- Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά. Πώς βλέπετε τα πράγματα κ. Σκουρλέτη; Γιατί διαβάζοντας τις ανακοινώσεις σας, αλλά και τη δική σας συνέντευξη χθες στο ΑΠΕ, εσείς τουλάχιστον είπατε ότι δεν βλέπετε κανένα φως στο τούνελ, παρά τις αισιόδοξες εκθέσεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν ή ότι μηνύματα υπάρχουν από το εξωτερικό.
Ειλικρινά, θα ευχόμουν να ήμουν μόνο εγώ ή εν πάση περιπτώσει και κάποιοι άλλοι λίγοι που να βλέπουν τα πράγματα απαισιόδοξα. Αλλά νομίζω ότι έτσι τα βλέπουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Αυτό δεν είναι μια κακοπροαίρετη ματιά. Είναι η ίδια η πραγματικότητα, είναι η συνειδητοποίηση αυτού του λάθους δρόμου. Γιατί νομίζω ότι, τελικά, οι περισσότεροι πλέον αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος ήταν λάθος εξ αρχής, με μεγάλο κοινωνικό κόστος, με πάρα πολύ μεγάλα αδιέξοδα στην οικονομία. Από εκεί και πέρα, αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να την αλλάξει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώνει μια πλαστή, μια ψεύτικη τελικά εικόνα.
- Θεωρείτε, δηλαδή, ότι και η Κομισιόν και το ΔΝΤ ουσιαστικά προπαγανδίζουν αυτό που λέει και η κυβέρνηση, ότι τα πράγματα εξισορροπούνται και φτιάχνουν;
Θεωρώ ότι και η Κομισιόν και το ΔΝΤ, ως μέλη της τρόικας, αντιλαμβάνεστε ότι έχουν συμφέρον να δικαιολογούν τις δικές τους επιλογές. Έχουν συνευθύνη, έτσι δεν είναι; Δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει μια αντικειμενική γνώμη από αυτούς οι οποίοι εισηγήθηκαν αυτήν την πολιτική. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση του ΔΝΤ δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν έστω αυτό το περίφημο λάθος του πολλαπλασιαστή, που στην ουσία ήταν συνολικά μια λάθος συνταγή.
- Ξέρετε γιατί μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε; Γιατί πριν από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θυμάμαι ο κ. Τσίπρας στο ταξίδι που είχε στην Αμερική και στις επαφές που είχε εκεί με αξιωματούχους του ΔΝΤ, μετά να συμμαχεί επί της ουσίας με τις απόψεις του ΔΝΤ περί κουρέματος και να λέει «και με το διάβολο ακόμα θα συμμαχήσω, προκειμένου να αλλάξει πολιτική». Τότε φάνηκε να συμπλέετε με το ΔΝΤ και κατηγορηθήκατε στο εσωτερικό της χώρας γιʼ αυτό. Τώρα, βρίσκεστε πάλι απέναντι.
Δεν συμφωνώ ότι υπήρξε ποτέ μια τέτοια δήλωση ή εν πάση περιπτώσει υπήρξε μια τέτοια προσέγγιση.
- Υπήρξε αυτή η προσέγγιση, τη θυμόμαστε.
Όχι. Ήταν μία από τις πολλές κακοπροαίρετες ερμηνείες στο εσωτερικό, ιδιαίτερα από τους κόλπους της κυβέρνησης.
- Μα και στο εσωτερικό του δικούς σας του κόμματος είχε δημιουργηθεί θέμα γιʼ αυτό. Δεν σας το πρόσαψαν οι αντίπαλοί σας.
Επιτρέψτε μου. Ποτέ δεν είπαμε ότι συμφωνούμε με το ΔΝΤ. Είπαμε ότι τη στιγμή που σε διάφορα διεθνή φόρουμ, συσκέψεις, ακούγονταν ακροθιγώς διαφορετικές φωνές από τις επίσημες κυρίαρχες στρατηγικές της ακραίας λιτότητας εντός της Ευρώπης, θα έπρεπε αυτές να αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα, διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι χθες συναντήθηκε; ο κ. Σόιμπλε με τον κ. Μοσκοβισί σε μια εκδήλωση, όπου υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση.
Εκείνο που θέλω να πω, όμως, αυτή τη στιγμή είναι ότι όταν και όπου διατυπώθηκαν έστω και κατʼ ελάχιστον διαφορετικές εκτιμήσεις από ορισμένες πλευρές εντός των κυρίαρχων κύκλων, η κυβέρνηση έκλεινε τα αφτιά της. Έφευγε στο διπλανό δωμάτιο για να μην πάρει θέση. Ποτέ δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει τα παραμικρά, τα ελάχιστα ρήγματα που υπήρχαν.
Σήμερα, όμως, μιλάμε με πραγματικούς όρους. Έχουμε μια μείωση του ΑΕΠ σχεδόν 25%. Έχουμε ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Ξέρετε, κάποια στιγμή, όταν φτάσει ο πάτος, προφανώς επειδή η ύφεση και η ανάπτυξη είναι συγκρίσιμα μεγέθη, φαντάζομαι ότι θα σηκωθούμε λίγο. Θα είμαστε ευχαριστημένοι; Θα έχουμε μπει στο δρόμο της ανάπτυξης τότε; Και από ποιο σημείο εκκίνησης; Και με τι κόστος μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αδιακρίτως, χωρίς να στεκόμαστε στο περιεχόμενό της; Χωρίς, δηλαδή, να βλέπουμε τους δείκτες της ανεργίας, των κοινωνικών πια επιπτώσεων από την προηγούμενη κατάσταση;
- Ποιο είναι αυτό το άλλο που λέτε εσείς ότι θα μπορούσε να γίνει; Λέτε θα σηκωθούμε λίγο. Όλοι αυτό περιμένουμε όμως.
Λέω ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.
- Σωστά το λέτε. Άμα γίνει, όμως, αυτό σημαίνει ότι έχει περιθώρια ελπίδας ότι θα γίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον.
Θα είναι, όμως, ένα νέο ξεκίνημα το οποίο θα βασίζεται σε τεράστια ποσοστά ανεργίας –σήμερα ένας στους τέσσερις συμπατριώτες μας και παραπάνω είναι άνεργος- γνωρίζετε ότι χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν, υπάρχουν χρεοκοπημένοι μικροεπιχειρηματίες, αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν απλά και μόνο για να εξυπηρετήσουν με δυσκολία το κόστος των καλλιεργειών τους. Άρα, τι είδους ανάκαμψη θα είναι αυτή και γιατί θα έπρεπε να υπάρξει όλη αυτή η ακραία και βαθύτατα αντικοινωνική πολιτική λιτότητας;
- Στην αποτύπωση δεν διαφωνεί και ούτε θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς….
Δεν είναι η αποτύπωση, είναι ο άλλος δρόμος.
- Να ρωτήσω κάτι. Από όλα αυτά που συμβαίνουν, είτε πρόκειται για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, είτε για το Καναδικό ταμείο το οποίο έδωσε κάποια χρήματα και εξαγόρασε ένα ποσοστό του «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Hochtief, όλα αυτά τα οποία γίνονται, …. η MorganStanley που λέει αγοράστε ελληνικά ομόλογα, δεν διακρίνετε τίποτα θετικό;
Θα σας πω. Θα μπορούσα να αντιπαραθέσω και μια σειρά άλλα δημοσιεύματα, σας παραπέμπω σε ένα δημοσίευμα των Financial Times που έχει τον τίτλο «Το ελληνικό δράμα δεν έχει Happy End». Άρα, υπάρχουν φωνές και από την άλλη πλευρά. Άρα, αν τα πάρουμε ένα – ένα, μη μου πείτε ότι….
- Εγώ δεν μίλησα για δημοσίευμα και για την εκτίμηση συναδέλφων ξένων εφημερίδων. Μίλησα για πραγματικότητα, δηλαδή για χρήματα που έρχονται στη χώρα.
.. Να ΄μαστε πιο συγκεκριμένοι.. Γιατί θεωρείτε αυτή τη στιγμή την πώληση του μεριδίου της Hochtief σε ένα καναδικό fund, το οποίο μάλιστα δεν έχει ιδέα από μάνατζμεντ, το οποίο κατείχε μέχρι τώρα η Hochtief, αεροδρομίων ως μια νέα επένδυση; Αυτή είναι μια υποκατάσταση ιδιοκτητών. Η Hochtief θα πάρει τα χρήματα.. Αυτό τι σχέση έχει με επένδυση….
- Θεωρώ ότι πριν μερικά χρόνια έως πριν μερικούς μήνες κανείς δεν ήθελε να βάλει έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα φοβούμενος ότι θα το χάσει.. Σημαίνει ότι οι Καναδοί, οι συνταξιούχοι δε, για να έρχονται εδώ, προβλέπουν ότι θα δεν θα χρεοκοπήσουμε αύριο, μεθαύριο.. Φαντάζομαι δεν θα έβαζαν τα λεφτά τους..
Αν μιλάμε για μια στρατηγική σημασία που έχουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας, σ΄ αυτό θα συμφωνήσουμε. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο τα αξιοποιούμε καλύτερα. Και δυστυχώς οι συμφωνίες αυτή τη στιγμή που έχουν κλείσει, όπου έχουν γίνει, δεν έχουν γίνει με τον πιο επωφελή τρόπο για το ελληνικό δημόσιο. Όσο για τον ΟΠΑΠ, αφήστε το.. ιστορία μου, αμαρτία μου… Πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, μια χρυσοτόκος όρνιθα τη δίνουμε μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες σε κάποιους ημέτερους. Περί αυτού πρόκειται.
- Άρα, αφού λοιπόν η εκτίμησή σας είναι ότι πρόκειται για αδιαφανείς διαδικασίες σε ημέτερους, να υποθέσω σωστά ότι, όποτε και όταν και αν γίνεται εσείς κυβέρνηση, θα ξαναδείτε αυτή τη διαδικασία και θα ακυρώσετε ενδεχομένως το διαγωνισμό…
Βεβαίως.. Το έχουμε πει σε πάρα πολλούς τόνους ότι θα ξαναδούμε αυτή τη διαδικασία.
- Κι αυτό θα συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις; Ή βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με το πώς γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις;
Πρώτα απ΄ όλα, όπως λέτε κι εσείς με το ερώτημά σας, θα δούμε τους όρους που έγιναν οι αποκρατικοποιήσεις και το δεύτερο θα κινηθούμε με βάση την πολιτική βούληση να αποκαταστήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα σε μια σειρά στρατηγικές επιχειρήσεις.
- Να το καταλάβω αυτό σε ότι αφορά, για παράδειγμα, την ΕΥΔΑΠ.. την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΠΑΠ γιατί έχει στρατηγικό χαρακτήρα σαν δημόσια επιχείρηση; Τζόγος είναι ουσιαστικά. Γιατί το κράτος πρέπει να έχει τζόγο; …
Να σας εξηγήσω.. Πρώτα απ΄ όλα γιατί είναι ένας τζόγος, που λέτε, εν πάση περιπτώσει μια δημόσια επιχείρηση η οποία φέρνει πάρα πολλά κέρδη και το ελληνικό δημόσιο αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από σταθερούς πόρους. Θα μπορούσαν λοιπόν αυτά να αξιοποιηθούν για τα χρεοκοπημένα κατ΄ ουσία Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Το δεύτερο είναι ότι μέσα από τον ΟΠΑΠ χρηματοδοτούνταν διάφορες άλλες δραστηριότητες -όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο- αλλά και πολιτισμός.. Υπήρχαν τα διαφημιστικά πακέτα. Δίνουμε λοιπόν σε ένα «δικό μας επιχειρηματία» πάρα πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη και να είστε βέβαιη ότι μέσα απ΄ αυτή την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα υπάρξουν νέες σχέσεις διαπλοκής στο χώρο της ενημέρωσης. Λέω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η οικονομική δύναμη και μέσα από τα διαφημιστικά προγράμματα του ΟΠΑΠ θα χτιστούν νέες σχέσεις διαπλοκής. Εκτίμηση είναι αυτό.
- Λέτε νέες σχέσεις διαπλοκής, γιατί μέχρι τώρα είχαμε τις παλιές σχέσεις διαπλοκής.. Δεν είναι το θέμα να κάνουμε νέα τζάκια διαπλοκής, το θέμα είναι να μην υπάρχει διαπλοκή..
Χαίρομαι που το λέτε, αλλά θα πρέπει να μας αναγνωρίσετε ότι είμαστε οι μόνοι που κατά καιρούς έχουμε μιλήσει με ονοματεπώνυμο.. Θέλω να το παραδεχτείτε αυτό…
To Γραφείο Τύπου