Συναντήθηκε με τον Νομάρχη και Νομαρχιακούς Συμβούλους, τον Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Πρεβέζης, προέδρους συνεταιρισμών και αγρότες, καθώς και με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του Νομού.
Ενημερώθηκε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία, το υψηλό κόστος παραγωγής, την απουσία ουσιαστικής κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, για το διαρκώς μειούμενο εισόδημα. Για την ανεργία που μαστίζει τον νομό και έχει φτάσει στα τέλη του 1988 στο 29% του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και για την έλλειψη προοπτικών απασχόλησης. Για τα προβλήματα σε υποδομές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης στην περιφέρεια, για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος απαιτείται για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία και να ξεφύγει η Ήπειρος από την τελευταία θέση των περιφερειών της Ευρώπης.
Σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:
Για την αγροτική οικονομία και τα προβλήματα του Ελληνα αγρότη
Επιτακτική προτεραιότητα έχουν τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ύπαιθρο. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αναδιάρθρωση της υπαίθρου με αποτελεσματικό και συγκεκριμένο τρόπο. Ο ρόλος της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας είναι αποφασιστικής σημασίας και για την ανάπτυξη κάθε περιοχής και για την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου και για την απασχόληση και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε οριακό σημείο. Είναι οι φτωχότεροι όλης της Ευρώπης. Πληρώνουν το ακριβότερο κόστος παραγωγής, πληρώνουν το ακριβότερο χρήμα. Το εισόδημά τους είναι έως τρεις φορές μικρότερο από το μέσο κρατικό εισόδημα των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά. Μία στις τρεις αγροτικές οικογένειες είναι στο όριο της φτώχειας, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Υπάρχει μία εξακολουθητική επενδυτική απραξία τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα, τόσο για τις δημόσιες, όσο και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, και το εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο από θετικό που ήταν το 1980-81, έχει γίνει αρνητικό.
Είναι φανερό ότι σήμερα οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Και για την συνέχιση της παραγωγής τους και για την εξασφάλιση των προϊόντων τους, αλλά και για την στήριξη των εισοδημάτων τους.
Από χρόνο σε χρόνο το αγροτικό εισόδημα μειώνεται. Εκείνο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι να εξασφαλιστεί μια πολιτική στήριξης της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με ουσιαστικό σχεδιασμό διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της νέας Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής που συσσωρεύει στους έλληνες αγρότες δυσμενείς ανταγωνιστικούς όρους. Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ επίμονα προτάσσουμε την άμεση ανάγκη για δραστική και ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, για ουσιαστική έρευνα και εκπαίδευση, ώστε να αναπτυχθεί η στήριξη και η κατάρτιση των αγροτών με την δημιουργία και την βελτίωση νέων υποδομών.
Για την οργάνωση και αποτελεσματική διάθεση της παραγωγής με ποιοτική αναβάθμιση, έλεγχο και τυποποίηση όλων των αγροτικών προϊόντων, για αναδιάρθρωση της παραγωγής με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση παραγωγής προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και ονομασίας προέλευσης, για αναδιάρθρωση των ποικιλιών, με αντίστοιχη στήριξη των αγροτών, ώστε εύκολα να εξασφαλίσουν και τον εξοπλισμό και τη γνώση και την στήριξη. Η κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό αντίστοιχων κλαδικών πολιτικών. Πέρα δηλαδή από το Μητρώο Αγροτών, το αμπελοοινικό μητρώο, το ελαιοκομικό μητρώο, το μητρώο εσπεριδοκαλλιεργητών μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της κλαδικής πολιτικής και να στηρίξουν προϊόντα τα οποία δέχονται πιέσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι φανερό ότι τα δίκτυα και οι υποδομές πρέπει να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες βελτιώσεις και ολοκληρώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την αλιεία και για την κτηνοτροφία, όπως και για την ανάπτυξη των δασών και την εξασφάλιση προγραμμάτων αγροτοτουριστικής πολιτικής.
Για την Αγροτική Τράπεζα
Υπάρχει στον τομέα της στήριξης της αγροτικής οικονομίας, αλλά και της αναδιάρθρωσης της υπαίθρου ένα σοβαρό θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα και με τις χθεσινές δηλώσεις για την Αγροτική Τράπεζα.
Η σημερινή κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΑΤΕ θα αποτελεί εργαλείο στήριξης του αγρότη. Ο σημερινός υπουργός Γεωργίας πριν από λίγο καιρό διαβεβαίωνε την Βουλή ότι η ΑΤΕ θα μείνει κρατική ή το πολύ θα είναι κρατικοσυνεταιριστική.
Αυτή τη στιγμή, βεβαίως, επείγει η εξυγίανση της ΑΤΕ προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, στήριξης της υπαίθρου και του αγρότη, της παραγωγής και του εισοδήματος.
Η κυβέρνηση όμως αντί να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, προτάσσει την επιλογή ακόμα μιας εμπορικής Τράπεζας αδιαφορώντας για την πραγματική αποστολή και λειτουργία της ΑΤΕ. Αντί η κυβέρνηση δηλαδή να εξυγιάνει την ΑΤΕ, να στηρίξει τον αγρότη, στηρίζει το χρηματιστήριο. Αντί να εξασφαλίσει προτεραιότητα στην εξυγίανση της ΑΤΕ χάριν της αγροτικής οικονομίας, δίνει προτεραιότητα στις κερδοσκοπικές υπεραξίες, και προαναγγέλλει έμμεσα την ιδιωτικοποίηση άλλης μιας δημόσιας τράπεζας.
Θέλω να επισημάνω ότι η συγχώνευση τραπεζών με απλή μεταφορά μετοχών, χωρίς ένα στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης αυτών των τραπεζών, μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα. Και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος γίνεται με στρατηγικό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά και όχι με ασαφείς δηλώσεις προθέσεων. Ο ρόλος της ΑΤΕ είναι διαφορετικός, δεν είναι μια ακόμα εμπορική Τράπεζα, μία ακόμη ιδιωτική Τράπεζα. Θα έπρεπε η διαρθρωτική πολιτική στην ΑΤΕ να μεταβάλει την Αγροτική Τράπεζα σε αγροτοσυνεταιριστική Τράπεζα.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου