Την πρόταση του για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης σχετικής πρότασης νόμου, που είχε καταθέσει στη Βουλή από την 1η Αυγούστου του 2012!
Στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ άλλων μίλησαν για την ανάγκη κατάργησης όλων των μνημονιακών νόμων που αφορούν την παιδεία και όλων των συνοδών εφαρμοστικών νόμων.
Υπενθύμισαν τις έντονες και έγκαιρες επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για την αναποτελεσματικότητα των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από την εποχή που συζητήθηκε στη Βουλή ο ν.4009 της κυρίας Διαμαντοπούλου.
Τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δικαιώνεται για τις ενστάσεις που είχε προβάλλει, σε μια σειρά θέματα, όπως:
• Δεν υπήρξε καμία διεκδίκηση από τα Συμβούλια Διοίκησης απέναντι στην πρωτοφανή υποχρηματοδότηση τους και την απώλεια των αποθεματικών τους.
• Δεν υπήρξε καμία διεκδίκηση από τα Συμβούλια Διοίκησης για διορισμούς διδακτικού προσωπικού.
• Υπήρξε πλήρης συναίνεση από τα Συμβούλια στο καταστροφικό σχέδιο «Αθηνά».
• Δεν υπήρξε καμία προάσπιση μελών ΔΕΠ από τις ρυθμίσεις περί αυτοδίκαιης αργίας του Ν.4093.
• Δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία τους για τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, για τη διαγραφή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών το Σεπτέμβρη του 2013, για τη συνέχιση της αδειοδότησης της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Οι βουλευτές επεσήμαναν επίσης, ότι για να βγει η δημόσια Παιδεία από το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο την έχουν φέρει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, απαιτείται ευρύς διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά και η σημερινή κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι επισημάνσεις της ορισμένης από τη σημερινή κυβέρνηση Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), δεν εισακούστηκαν για τη συγκρότηση του σχεδίου «Αθηνά». Στη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ που παρέδωσε το Υπουργείο Παιδείας στο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μετά από σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφων, η ΑΔΙΠ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:
Η επίτευξη των στόχων του σχεδίου «Αθηνά» προϋποθέτει:
1. εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία η οποία δεν υφίσταται.
2. εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας η οποία επίσης δεν υφίσταται, ενώ η χρηματοδότηση της έρευνας την τελευταία δεκαετία έχει διαρκώς φθίνουσα πορεία.
Επισημαίνει επίσης η ΑΔΙΠ ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν συνοδεύεται από διατυπωμένη συλλογιστική της προσέγγισης του προβλήματος με στοχοθεσία και μεθοδολογία επίτευξης της και ότι τα κριτήρια και τα συνοδά μέτρα που εισηγήθηκε ήδη η ΑΔΙΠ δεν υιοθετήθηκαν. Όπως και το ότι το σχέδιο «Άθηνά» προβαίνει σε πολυάριθμες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, χωρίς να έχει λάβει υπ΄όψη ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, οικονομίες κλίμακας και πρόδηλους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.
Στη σημερινή συζήτηση τονίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ότι η ανατροπή των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων και πρακτικών που πλήττουν βάναυσα τη δημόσια παιδεία είναι κοντά. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ « Για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» είναι ένα βήμα προς αυτή την ανατροπή η οποία θα ολοκληρωθεί με την δύναμη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
To Γραφείο Τύπου