• Η απόφαση αντικειμενικά βάζει φρένο στα σχέδια Σαμαρά. Αυτή η απόφαση εξαναγκάζει σε μια αναδίπλωση τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός είχε έναν σχεδιασμό, να κλείσει, να πέσει μαύρο, να είναι κλειστή η ΕΡΤ …..Αυτή τη στιγμή αυτό δεν μπορεί να το υλοποιήσει.
• Οι εταίροι κλείνουν το μάτι στις απολύσεις και όλη η συζήτηση είναι προσχηματική. Και η διαπραγμάτευση μεταξύ τους δεν γίνεται αυτή τη στιγμή για την ουσία του ζητήματος, που κατά τη γνώμη μας είναι το θέμα της δημοκρατίας, το θέμα της πολυφωνίας στην ενημέρωση….. Ουσιαστικά γίνεται για τη νομή της εξουσίας.
• Το δίλημμα πλέον είναι σαφές. Δημοκρατία ή λιτότητα.
• Προηγείται πάσης άλλης συζήτησης το θέμα της ακύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σ΄ αυτό λοιπόν πρέπει να τοποθετηθούν (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.). Αλλιώς πλέον δεν υπάρχουν αντιστάσεις, δεν υπάρχουν πια κόκκινες γραμμές. Είναι η ώρα που πρέπει κανείς να είναι απόλυτα σαφής.
• Είναι υποκριτικό να μιλάτε για διαφθορά και αδιαφάνεια, όταν έχουν βγει συγκεκριμένες περιπτώσεις ατάλαντων ανθρώπων, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη δουλειά στην ΕΡΤ και τους οποίους τους βάλατε απλά και μόνο επειδή είχαν σχέση με το κομματικό σας ρουσφέτι.
• Ένα βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τρία χρόνια είναι ο αυταρχισμός και η συρρίκνωση της δημοκρατίας.
Λιτότητα και δημοκρατία είναι ασυμβίβαστες έννοιες.
• Η δημοκρατία είναι για όλους, δεν κάνει εξαιρέσεις. Και δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Δημοκρατία είναι να έχω πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, να έχω πλουραλιστική ενημέρωση, να έχω κατοχυρωμένη δυνατότητα συλλογικών συμβάσεων, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Όλα αυτά τα οποία τα τσάκισαν και θέλουν να τα ισοπεδώσουν, να τα ακυρώσουν.
• Εδώ υπάρχει ένας καυγάς για το αν αυτή η ακραία, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας θα είναι τρικομματική ή μονοκομματική. Μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.
• Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε στη συγκεκριμένη συγκυρία να γίνει αυτή η επίθεση απέναντι στη δημόσια τηλεόραση είναι για να κρύψει την κατάρρευση του success story. Το success story το οποίο ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα. Δεν υπάρχει πλέον.
**********
Νομίζω ότι έχουμε κάποια πράγματα τα οποία είναι σαφή και κάποια τα οποία παραπέμπονται για τις επόμενες μέρες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε και το ΣτΕ να τοποθετηθεί επ΄ αυτών. Νομίζω άλλωστε ότι δεν κρίνει το ΣτΕ αυτή τη στιγμή την πρόθεση για κατάργηση της ΕΡΤ, απλώς την αποδέχεται ως μια δεδομένη πρόθεση. Δεν συμφωνώ δηλαδή μ΄ αυτό που ακούστηκε ότι κρίνει ως θετικό ότι έχει συντελεστεί…
- Θεωρείται τετελεσμένο…
Αυτή η απόφαση αντικειμενικά βάζει φρένο στα σχέδια Σαμαρά. Αυτή η απόφαση εξαναγκάζει σε μια αναδίπλωση τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός είχε έναν σχεδιασμό, να κλείσει, να πέσει μαύρο, να είναι κλειστή η ΕΡΤ και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Θεωρώ λοιπόν ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα το οποίο έχει στοιχεία νίκης για έναν αγώνα, ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για έναν αγώνα που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι και ο οποίος βρήκε συμπαραστάτες..
- Γιατί νίκη… Πρέπει να το αιτιολογήσετε..
Ήθελαν να βάλουν μαύρο στη δημόσια τηλεόραση. Τώρα λοιπόν η δημόσια τηλεόραση πρέπει να ανοίξει. Και, κατά τη γνώμη μας, οφείλει να ανοίξει με το καθεστώς που υπήρχε πριν την κατάθεση του Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
- Εσείς δηλαδή το θεωρείτε μια πρώτη νίκη.. Όμως…
Ακριβώς. Διότι τι να κάνουμε, η εκπομπή του δημόσιου σήματος είναι κατοχυρωμένη από το ίδιο το Σύνταγμα, σχετίζεται άμεσα με το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης το οποίο δεν μπορεί να αναστέλλεται. Αυτή είναι η πραξικοπηματική διάσταση του κλεισίματος της ΕΡΤ.
- Με τις απολύσεις τι θα γίνει;…..
Όσον αφορά τις απολύσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό, βλέπουμε και από τη συζήτηση εδώ ότι οι εταίροι κλείνουν το μάτι στις απολύσεις και όλη η συζήτηση είναι προσχηματική. Και η διαπραγμάτευση μεταξύ τους δεν γίνεται αυτή τη στιγμή για την ουσία του ζητήματος, που κατά τη γνώμη μας είναι το θέμα της δημοκρατίας, το θέμα της πολυφωνίας στην ενημέρωση. Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την κινητοποίηση. Ουσιαστικά γίνεται για τη νομή της εξουσίας.
Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βγαίνει, κατά τη γνώμη μου, πιο κοντή, πιο τσαλακωμένοι, σε όλες τις εκδοχές, είτε αφορά τον κ. Σαμαρά, είτε αφορά τον κ. Βενιζέλο, είτε αφορά τον κ. Κουβέλη. Είναι πολιτικά αφερέγγυα στο σύνολό της Και νομίζω ότι η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά απ΄ αυτή τη μεγαλειώδη συμπαράσταση που έδειξε ο ελληνικός λαός, η οποία απ΄ ότι φαίνεται, το ομολογούν όλοι, είναι πλειοψηφική. Είχε συμπαράσταση όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα. Το δίλημμα πλέον είναι σαφές και σ΄αυτό κανείς πρέπει να τοποθετηθεί. Και μεν ο κ. Σαμαράς έχει τοποθετηθεί…
- Ποιο είναι το δίλημμα;…
Δημοκρατία ή λιτότητα.
- Επειδή χθες, και όχι μόνο χθες, που ανέβασε τους τόνους απέναντι στον κ. Σαμαρά ο κ. Τσίπρας, αλλά και τις προηγούμενες μέρες ασκούσατε μια πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, θεωρώντας ότι και μέσα και απ΄ όλη αυτή την ιστορία καταρρέει κι ότι πρέπει να φύγει. Πάρα πολύς κόσμος αναρωτήθηκε γιατί δεν καταθέσατε μια πρόταση μομφής στη Βουλή, την ώρα που είχε με τις διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα για το εσωτερικό της κυβέρνησης, γιατί δεν κατέθεσε πρόταση μομφής ή αν σκέφτεται να καταθέσει…..
Να σας πω. Νομίζω ότι τις προηγούμενες μέρες η κατάθεση μιας πρότασης μομφής εκ μέρους μας δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Θα ήταν κάτι το οποίο θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να αναδειχθεί το βασικό πρόβλημα που ήταν το χτύπημα στην ίδια την καρδιά της δημοκρατίας. Και θα ήθελα να πω επίσης και να ακούσω την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. εάν τις επόμενες μέρες θεωρούν αναγκαίο οποιαδήποτε λύση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να περάσει μέσα από τη Βουλή. Και υπάρχει και πρόταση, η οποία θεωρούμε εμείς ότι προηγείται πάσης άλλης συζήτησης το θέμα της ακύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σ΄ αυτό λοιπόν πρέπει να τοποθετηθούν (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.). Δεν μπορούν να ξεφύγουν απ΄ αυτό. Εδώ υπάρχει ανάγκη μιας σαφούς τοποθέτησης με βάση τα όσα υποστήριζαν οι ίδιοι τις προηγούμενες μέρες. Αλλιώς πλέον δεν υπάρχουν αντιστάσεις, δεν υπάρχουν πια κόκκινες γραμμές. Είναι η ώρα που πρέπει κανείς να είναι απόλυτα σαφής.
- Να ρωτήσω και κάτι άλλο… Επειδή έχετε ανεβάσει πολύ τους τόνους υπερασπιζόμενοι το ζήτημα της ΕΡΤ, μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανασυστήσει την ΕΡΤ όπως ήταν με τους ίδιους εργαζόμενους; Θα τους ξαναπροσλάβετε όλους;…
Δεν δέχομαι να συμβιβαστώ μ΄ αυτό που λέτε, να τους ξαναπροσλάβετε, με την έννοια ότι δεν τους θεωρώ απολυμένους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι σήμερα, σε λίγες ώρες…. στη δουλειά τους. Οποιαδήποτε λοιπόν συζήτηση για αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να ξεκινάει από την πραγματικότητα που υπήρχε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας.
- Άρα εσείς θέλετε μια ΕΡΤ όπως ήταν;…
Δεν με καταλάβατε…. Προφανώς δεν θέλουμε μια ΕΡΤ όπως ήταν.
- Εσείς θα κάνατε απολύσεις στην ΕΡΤ σήμερα; …
Οποιαδήποτε αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να ξεκινάει με το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται στην ΕΡΤ.
- Μα τότε τι αναδιοργάνωση είναι αυτή;…
.. Ως προς την ποιοτική της λειτουργία…
- Θα βάζατε μερικά ντοκιμαντέρ παραπάνω…
… Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τους συνάδελφους σας δεν τους είχαν αφήσει να κάνουν τη δουλειά τους, υπήρχαν παρεμβάσεις.. Γνωρίζετε και μια άλλη σκοπιμότητα. Λήγει στις 19 του μηνός το θέμα των ψηφιακών συχνοτήτων. Αυτή τη στιγμή η δημόσια τηλεόραση έχει δύο μπουκέτα σ΄ αυτή τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Τώρα μ΄ αυτό που γίνεται της το αφαιρούν. Πρόκειται για συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης.
………
Απάντηση στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γ.Μιχελάκη
Γνωρίζετε όμως καλά πως δεν χρειάζονται 35, ειδικών υποτίθεται προσόντων που διορίσατε, που στοιχίζουν όσο 300 συμβασιούχοι, τους οποίους διώξατε και ήταν η καρδιά του προγράμματος. Είναι μια πλεονασματική εταιρεία, δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Και είναι υποκριτικό να μιλάτε για διαφθορά και αδιαφάνεια, όταν έχουν βγει συγκεκριμένες περιπτώσεις ατάλαντων ανθρώπων, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη δουλειά στην ΕΡΤ και τους οποίους τους βάλατε απλά και μόνο επειδή είχαν σχέση με το κομματικό σας ρουσφέτι
…….
Ένα βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε απ΄ όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τρία χρόνια είναι ο αυταρχισμός και η συρρίκνωση της δημοκρατίας. Ο ακραίος τρόπος που επιχειρήθηκε, αυτή η επίδειξη αυταρχικής πυγμής που επιχειρήθηκε να προωθηθεί αυτή η υπόθεση είναι το αποκορύφωμα μιας λογικής η οποία στην πράξη συρρικνώνει και ακυρώνει πολλές πλευρές την έννοια της δημοκρατίας. Είναι μια αντίληψη που πηγαίνει χέρι-χέρι με τις πολιτικές λιτότητας. Λιτότητα και δημοκρατία είναι ασυμβίβαστες έννοιες. Κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά και σε άλλες εποχές, επιβεβαιώνεται και τώρα.
Η δημοκρατία είναι για όλους, δεν κάνει εξαιρέσεις. Και δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Δημοκρατία είναι να έχω πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, να έχω πλουραλιστική ενημέρωση, να έχω κατοχυρωμένη δυνατότητα συλλογικών συμβάσεων, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Όλα αυτά τα οποία τα τσάκισαν και θέλουν να τα ισοπεδώσουν, να τα ακυρώσουν.
Εδώ υπάρχει ένας καυγάς για το αν αυτή η ακραία, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας θα είναι τρικομματική ή μονοκομματική. Μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.
Το τρίτο όμως που έχει να κάνει με το στοιχείο της επικαιρότητας, ότι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε στη συγκεκριμένη συγκυρία να γίνει αυτή η επίθεση απέναντι στη δημόσια τηλεόραση είναι για να κρύψει την κατάρρευση του success story. Το success story το οποίο ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα και χτίστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες δεν υπάρχει πλέον. Βλέπουμε έναν πλήρη εκτροχιασμό του οικονομικού προγράμματος, δεν προχωρούν ούτε τα έσοδα από τις λεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις, έτσι όπως θα ήθελαν. Αυτό είναι θετικό, γιατί ίσως κάτι να μείνει από τα ασημικά. Δεν προχωράει η ιστορία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν αυτή η κυβέρνηση αντέχει να πάρει μέτρα που θα είναι γύρω στα 4,5 με 5 δις εντός του 2013..
- Νέα μέτρα;…
Νέα επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να συγκαλύψουν.
Τώρα ως προς τη συγκέντρωση, ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από συστάσεώς του. Τριπλάσια των εκλογών του Ιουνίου και ήταν αναμενόμενο γιατί ήταν μια τέτοια συγκέντρωση που δεν απευθυνόταν μόνο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια συγκέντρωση που απευθυνόταν σε όλους όσους υπερασπίζονται την κοινωνική αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.
To Γραφείο Τύπου