Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/06/2013

Φωτογραφικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας χρηματοδοτεί έμμεσα με τεράστια ποσά Άκτωρα και Ελληνικό Χρυσό

Στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει αναρτηθεί ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας (ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία κ.α.) με υποχρεωτική απασχόληση».

Διαβάζοντας κανείς ολόκληρη την ανακοίνωση του προγράμματος, τον πίνακα εγγεγραμμένων ΚΕΚ που θα αναλάβουν την κατάρτιση και τον χώρο διεξαγωγής της πρακτικής εργασίας των μέσα σε πολλά εισαγωγικά  «ωφελουμένων» ανακαλύπτει ότι επί συνόλου 4.900 θέσεων για άνεργους τεχνίτες και μηχανικούς, οι 2 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός και η Άκτωρ ΑΤΕ προσφέρουν 4885 θέσεις πρακτικής άσκησης. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στις δύο εταιρείες, από το Υπουργείο και το ΤΕΕ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, να απασχολήσει ως τον Σεπτέμβριο του 2014 σχεδόν το σύνολο των θέσεων για πρακτική άσκηση.

Αν το σύνολο των θέσεων που έχουν κατατεθεί για πρακτική άσκηση στο εργοτάξιο των Σκουριών καλυφθούν από ανέργους, μπορούμε να μιλάμε για μία έμμεση επιχορήγηση σε αυτές τις δύο εταιρίες που θα φτάσει τα 30.482.400 ευρώ. Ποσό το οποίο περιλαμβάνει τα έξοδα κατάρτισης και εξειδίκευσης των ανέργων, καθώς και την πενιχρή αμοιβή τους, 2000 ευρώ για 400 ώρες. Ασφαλώς το ποσό αυτό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ, χωρίς καμία συμμετοχή της εταιρείας. Ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο εγείρει ερωτηματικά, είναι ότι δεν καθορίζεται σαφώς από τις 400 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης, πόσες αναλογούν σε κάθε κατηγορία, αφήνοντας το περιθώριο να υποθέσουμε ότι οι «ωφελούμενοι» θα δουλεύουν με 5 ευρώ την ώρα στο εργοτάξιο των Σκουριών για το σύνολο σχεδόν των 400 ωρών του προγράμματος, βαφτίζοντάς το αυτό «πρακτική άσκηση».

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, στην πλήρη ανάπτυξη του Επενδυτικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα είναι συνολικά 1300, ενώ με βάση τις «προσφερόμενες» θέσεις απασχόλησης στο εργοτάξιο, μέσω του προγράμματος η επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού με διαδοχικές τετράμηνες συμβάσεις εργατών και μηχανικών για το έργο δίχως να δημιουργήσει καμία πραγματική θέση απασχόλησης και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα για εργατικό κόστος. Επιπλέον οι δύο εταιρείες, πέραν την πλήρους απαλλαγής τους από το εργατικό κόστος, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που θα προσλάβουν.

Την ίδια στιγμή που οι δύο εταιρείες χρηματοδοτούνται έμμεσα με τόσο μεγάλα ποσά, το συγκεκριμένο έργο έχει εγείρει σφοδρότατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στο συντελούμενο περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει δικαιώματα από τα κέρδη υπέρ του δημοσίου, άρα δεν θα υπάρξει όφελος υπέρ του Δημόσιου Ταμείου από την παραχώρηση των μεταλλείων, ενώ από την σχετική μελέτη του ΑΠΘ που αγνοείται επιδεικτικά προκύπτει ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες και οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία για την ευρύτερη περιοχή θα είναι καταστροφικές.

Και αναρωτιέμαι, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει εν τέλει από επενδύσεις σαν και αυτή στις Σκουριές;  Οι εταιρείες αγόρασαν κοψοχρονιά, και στήνουν ένα ορυχείο που θα παράγει υπερκέρδη για αυτές, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για την περιοχή ενώ ο φορολογούμενος εργαζόμενος θα πληρώνει τους εργαζόμενους του ορυχείου 6.240 ευρώ για 400 ώρες, την ώρα που ο «ωφελούμενος» εργάτης και μηχανικός της εξόρυξης θα λαμβάνει μόλις 2.000 ευρώ. Και στο τέλος η εταιρεία θα επιδοτηθεί κιόλας! Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι. Αυτή είναι η ανάπτυξη του Σαμαρά, της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού. Περισσότερα βάρη για τον εργαζόμενο, καταστροφή του περιβάλλοντος και υπερκέρδη για ελληνικό και ξένο κεφάλαιο.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατέθεσα ερώτηση στη βουλή και περιμένουμε ενʼ αγωνίως την απάντηση του Υπουργού.

To Γραφείο Τύπου