδεση σπουδών με την αγορά εργασίας κ.λπ.). Κοινή παρατήρηση όλων ήταν ότι, η χώρα χρειάζεται ένα πλήρες, ενιαίο και λειτουργικό, δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων, το οποίο θα επικεντρώνεται όχι μόνο στην μετάδοση της γνώσης γύρω από το τουριστικό αντικείμενο, αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα και τον τόπο εκείνο όπου η γνώση αυτή θα διευρύνεται και θα εξελίσσεται, προάγωντας την έρευνα και καινοτομία. Ο δημόσιος έλεγχος του συστήματος αυτού, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες δυνατότητες μετάβασης των εκπαιδευόμενων από βαθμίθα σε βαθμίθα, είναι θέση να εγγυηθούν την παραγωγή υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και, μέσω αυτής, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σκοπεύει να συνεχίσει τις συναντήσεις με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και να αναπτύξει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να διαμορφωθεί και να αναπτυχθεί ένας σταθερός χώρος διαλόγου για την τουριστική ανάπτυξη. Στην προσπάθεια αυτή, προγραμματίζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η εναρξη ουσιαστικού διαλόγου με θέμα έναν από τους κυριότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της τουριστικής παραγωγικής διαδικασίας: τους εργαζόμενους και απασχολούμενους στον τουρισμό.
To Γραφείο Τύπου