- Eίναι αδιανόητο την Ημέρα Περιβάλλοντος να μην βρίσκομαι στην καρδιά του αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος. Διότι, αυτή η μέρα για εμάς δεν είναι ένα μνημόσυνο. Είναι μια μέρα που πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε ότι ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μια φορά στις 365 μέρες να θυμόμαστε ότι υπάρχει και περιβάλλον, αλλά να βρισκόμαστε για να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που δίνουν τη ζωή τους για να προστατέψουν το μέλλον.
Στις μέρες μας, κάποιοι θεωρούν πολυτέλεια το περιβάλλον και την προστασία του. Είναι, όμως, τόσο κοντόφθαλμη αυτή η λογική. Μας λένε ότι η χώρα μας περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση και αυτό είναι αλήθεια, αλλά τώρα δεν πρέπει να κοιτάμε το περιβάλλον που είναι πολυτέλεια και πρέπει να κοιτάμε πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ξανά ανάπτυξη. Εμείς λέμε ότι σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με όραμα, με προοπτική, με μέλλον αν αυτή δεν συμβαδίζει με την προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος.
- Αυτός ο τόπος, η χώρα μας, αυτός ο λαός έχει περάσει πολλές φορές δυσκολίες και μεγάλες δυσκολίες. Ίσως έχει περάσει και μεγαλύτερες δυσκολίες από τη σημερινή. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, όμως, ήταν το φυσικό μας περιβάλλον. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αυτού του ευλογημένου τόπου είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, από τις προηγούμενες γενιές, αλλά το δανειστήκαμε από παιδιά μας και τα εγγόνια μας και πρέπει να το παραδώσουμε, όπως ακριβώς το βρήκαμε.
Η σύγκρουση που ζείτε χρόνια τώρα είναι μια άνιση σύγκρουση. Δίνετε έναν άνισο αγώνα απέναντι σε πολύ μεγάλα συμφέροντα, απέναντι σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Από την πρώτη στιγμή, ο αγώνας σας συκοφαντείται και όταν δεν δέχεστε συκοφαντίες, εξαφανίζεστε και δεν υπάρχετε στο πλάνο. Και όλα αυτά διότι πίσω από την υπόθεση του χρυσού, πίσω από την υπόθεση της Χαλκιδικής, των Σκουριών, κρύβεται το κέρδος δισεκατομμυρίων ευρώ, κρύβονται σκάνδαλα. Και εσείς, χωρίς να έχετε να κερδίσετε κάτι, χωρίς να έχετε ιδιοτέλεια πηγαίνετε κόντρα στο κέρδος των ισχυρών για να υπερασπιστείτε το ιερό δικαίωμα για εσάς και τα παιδιά σας να μπορείτε να αναπνέετε καθαρό αέρα και να κολυμπάτε σε καθαρά νερά. Αυτό είναι σημαντικό.
- Πριν από λίγα χρόνια, μια έκταση 317 χιλιάδων στρεμμάτων πουλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο έναντι του ευτελούς τιμήματος των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρω, αλήθεια, πού πουλάνε 317 χιλιάδες στρέμματα με 11 εκατ. ευρώ. Αν είναι να βάλουμε όλοι ένα ρεφενέ να πάμε να αγοράσουμε. Κι, όμως, αυτά τα 317.000 στρέμματα δεν είναι μόνο ότι είχαν ένα μοναδικό αρχέγονο δάσος. Είναι και το ότι κρύβουν έναν πολύ σημαντικό πλούτο.
- Το ΙΓΜΕ και άλλοι φορείς με πολύ μεγάλη αξιοπιστία έχουν υπολογίσει αυτόν τον πλούτο σε περίπου 15δις ευρώ και αυτοί τα έδωσαν με 11 εκατομμύρια. Και όταν κάποια στιγμή η ίδια η Ευρώπη, η Κομισιόν συνειδητοποίησε ότι εδώ υπάρχει ένα δυσανάλογο κόστος για το ελληνικό δημόσιο και έβαλε πρόστιμο στους ιδιώτες να πληρώσουν στο δημόσιο 15 εκατομμύρια ευρώ, το ελληνικό δημόσιο τι έκανε; Κατήγγειλε την απόφαση, δηλαδή ουσιαστικά άσκησε έφεση στον εαυτό του, προκειμένου να μην κερδίσει από τους ιδιώτες και τα επενδυτικά συμφέροντα αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η ιστορία είναι η ιστορία της διαπλοκής στη χώρα μας, είναι η ιστορία της αισχροκέρδειας, είναι η ιστορία της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου με τελευταίους χαμένους τους πολίτες και το περιβάλλον.
- Πολλοί, όμως, μας λένε. Μα, καλά, δεν νοιάζεστε που εδώ υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες θέσεις εργασίας που μπορεί να χαθούν; Η απάντησή μας είναι ότι φυσικά και νοιαζόμαστε για τις θέσεις εργασίας. Άλλωστε, είμαστε οι τελευταίοι που μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι δεν νοιαζόμαστε για τις θέσεις εργασίας. Αναλογιστείτε, όμως, κάτι. Πόσες εκατοντάδες και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στην αλιεία, στην γεωργία, στη μελισσουργία, στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό αν προχωρήσει μια διαδικασίας εξόρυξης με τρομακτικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς βεβαίως καμιά έγνοια και πρόνοια για το φυσικό περιβάλλον, που θα καταστρέψει ένα μοναδικό φυσικό χώρο, το χώρο της Χαλκιδικής.
Γιʼ αυτό εμείς σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Όχι για να τείνουμε τη γροθιά απέναντι στους εργαζόμενους που σήμερα είναι οι ίδιοι όμηροι και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα από τους κερδοσκόπους, αλλά για να τους δώσουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας. Να τους πούμε ότι το συμφέρον τους είναι να προστατεύσουν τη γη τους, τα νερά τους, τη Χαλκιδική. Η Χαλκιδική είναι η γη τους. Και πραγματικό τους αφεντικό είναι η φύση και όχι ο εκάστοτε εργοδότης που μπορεί αύριο να τους πετάξει στους πέντε δρόμους.
- Καλούμε τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους ξένους που θα κάνουν φέτος διακοπές σε ένδειξη αλληλεγγύης να έρθουν εδώ στη Χαλκιδική για τις διακοπές τους, να προτιμήσουν τη Χαλκιδική, αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτή είναι η ανάπτυξη του τόπου. Η προστασία του περιβάλλοντος, του μοναδικού αυτού περιβάλλοντος είναι η ανάπτυξη του τόπου.
- Θέλουν στο μοντέλο της Χαλκιδικής και της Ιερισσού να επιβάλλουν ένα πρότυπο καταστολής, να μετατρέψουν τη Χαλκιδική σε λωρίδα της Γάζας, σε εμπόλεμη περιοχή. Γιʼ αυτό και απαντάνε στους ειρηνικούς αγώνες σας με πλαστικές σφαίρες, με δακρυγόνα, με καταστολή. Καμία επένδυση και καμία εξόρυξη δεν μπορεί να προχωρήσει με τη βία. Καμία επένδυση και καμία εξόρυξη δεν μπορεί να προχωρήσει με απέναντι τις τοπικές κοινωνίες. Και τους καλούμε να αλλάξουν τα σχέδιά τους.
- Ο αγώνας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος είτε αφορά το αρχέγονο δάσος της Χαλκιδικής, το δάσος σας, είτε αφορά τα πάρκα στις μεγαλουπόλεις, το πάρκο στην Κωνσταντινούπολη που υπερασπίστηκαν εκεί οι πολίτες απέναντι στον αυταρχισμό είναι αγώνας που σηματοδοτεί ότι οι άνθρωποι είναι πάντα πάνω από τα κέρδη. Είναι ένδειξη υψηλής πολιτισμικής ποιότητας. Ο αγώνας για την ποιότητα ζωής είναι ένδειξη υπεράσπισης των πολιτισμικών αξιών.
To Γραφείο Τύπου