Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-EKM, επικεφαλής της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας στην τηλεόραση της ΝΕΤ (ΝΕΤ στα γεγονότα)

-    Η Κύπρος αποδέχθηκε τελικά την πολύ σκληρή απόφαση του Eurogroup. Πώς τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτό;

Καταρχάς, θεωρούμε ότι το «όχι», που αποφάσισε η Βουλή των Κυπρίων για την πρώτη απόφαση του Eurogroup, ήταν μια πολύ σωστή απόφαση, με την έννοια ότι έδινε τη δυνατότητα και το χρόνο στην κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευτεί και να αναζητήσει άλλες λύσεις. Το δεύτερο είναι ότι, από ό,τι φάνηκε, το «όχι» ήταν κυρίως του κυπριακού λαού. Η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη δεν πίστευε σε αυτό το «όχι». Εξάλλου ψήφισε την πρώτη καταστροφική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και ο κ. Αναστασιαδης έκανε και σχετικό διάγγελμα, με το οποίο ζητούσε την ψήφο των βουλευτών και δεν είχε έτοιμο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. Διότι όταν λες «όχι» σε μια τέτοια πολύ σκληρή απόφαση του Eurogroup, πρέπει να έχεις και ένα εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς τρόικες και μνημόνια το οποίο να φθάνει μέχρι τέλους ακόμα και σε αντιπαράθεση με την ευρωζώνη. Ο κ. Αναστασιάδης αποδείχτηκε ότι δεν είχε προετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο.

-    Είχε κάποιος άλλος εναλλακτικό σχέδιο; Για παράδειγμα, ο κ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που ήταν πριν από έναν μήνα στην Προεδρεία;

 Και το ΑΚΕΛ και ο κ. Λιλήκας διατύπωσαν κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις για εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς συμμετοχή τρόικας και μνημονίων σε αυτό, αλλά δεν εισακούστηκαν.

-    Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο περιελάμβανε τον παράγοντα Ρωσία. Πήγαν όμως στη Ρωσία και γύρισαν άπραγοι.

Η εκτίμησή μας είναι ότι, με τον τρόπο που έστειλε ο κ. Αναστασιάδης τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σαρρή, στη Ρωσίαουσιαστικά υπονόμευσε το ενδεχόμενο  μίας τέτοιας συνεργασίας, γιατί έστειλε ένα υπουργό, ο οποίος πριν μπει στο αεροπλάνο είχε παραιτηθεί, βγαίνοντας από το αεροπλάνο στη Μόσχα είχε «ξε-παραιτηθεί» και ο οποίος, μόλις ξεκίνησε τις συναντήσεις, ήδη είχε ληφθεί απόφαση από την Κυπριακή κυβέρνηση για το σπάσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Δηλαδή πήγε με δεδομένες αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα. Σαφώς μπορεί να εκτίμησε ότι, με μια κυβέρνηση της Κύπρου που δεν φαινόταν να έχει εναλλακτικό σχέδιο για να απαντήσει σε αυτήν την καταστροφή, δεν άξιζε  να χαλάσει τις δικές της ισορροπίες και τις οι οικονομικές της σχέσεις με τη Γερμανία. Το θέμα είναι τι προεργασία έχεις κάνει και τι πας να τους πεις εσύ. Και δεν είχαν τίποτε να τους πουν.

-    Κατά τη γνώμη σας, έπρεπε να πει «όχι» και στο χθεσινό σχέδιο;

 Κατά τη δική μας γνώμη, ναι, γιατί πρόκειται για ένα καταστροφικό σχέδιο και θα σας πω γιατί. Το ξέρετε κι εσείς, το γράφουν κι όλες οι ελληνικές εφημερίδες. Καταστρέφεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Δεν είναι μόνο ότι κλείνει μια μεγάλη τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα. Ακόμη και η Τράπεζα Κύπρου όπως μένει, που της φορτώνουν τα 9 δισεκατομμύρια, δηλαδή το χρέος για τη ρευστότητα της Λαϊκής Τράπεζας, είναι δύσκολο να επιβιώσει, ακόμη και με κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Κατά τη δική μου γνώμη, είναι πλέον ένα ζωντανό πτώμα. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου με τις αποφάσεις της Ευρωζώνης δεν έχει πλέον αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Μόλις ανοίξουν οι τράπεζες θα έχουμε μαζική φυγή κεφαλαίων και θα συνοδευτεί όλη αυτή η ιστορία με ένα μνημόνιο. Δεν είναι μόνο ότι δόθηκε αυτή η λύση για τις τράπεζες της Κύπρου, η οποία καταστρέφει το τραπεζικό της σύστημα που ήταν ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξής της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της προερχόταν είτε από εκεί είτε από τον τουρισμό είναι και το γεγονός ότι στα τέλη Απριλίου θα συνοδευτεί από ένα καταστροφικό μνημόνιο για μειώσεις μισθών συντάξεων, κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις και νέους φόρους.

-    Δηλαδή εσείς βλέπετε ως λύση την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ;

Εμείς πιστεύουμε το εξής. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, του μνημονιακού δυστυχώς, έπρεπε να έχει εναλλακτικό σχέδιο για να μπορέσει να αποκρούσει το καταστροφικό σχέδιο της τρόικας. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση έχει τρομακτικές ευθύνες. Δεν στήριξε την Κύπρο, δεν στήριξε το κυπριακό «όχι». Αντίθετα, συμμετείχε μέσω του κ. Στουρνάρα στα τελεσίγραφα των Γερμανών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Κύπρο. Και, τρίτον, υπήρχαν εκβιασμοί του Eurogroup και της ΕΚΤ, κυρίως μέσω της απειλής στέρησης της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών, και αυτό έβγαλε μια απεχθή εικόνα για την ίδια την ευρωζώνη, δηλαδή μια εικόνα φυλακής των λαών και όχι αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες και στους λαούς που έχουν πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, κάθε σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της —και ξέρουμε ότι πολλές το έχουν κάνει αυτό— έχει εναλλακτικά σχέδια, τα οποία παίρνουν υπόψη τους όλες τις εκδοχές. Είτε ότι μπορεί να διαλυθεί το ευρώ, είτε ότι κάποια χώρα μπορεί να εξαναγκαστεί ή να επιλέξει να πάει σε εθνικό νόμισμα, είτε και για καθαρά διαπραγματευτικούς λόγους. Κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, ό,τι και να είναι, δηλαδή όχι μόνο κυβέρνηση της Αριστεράς, θα πρέπει πάντοτε να έχει υπόψη της και ένα εναλλακτικό σχέδιο επιβίωσης της χώρας σε κάθε περίπτωση, με οποιοδήποτε νόμισμα. Όχι για να βγει ντε και καλά από το ευρώ, αλλά αφενός μεν ως διαπραγματευτικό χαρτί και, αφετέρου, μπορεί να τύχει διάλυση του ευρώ ή μπορεί να τύχουν καταστάσεις τέτοιες που να πρέπει να ακολουθήσεις τον έναν ή τον άλλον δρόμο. Πρέπει να έχεις εξασφαλίσει όρους επιβίωσης του λαού σου. Και στην Κύπρο δεν φαίνεται να είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη την όποια εναλλακτική λύση.

-    Θεωρείτε ότι, αποκαλώντας ο ΣΥΡΙΖΑ «γκάνγκστερ» τους δανειστές του Eurogroup, βοηθάτε στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης; Με αυτούς θα πρέπει να συνομιλείτε κι εσείς, εάν γίνετε κυβέρνηση.

Νομίζω λέμε την αλήθεια. Ήδη αποδείχθηκε ότι η ευρωζώνη είναι πολύ σκληρή για τους λαούς και λειτουργεί κυρίως για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και, ειδικότερα, για τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου και των πλουσίων της Γερμανίας, καθόσον η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση ηγεμονεύουν σήμερα στην Ευρώπη. Η εκτίμησή μου είναι ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, οι λαοί συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι αυτή η ένωση της Ευρώπης θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή ως ένωση των λαών της. Αυτό το πράγμα είναι πολύ αρρωστημένο. Τα ελλείμματα του Νότου και των φτωχών χωρών γίνονται πλεονάσματα της Γερμανίας. Άρα, το ζήτημα τι είναι η ευρωζώνη, πώς λειτουργεί, πώς χτίστηκε το ευρώ και πώς πρέπει να είναι, είναι ζητήματα ανοιχτά και πρέπει να συζητηθούν εκ νέου.

Από εκεί και πέρα, εμείς δεν θα διαπραγματευθούμε το μνημόνιο. Έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο. Θα ακυρώσουμε το μνημόνιο και θα διώξουμε την τρόικα. Εμείς, όταν είπαμε θα διαπραγματευθούμε, μιλούσαμε για τις δανειακές συμβάσεις, προκειμένου να καταργήσουμε τους επαχθείς όρους, έτσι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, όπως οι άλλες χώρες. Χωρίς μνημόνια της καταστροφής και χωρίς όρους υποτέλειας και μετατροπής της χώρας σε αποικία.

-    Συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων για κοινή στρατηγική σε μείζονα θέματα; Έχετε κοινά σημεία;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, δηλαδή με ποια κυβέρνηση και ποια πολιτική, είναι σαφής. Εμείς μιλάμε για μια αριστερή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση των συνεργαζόμενων δυνάμεων της Αριστεράς και αυτή είναι η εναλλακτική πολιτική μας πρόταση έναντι στη σημερινή μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση. Κοινές δράσεις μέσα στη Βουλή και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις για επιμέρους ζητήματα δεν αλλάζουν τη γενική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Εσείς δηλαδή δεν θα συμφωνούσατε σε μια αυριανή κυβέρνηση, με αντιμνημονιακή βάση, στην οποία θα συμμετείχαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Νομίζω ήμουν πάρα πολύ σαφής. Το πρόγραμμά μας αναφέρει ότι θέλουμε κυβέρνηση αντιμνημονιακή, προοδευτική, αριστερή. Κυβέρνηση των συνεργαζόμενων δυνάμεων της Αριστεράς πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα, που θα αντικαθιστά τα μνημόνια της καταστροφής και τις δανειακές συμβάσεις της ντροπής με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής, οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης προς όφελος του λαού και της χώρας, της απασχόλησης και της αποκατάστασης των λαϊκών εισοδημάτων που έχουν ληστευθεί.

To Γραφείο Τύπου