Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/07/1999

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού για την πορεία προετοιμασίας των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την παραίτηση του κ. Στρατήγη έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, υπεύθυνος για τον Αθλητισμό.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Η παραίτηση του κ. Στρατήγη φέρνει στην επιφάνεια την αποτυχία της δομής που επέλεξε η κυβέρνηση για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Από τα έξι χρόνια της προετοιμασίας τα δύο χάθηκαν στους διαδρόμους των κυβερνητικών χειρισμών, των ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων και των ανταγωνισμών διαφόρων συμφερόντων γύρω από τους τομείς των έργων και της χρηματοπιστωτικής διαχείρισης.

Η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, δια του κ. Κ. Σάμαραγκ, προσφάτως εξέφρασε έντονες ανησυχίες, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η σχετική ευθύνη είναι πολιτική.

Είναι λάθος η αντίληψη ότι η επιλογή ή η αλλαγή προσώπων από τον κ. Πρωθυπουργό εξασφαλίζει την απαιτούμενη σύγχρονη και αποτελεσματική δομή.

Η μέχρι σήμερα δομή απέτυχε παταγωδώς.

Εμφανίστηκε ως ευέλικτη και πρόσφορη για το όλο εγχείρημα και αποδείχθηκε αναποτελεσματική ακόμα και στο πεδίο της σωστής λειτουργίας.

Προβλήθηκε ως εγγύηση κατά της διαπλοκής και του ανταγωνισμού συμφερόντων και αποδείχθηκε ανήμπορη να εξασφαλίσει εγκαίρως αποφάσεις ή να αποτρέψει μετατοπίσεις και αλλαγές σχεδίων κρίσιμης σημασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί, έστω και τώρα, μετά την οδυνηρή αυτοδιάψευση των επιλογών της, ότι επιβάλλεται :

Δύο χρόνια μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη χώρα μας ακόμα και εμείς, που ως γνωστόν είχαμε διαφωνήσει με τη διεκδίκησή τους εκφράζοντας φόβους για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον, την οικονομία και την αποκέντρωση, δεν είχαμε φανταστεί, δεν είχαμε καν διανοηθεί το μέγεθος των καταστροφικών επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν και να πάρουν ακόμη και διαστάσεις σκανδάλων. Η ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τεράστιες. Γιατί η ευθύνη οργάνωσης και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κατεξοχήν πολιτική. Αυτή τη θέση τονίζει σε κάθε ευκαιρία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε κάποιες επισημάνσεις για ορισμένα από τα προβλήματα, η μη λύση των οποίων οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα το όλο εγχείρημα.

Δεν έχουν ακόμα συσταθεί οι απαραίτητες εταιρείες που προβλέπει ο νόμος για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές προτάσεις, που θα συμβάλλουν στη σωστή οργάνωση και τέλεση των Ο.Α. στους βασικούς της τομείς, όπως:

Επεξεργασία μιας πρότασης, που δεν θα υποτάσσει τους Ο.Α. στη διαδικασία της άκρατης εμπορευματοποίησης, της αδιαφάνειας και των σκανδάλων, αλλά στην ανάδειξη αξιών και αρχών για τη νεολαία, όπως η προάσπιση των δημοκρατικών εγγυήσεων, τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, η υπεράσπιση της ειρήνης, που ιδιαίτερα πήρε δραματική προτεραιότητα μετά τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή μας, η ουσιαστική αλληλεγγύη και άμιλλα, η πολυπολιτισμική συνεργασία.

Αναβάθμιση της αθλητικής υποδομής της χώρας, αλλά και της σωστής καλλιέργειας και ανάπτυξης του αθλητισμού με την ένταξή του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την ενίσχυση και διάδοση του μαζικού αθλητισμού με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέλος το αθλητικό σωματείο ως κύτταρο και φορέας υποδοχής των παιδιών που έχουν τα προσόντα να προχωρήσουν, μέσα από το σχολείο και το δήμο.

Κυρίες και κύριοι,

Με όλα αυτά τα προβλήματα και άλλα πολλά που δεν αναφέρθηκαν γίνονται φανερά τα αδιέξοδα και εντείνονται οι διαδικασίες αποσύνθεσης του όλου οικοδομήματος. Αν δεν ανατραπεί αυτή πορεία οι συνέπειες θα είναι για τη χώρα μας πολύ μεγάλες. Από τη διαδρομή των έξι χρόνων, χάθηκαν περίπου δύο χρόνια στους διαδρόμους της κυβέρνησης και στους παραγοντικούς ανταγωνισμούς.

Ο ΣΥΝ έχει από την αρχή διαφωνήσει στη Βουλή όταν ήρθε το νομοσχέδιο για την οργάνωση των Ο.Α. Όχι βέβαια από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά γιατί η προτεινόμενη δομή, δηλ. μία Ο.Ε. και μία Εθνική Επιτροπή και η σχέση τους με την κυβερνητική εξουσία, δεν θα ήταν αποτελεσματική, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τέτοιου πολύ μεγάλου αθλητικού, πολιτιστικού, οικονομικού, αλλά και πολιτικού εγχειρήματος.

Η αδιαφάνεια, ο ασφυκτικός έλεγχος από την κυβέρνηση και η σύνθεση της Ο.Ε., ανεξαρτήτως προσώπων, η μονοκομματική και όχι διακομματική αντιμετώπιση ενός εθνικού εγχειρήματος ήταν αναμενόμενο να ακυρώνουν επί της ουσίας την ίδια την προσπάθεια. Η κρίση που υπήρχε για μεγάλο διάστημα κορυφώθηκε με την παραίτηση του Προέδρου της Ο.Ε. κ. Στρατήγη.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου