- Καλημέρα κ. Σκουρλέτη καλή εβδομάδα.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα και στους δύο.
- Γνωρίζετε ποια είναι η απόφαση για την Κύπρο και ποια είναι η συμφωνία. Πριν από λίγο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που έχουν τώρα είναι χειρότερο από αυτό που απέρριψε η Βουλή λέγοντας το «όχι». Το δικό σας σχόλιο ποιο είναι;
Δεν θα συμφωνήσω με αυτή την εκτίμηση ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup με αυτή τη συμφωνία τώρα είναι σε καλύτερη κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως είμαστε μπροστά σε δύο κακές αποφάσεις και δεν θα ήταν λιγότερα τα προβλήματα της Κύπρου αν μέναμε στην αρχική απόφαση.
Θα σας έλεγα ότι πολιτικά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως παρακαταθήκη για τις εξελίξεις από δω και μπρος είναι ότι υπήρξε, με τον τρόπο που υπήρξε, με τα μπρος και τα πίσω, ένα «όχι» για πρώτη φορά από επίσημη κυβέρνηση της Ευρώπης. Και αυτό επαναλαμβάνω είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, διότι αν δεν υπάρξουν «όχι» απέναντι σε αυτή τη βαθειά και πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα συζητάμε κάποια άλλη στιγμή μεταξύ μας θα είναι γιατί διαλύθηκε η Ευρώπη.
- Πάντως κ. Σκουρλέτη, προφανώς το «όχι» είναι μια δυνατότητα. Μπορεί κάποιος να συμφωνήσει σε αυτά ….
Χαίρομαι που το λέτε εσείς. Δεν το λέει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα, θα έλεγε κανείς ότι χαιρόταν, για να υπάρξει η πιο σκληρή, η πιο ταπεινωτική στάση του Eurogroup απέναντι στην Ευρώπη.
- Αυτό από που το τεκμηριώνετε;
Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, για να μπορέσει να στηρίξει….
- Όχι τι έκανε πρακτικά που να το τεκμηριώνει;..
Αναφέρομαι στις τοποθετήσεις και τους σχολιασμούς στελεχών των τριών κομμάτων και κυρίως από την επίσημη ένοχη στάση του κ. Στουρνάρα στο Eurogroup και τη στάση της κυβέρνησης. Δεν συμπαρατάχθηκε με την Κύπρο, συμπαρατάχθηκε με τους εκβιαστές του κυπριακού λαού. Δεν έδωσε τη δυνατότητα…..
- Πείτε όμως ένα παράδειγμα κ. Σκουρλέτη του τι έγινε. Δεν μας λέτε ποια δήλωση…
Πάω να το πω και με διακόπτετε. Όταν προ εβδομάδων της είχε ζητηθεί να παράσχει τα 2 δις από τα 50 της ελληνικής ανακεφαλαιοποίησης προς τις κυπριακές τράπεζες, επίσημο αίτημα που είχε υπάρξει προς τον κ. Προβόπουλο, το αρνήθηκε. Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος υπέστη ζημιά από το PSI του κ. Βενιζέλου γύρω στα 4,5 με 5 δις. Είχε ηθικό και πολιτικό χρέος να το κάνει αυτό η Ελλάδα. Από εκεί και έπειτα υπήρχε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση όταν ήταν σε εξέλιξη οι τελευταίες συζητήσεις, να παράσχει για κάποιες μέρες ρευστότητα το ελληνικό ταμείο, έτσι ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να διαπραγματευτεί. Δεν το έκανε.
- Πάντως κ. Σκουρλέτη, ο Κύπριος πρόεδρος, ο κ. Αναστασιάδης, ευχαρίστησε εγγράφως και δημοσίως την κυβέρνηση για τη στάση της για το θέμα των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Η απόφαση αυτή ήταν μια συναπόφαση, απʼ ότι καταλάβαμε και από ότι ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος, δική του και του δικού μας πρωθυπουργού.
Εγώ κρατάω αυτό που άκουσα σήμερα το πρωί στο σταθμό σας. Τη δήλωση δηλαδή του κυβερνητικού εκπροσώπου…
- Ήταν μια παγωμένη δήλωση….
Ήταν μια παγωμένη δήλωση….
- Όντως.
Ξέρετε λοιπόν ότι πολλές φορές στη διπλωματία, ορισμένα πράγματα λέγονται και δεν λέγονται, έχουν τους δικούς τους κώδικες. Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη η Κύπρος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης την άδειασε κανονικά.
- Πάντως κ. Σκουρλέτη μια κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, αλλά και η ΑΝΕΛ, είναι ότι ειπώθηκε ένα «όχι» από κάποιους, στην προκειμένη περίπτωση από τους Κύπριους, οι οποίοι όμως δεν κέρδισαν σε τίποτα από αυτό το «όχι». Αντίθετα, ήταν πάρα πολύ σκληροί μαζί τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup, και χρειάστηκε να γίνουν εξειδικευμένες δηλώσεις του τύπου «δεν δεχόμαστε εκβιασμούς». Δηλαδή πρακτικά βγήκαν κερδισμένοι από το «όχι» ή είναι χειρότερα τα πράγματα; Σημειωτέων, ακόμα δεν πήγαμε στο μνημόνιο στην Κύπρο, τώρα θα ξεκινήσει.
Απαντώντας, στην πρώτη ερώτηση σας είπα, ότι τα πράγματα δεν είναι χειρότερα με αυτήν τη δεύτερη απόφαση. Και κυρίως πολιτικά έχει εγγραφεί ένα θετικό «όχι» στην από δω και πέρα εξέλιξη των ευρωπαϊκών πραγμάτων. Θα σας έλεγα ότι είμαστε στην επόμενη μιας μεγάλης εθνικής γιορτής, έτσι δεν είναι; Φαντάζεστε κάποια στιγμή αυτοί οι οποίοι είχαν απέναντί τους τα 400 χρόνια σκλαβιάς, στο όνομα αντιποίνων που μπορεί να έκαναν οι Τούρκοι κατακτητές τότε, να μη ήθελαν να πουν ένα «όχι».
- Αν επιτρέπετε πάντως, είναι άλλο ένας απελευθερωτικός αγώνας και άλλο να λέμε «όχι» για τις τράπεζες και τα επιτόκια. Μην τα συγχέουμε τώρα αυτά. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Εδώ πρόκειται για μια στρατηγική γενικευμένης λιτότητας απέναντι στον κόσμο της εργασίας και στους ευρωπαϊκούς λαούς. Έκφραση αυτής της στρατηγικής ήταν πριν από τρία χρόνια το μνημόνιο στην Ελλάδα, το ελληνικό πείραμα. Δεύτερο θερμό επεισόδιο, δεύτερη φάση αυτή της στρατηγικής είναι αυτό που γίνεται τώρα με την Κύπρο. Είδατε τι δήλωσε - και το πήρε πίσω μετά από λίγες ώρες – ο επικεφαλής του Eurogroup….
- Ότι η Κύπρος είναι μοντέλο και για τους υπόλοιπους….
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη. Ή θα την αλλάξουμε ή θα κλαίμε όλοι μαζί για την Ευρώπη που χάσαμε.
- κ. Σκουρλέτη λέτε ότι έχουν περάσει από το «όχι» της Κύπρου, που ήταν ένα «όχι» που έπρεπε να ειπωθεί, και εν πάση περιπτώσει δεν έγινε και τίποτα, στην πορεία δεν έγιναν τα πράγματα χειρότερα. Πόσες μέρες είναι κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο;
Εγώ λέω ότι έγινε κάτι θετικό στο πολιτικό επίπεδο.
- Ποιο; Πήγαιναν για κούρεμα 10% και έχουν φτάσει σε κούρεμα 30% και 32% είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πάει λέγοντας.
Ναι αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν εξαιρέσει καταθέσεις….
- Έχουν εξαιρέσει τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων στη διαπραγμάτευση κάτι θα είναι….. Καθόλου λίγο δεν είναι. Αλλά κάποιος ο οποίος έχει 120 χιλιάρικα στην Τράπεζα, τα έχει λύσει τα ζητήματά του;
Μισό λεπτό. Κατʼ αρχήν είναι για πάνω από τα 100, άρα για τα 20 θα υποστεί. Από εκεί και έπειτα κρατήστε και κάτι άλλο, ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού κυπριακού κράτους δεν θα υποστούν κούρεμα, όπως έγινε εδώ πέρα η μεγάλη κλοπή των μικροομολογιούχων.
- Τους τα πήραν κατευθείαν από την τράπεζα. Δεν θα το υποστούν γιατί τους τα πήραν κατευθείαν από την τράπεζα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι λάθος αυτή η σύγκριση περί καλής και κακής δεύτερης απόφασης.
- Θεωρείτε ότι αυτό το διάστημα που μεσολάβησε - για να το καταλάβω κι εγώ και να μην υπάρχουν παρερμηνείες - … αυτό το διάστημα της μιας εβδομάδας που μεσολάβησε από το ΟΧΙ μέχρι το ΝΑΙ, το οποίο εν πάση περιπτώσει κάποιοι το χαρακτηρίζουν με τον τρόπο που έγινε και κάπως ατιμωτικό. Αυτό το μεσοδιάστημα ήταν αδάπανο για την κυπριακή οικονομία; … Δέκα μέρες χωρίς τράπεζες….
Αυτό το μεσοδιάστημα δεν οδήγησε σε περαιτέρω χειροτέρευση της απόφασης στην Ευρώπη. Ουσιαστικά από την στιγμή που έγινε η επιλογή από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις να ανοίξουν με τον τρόπο που άνοιξαν τα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, ήταν σίγουρο ότι η επόμενη μέρα θα ήταν επώδυνη και διαφορετική.
Αυτό που πρέπει να βγάλουμε σαν συμπέρασμα, αν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τι γίνεται στην Ευρώπη στο επίπεδο της οικονομίας, είναι, θα τεθεί στο τραπέζι η ανάγκη να υπάρξουν νέοι κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Θα υπάρξουν δημοκρατικοί και κοινωνικοί έλεγχοι απέναντι στις τράπεζες και τις αγορές; Αυτά τα ζητήματα προφανώς δεν τα βάζει ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε η κυρία Μέρκελ, ούτε αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup.
- Τώρα πάμε και στην ουσία του πράγματος. Αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι η ουσία. Δηλαδή η Κύπρος έφτασε σ΄ αυτή την κατάσταση γιατί; Γιατί είναι κακή η Ευρώπη;
Η Κύπρος αποτελεί ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο σχετίζεται με μια ακραία έκφραση του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου μοντέλου. Αντιλαμβάνεστε ότι περιπτώσεις σαν την Κύπρο, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε μια οικονομία που στηριζόταν στις τραπεζικές υπηρεσίες, με πολλά στοιχεία πλυντηρίου, όπως συνηθίζεται, δεν αποτελούν μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια. Μέριμνα των κυρίαρχων κύκλων δεν ήταν να χτυπήσουν, να αλλάξουν αυτό το μοντέλο, αλλά κυρίως να επιβληθούν πάνω στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε..
- Αν φτάσει και το Λουξεμβούργο να πάει να ζητήσει λεφτά θα δούμε τι θα γίνει. Για την ώρα η Κύπρος έφτασε. Και συζητάμε αν θα πει το ναι ή το όχι ο κυπριακός λαός, ο οποίος έχει πει ναι τόσο καιρό σ΄ όλο αυτό… Δεν ξέρω ηθικά σας βρίσκει σύμφωνο αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο. Αυτό το μοντέλο που λέγαμε τώρα;….
Εσείς πιστεύετε ότι οι σημερινοί κυρίαρχοι κύκλοι ήθελαν να αποκαταστήσουν τις μεγάλες αδικίες από την στρέβλωση που υπήρχε το κυπριακό μοντέλο;…
- Τώρα μιλάμε για μας. Εμείς πώς πρέπει να το αξιολογήσουμε;…
Σας απαντώ. Η δικιά μας αντίληψη είναι να υπάρξουν δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στη συγκρότηση της Ευρώπης, να μπει επιτέλους ένας περιορισμός στην ασύδοτη λειτουργία των τραπεζών και των αγορών, να υπάρξει πολιτικός έλεγχος στην ΕΚΤ, να υπάρχουν περιορισμοί ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι φούσκες και αυτή η λογική του καζίνο καπιταλισμού, η οποία εκφράστηκε στην Κύπρο όπως εκφράστηκε, εκφράστηκε με τη Lehman Brothers πριν από τρία χρόνια και θα δούμε και άλλα τέτοια φαινόμενα.
- Και με ποιους θα τα κάνουμε όλα αυτά εμείς; Με την Μέρκελ, η οποία απ΄ ότι φαίνεται, στο τέλος θα επανεκλεγεί;… Με τον Ολάντ;..
Εάν είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι τίποτα δεν αλλάζει, τότε θα υποστούμε και τις συνέπειες. Νομίζω όμως ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή και ο κόσμος μετά την κρίση θα είναι τελείως διαφορετικός απ΄ αυτόν που ήταν πριν. Ας διαλέξουμε τουλάχιστον εμείς να πάμε με τα συμφέροντα των πολλών, με τις ανάγκες των πολλών, με τον κόσμο της εργασίας. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος.
To Γραφείο Τύπου