Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/06/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ρ/φ σταθμό «Alpha» και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Γιάννα Παπαδάκου: Πάμε στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Καλό μεσημέρι κ. Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλό μεσημέρι, κ. Παπαδάκου, και ας μιλήσουμε τώρα για άλλα σκάνδαλα και για την σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή να επιτεθεί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να ελαττώσει τη δημόσια περιουσία.

Γιάννα Παπαδάκου: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Είσαστε ικανοποιημένη από αυτήν την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας; Θεωρείτε ότι έφτασε ως εκεί που θα μπορούσε να φτάσει ή ότι κρατήθηκε ένα βήμα πίσω, και μιλάω για την προστασία του καθεστώτος των εργαζομένων.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας μιλήσω ευθέως. Ο κ. Μενουδάκος, ως Πρόεδρος του ΣτΕ, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντισυνταγματική.

Γιάννα Παπαδάκου: Θα μπορούσε να το πει αυτό στην προσωρινή διαταγή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ γνωρίζω ότι το γνωρίζει. Φυσικά, το ότι δεν το λέει στην προσωρινή διαταγή δεν σημαίνει αυτό που κάποιοι διαδίδουν, ότι δήθεν η προσωρινή διαταγή επικυρώνει ως συνταγματική την κυβερνητική επιλογή. Γνωρίζει, επίσης, πάρα πολύ καλά ο κ. Μενουδάκος, ως Πρόεδρος του ΣτΕ -για τις επόμενες δύο εβδομάδες (δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας του)- γνωρίζει πάρα πολύ καλά από όλη την πορεία και την προϋπηρεσία του ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι να κυρωθεί από τη Βουλή είναι μια απλή διοικητική πράξη, ελευθέρως ανακλητή. Και, επομένως, θα έλεγα ότι δεν αρμόζει στη Δικαιοσύνη της Ελλάδας του σήμερα, να συμπεριφέρεται ούτε ως Πυθία, ούτε ως Σολομών. Διότι καλοί δικαστές δεν είναι οι καλοί ισορροπιστές. Και έχει πολύ μεγάλη παράδοση το ελληνικό δικαστικό σώμα σε δημοκρατικές αποφάσεις και σε αποφάσεις αντίστασης. Δεν είναι ποτέ δυνατόν σε μία τέτοια κρισιμότατη συγκυρία, να εισπράττουμε συμπεριφορές διπλής ανάγνωσης και να αναγιγνώσκουμε μια απόφαση, η οποία, ναι, βεβαίως, έχει ένα θετικό...

Γιάννα Παπαδάκου: Δίνει την προσωρινή διαταγή και λέει λειτουργία άμεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, βεβαίως είναι και το περιοδικό, είναι και τα μουσικά σύνολα κ. Κωνσταντοπούλου και δεν το έχουμε πει καθόλου. Τα μουσικά σύνολα, που μας διευκρινίστηκε χθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσωπικά μου διευκρινίστηκε, ότι δεν περιλαμβάνονται οι άνθρωποι αυτοί, οι μουσικοί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ θα σας πω το εξής. Εχθές το βράδυ, βρέθηκα στην ΕΡΤ, όπου ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση οι άνθρωποι των μουσικών συνόλων, άνθρωποι που πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι αμείβονται με πενιχρούς μισθούς και προσφέρουν πολιτισμό.

Γιάννα Παπαδάκου: Για πείτε μας, τι είναι αυτοί οι άνθρωποι, εσείς που τους ξέρετε, για να μην τα λέω εγώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι μουσικοί οι οποίοι προσφέρουν πολιτισμό μέσα από τα τρία μουσικά σύνολα που έχει η ΕΡΤ. Όλες αυτές τις ημέρες τους παρακολουθούν, όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα της ΕΡΤ, στις συναυλίες που δίνουν στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου.

Γιάννα Παπαδάκου: Επιτέλους, κ. Κωνσταντοπούλου, ακούσαμε και Θεοδωράκη, ακούσαμε και Χατζηδάκη, γιατί ακούγαμε κάτι άλλα, εδώ που τα λέμε, και από την ΕΡΤ. Αυτές οι μέρες ήταν όαση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σημασία έχει ότι αυτή η παράδοση συνιστά και επιτελεί συνταγματική λειτουργία. Γιατί η προσωρινή διαταγή, κ. Παπαδάκου, κάνει πολύ συγκεκριμένη αναφορά και στην συνταγματική υποχρέωση, όχι απλώς ενημέρωσης, αλλά μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Κατά την άποψή μου, επομένως, οποιαδήποτε ερμηνευτική διαρροή ή οποιαδήποτε ενημέρωση διακινείται από πλευράς του Συμβουλίου της Επικρατείας, ουδεμία αξία έχει σε επίπεδο περιστολής δικαιωμάτων, συνταγματικώς κατοχυρωμένων.

Γιάννα Παπαδάκου: κ. Κωνσταντοπούλου, θα πρέπει να σας πω ότι οι διαρροές αυτές ερμηνεύτηκαν διαφορετικά και από συναδέλφους μας που είτε δεν είχαν πρόθεση οι άνθρωποι, δεν ήξεραν όμως. Ξέρετε κάτι, τα πάντα καταγράφονται, καλά το είπατε, στην απόφαση, στην προσωρινή διαταγή. Τώρα, το να διαρρέεις «ξέρετε δεν περιλαμβάνει αυτό, περιλαμβάνει το άλλο» δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εκείνο που έχει σημασία είναι αφενός ότι δεν μπορεί η Δικαιοσύνη σʼ αυτήν την κρίσιμη για την Δημοκρατία συγκυρία να δίνει το μήνυμα, που γνωρίζει ο λαός μας, «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», «και του  ληστή ψωμί και του χωροφύλακα χαμπέρι». Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος και να νίπτει τας χείρας του το Συμβούλιο της Επικρατείας απέναντι σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά σχεδόν τρεις χιλιάδες, 2656 εργαζομένους. Και, επίσης, δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν αυτό το οποίο επιτάσσει η απόφαση, δηλαδή την μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία των δικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. είναι το προσωπικό της ΕΡΤ. Ουδείς άλλος μπορεί να το εγγυηθεί. Το υπάρχον προσωπικό είναι αυτό στου οποίου τον πατριωτισμό επαφίεται η λειτουργία της ΕΡΤ. Είναι αυτό που εγγυάται τη λειτουργία της, δηλαδή εκπληρώνει τη συνταγματική επιταγή από την προηγούμενη Τρίτη, που η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το Σύνταγμα.

Γιάννα Παπαδάκου: Του άρθρου 15. Λοιπόν να ρωτήσω κάτι άλλο κ Κωνσταντοπούλου, το οποίο είναι κρίσιμο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι μόνο το άρθρο 15 κ. Παπαδάκου, αλλά και το άρθρο 5Α του Συντάγματος που εγγυάται την ελεύθερη πρόσβαση και τη ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας.

Γιάννα Παπαδάκου: Να ρωτήσω κάτι άλλο λοιπόν που είναι κρίσιμο. Σήμερα κατατίθεται, ανακοινώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος μια πρόταση νόμου η οποία, να το πω έτσι για να το καταλάβει ο κόσμος που τον έχουμε ζαλίσει με τα νομικά, η οποία ουσιαστικά ζητάει να ψηφιστεί απʼ τη Βουλή για να επανέλθει η ΕΡΤ στο πρότερο καθεστώς. Εσείς σαν ΣΥΡΙΖΑ θα την ψηφίσετε αυτήν την πρόταση του ΚΚΕ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εμείς έχουμε ξεκάθαρα και απερίφραστα πει ότι θα στηρίξουμε όλες τις προτάσεις -και αυτήν- όλες τις προτάσεις που κατατείνουν στην επαναφορά στην νομιμότητα, στη δημοκρατική νομιμότητα και στη δημοκρατική ομαλότητα.

Γιάννα Παπαδάκου: Γιατί όπως καταλαβαίνουμε αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο, θα ρωτήσουμε και το ΠΑΣΟΚ βέβαια και τα άλλα κόμματα της Βουλής, τη ΔΗΜΑΡ, εάν τελικά αυτή την πρόταση θα ήταν διατεθειμένοι να την ψηφίσουν, διότι παρά τις συναντήσεις τις χθεσινές βλέπουμε ότι έχουν εντελώς άλλες ερμηνείες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι αλλά τώρα ξέρετε, το δάκτυλο τίθεται επί τον τύπον των ήλων, διότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που λένε ότι διαφωνούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν μπορεί παρά να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση όπως αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

[...]

Ζωή Κωνσταντοπούλου Τώρα το θέμα, κ. Παπαδάκου, είναι ότι πρέπει και οι εργαζόμενοι και η κοινωνία και όλοι εμείς να συμπαρασταθούμε και να συνασπισθούμε στον αγώνα αυτό που είναι αγώνας δημοκρατίας, αγώνας αλληλεγγύης διότι -και να μιλήσουμε και για τους ανθρώπους- αυτό το οποίο επεφύλαξε η Κυβέρνηση στους εργαζομένους στην ΕΡΤ, θα το επιφυλάξει με βάση την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά το δοκούν και κατά προαίρεση, στους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο οργανισμό και επιχείρηση. Και αυτό είναι ευθεία τρομοκρατία απέναντι στους εργαζομένους των δημόσιων επιχειρήσεων της επικράτειας.

To Γραφείο Τύπου