• Η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ βασίζεται σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία, ως γνωστόν, δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή, υπάρχουν δε οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίες λένε ότι διαφωνούν μ΄ αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Άρα είναι πολιτικά και δημοκρατικά απονομιμοποιημένη.
• Το σύστημα ενημέρωσης Σαμαρά κάνει και διαρροές οι οποίες πλαστογραφούν την ίδια την άποψη του ΣτΕ.
• Ανεξάρτητα εάν θα τα βρουν μεταξύ τους οι τρεις αρχηγοί, η επόμενη μέρα βρίσκει την τρικομματική κυβέρνηση πολιτικά απομονωμένη και αδύναμη
• Πρέπει να συρθούν σε εκλογές. ….
• Ήταν μια προσπάθεια να πέσει μαύρο σ΄ αυτή την αποτυχία, το λεγόμενο success story αποδείχθηκε μια φούσκα
• Ο κ. Σαμαράς δεν υπολόγισε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού. Και εκεί νομίζω ήταν το λάθος του.
• Πρέπει να τους υποχρεώσουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η καταλυτική παρουσία του ίδιου του κόσμου να πάμε σε εκλογές.
*********
- Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ. Θέλω να ρωτήσω πώς είδατε την απόφαση του ΣτΕ και πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι σχέσεις των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, πώς βλέπετε δηλαδή την επόμενη μέρα στα πολιτικά μας πράγματα;..
Το βασικό που προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκπέμψει ξανά το δημόσιο σήμα. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του ουσιαστικά αποτελεί ένα πολιτικό χαστούκι στις επιδιώξεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει τη δημόσια τηλεόραση για δύο-τρεις μήνες. Κάτι τέτοιο –και σωστά- κρίθηκε ότι αντίκειται στις επιταγές του Συντάγματος και με αυτή την έννοια αυτό το βήμα κρίνεται ως θετικό.
- Τώρα υπάρχει ένα ντιμπέιτ για το αν θα πρέπει να ξανανοίξει η ΕΡΤ με την προηγούμενη μορφή της ή αν θα πάει η κυβέρνηση σε ένα μεταβατικό σχήμα.
Εδώ νομίζω ότι πηγαίνουμε σε ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν οφείλει το ΣτΕ να έχει άποψη. Διότι ουσιαστικά η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ βασίζεται σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία, ως γνωστόν, δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή, υπάρχουν δε οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίες λένε ότι διαφωνούν μ΄ αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Άρα είναι πολιτικά και δημοκρατικά απονομιμοποιημένη.
Αυτό λοιπόν καθιστά επιβεβλημένο να έρθει άμεσα στη Βουλή, πέραν πάσης άλλης συζητήσεως, το θέμα της έγκρισης ή μη της συγκεκριμένης ΠΝΠ.
Αντ΄ αυτού τι γίνεται; Ο μεν πρωθυπουργός έχουμε τώρα δύο 24ωρα που δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ, υπάρχει ακόμα μαύρο στις οθόνες. Και όχι μόνο αυτό. Το σύστημα ενημέρωσης Σαμαρά κάνει και διαρροές οι οποίες πλαστογραφούν την ίδια την άποψη του ΣτΕ.
- Λέτε για την ανακοίνωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για…
.. τις διαρροές μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Προφανώς το ΑΠΕ δεν το ανακάλυψε μόνο του. Έτσι δεν είναι;..
- Πάντως ο Πρόεδρος του ΣτΕ αργά το βράδυ είπε ότι δεν ήταν δική του αυτή η διαρροή..
-
Άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απ΄ αυτή την κυβέρνηση προς το ΣτΕ.
- Βλέπετε ότι μπορούμε να πάμε σε εκλογές ή πιστεύετε ότι θα βρουν τρόπο και οι φραστικοί διαξιφισμοί θα υποχωρήσουν μπροστά στη διάθεσή τους να μην στηθούν κάλπες; Φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει κάλπες. Μάλιστα ορισμένοι από τους ακροατές μου μου ζητούν να σας ρωτήσω αν εσείς θέλετε κάλπες και γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής.
Θα σας πω. Βλέπω κατ΄ αρχήν ότι, ανεξάρτητα εάν θα τα βρουν μεταξύ τους οι τρεις αρχηγοί, η επόμενη μέρα βρίσκει την τρικομματική κυβέρνηση πολιτικά απομονωμένη και αδύναμη. Θεωρώ δε ότι ουσιαστικά υπάρχει ένα θέμα πολιτικής πια σταθερότητας αυτής της κυβέρνησης. Εδώ η συνεννόηση μεταξύ τους έχει υποκατασταθεί από αλληλοεκβιασμούς. Και η συνολική εικόνα και αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης στην κοινωνία νομίζω ότι βρίσκεται στο ναδίρ.
Θα έλεγα όσον αφορά το θέμα των εκλογών ότι πρέπει να συρθούν σε εκλογές. Διότι μπροστά στην παταγώδη αποτυχία, στον εκτροχιασμό του μνημονιακού προγράμματος και ενδεχομένως αυτή η κίνηση με την ΕΡΤ να ήταν μια προσπάθεια να πέσει μαύρο σ΄ αυτή την αποτυχία, το λεγόμενο success story αποδείχθηκε μια φούσκα. Βλέπετε ότι το ένα μετά το άλλο τα βασικά μέτωπα της οικονομίας..
- Λέτε ότι είναι κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού κατά κάποιο τρόπο η ΕΡΤ;…
Λέω ότι τελικά είχε και μια τέτοια διάσταση. Υπήρχε δηλαδή επίδειξη αυταρχισμού, ένα δίλημμα το οποίο έθεσε ο κ. Σαμαράς προς τους εταίρους του, το οποίο έλεγε ή απόλυτη υποταγή ή εκλογές, το ίδιο δίλημμα το θέτει και προς την κοινωνία. Δεν υπολόγισε όμως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού. Και εκεί νομίζω ήταν το λάθος του.
Λέω λοιπόν, για να επανέλθω στο προηγούμενο, στα βασικά θέματα της οικονομίας, που είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα των εσόδων, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει ένας πλήρης εκτροχιασμός, το ενδεχόμενο νέων μέτρων τέθηκε πια και από την τρόικα. Αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά να πάρει άλλα μέτρα. Άρα θεωρώ ότι το θέμα των εκλογών δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.
Και θα σας έλεγα ότι αφορά εμάς, θα σας επαναλάβω, ότι πρέπει να τους υποχρεώσουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η καταλυτική παρουσία του ίδιου του κόσμου να πάμε σε εκλογές.
- Πρόταση μομφής;…
Η πρόταση μομφής μέχρι τώρα δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση…
- Θεωρήσατε ότι μπορεί να επανασυσπειρώσει το κυβερνητικό μέτωπο μια τέτοια πρόταση;…
Ακριβώς. Και νομίζω ότι θα μετέθετε τη συζήτηση που ήταν το βασικό εκείνη την ώρα, το θέμα της δημοκρατίας, έτσι όπως το βλέπαμε μέσα από την υπόθεση της ΕΡΤ.
- Φίλος ακροατής μου στέλνει το μήνυμα, ομολογώ ότι εγώ δεν έχω ακούσει τη συγκεκριμένη δήλωση, μου λέει ρώτησε τον κ. Σκουρλέτη, άκουσα τον Αλ. Μητρόπουλο να λέει ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε την απόφαση Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ.
Θα σας πω.. Η εκτίμηση του κόμματός μας είναι ότι δεν αποτελεί δικαίωση, σας το είπα και εισαγωγικά. Σε σχέση με την τοποθέτηση του Αλ. Μητρόπουλου νομίζω ότι έχει να κάνει με μια νομική προσέγγιση, με πλευρές της απόφασης και δεν έχει να κάνει με μια συνολικότερη πολιτική τοποθέτηση, τουλάχιστον έτσι όπως το έχω καταλάβει εγώ.
- Για το θέμα των εργαζομένων προφανώς θα ήταν η τοποθέτηση.. που δεν αναφέρονται καθόλου στην απόφαση αυτή…
Νομίζω ότι εκεί κάπου πρέπει να παραπέμπει.
- Τώρα θέλω να σας ρωτήσω για τη συγκέντρωση που κάνατε στο Σύνταγμα. Ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας συγκέντρωσης σε μη προεκλογικό χρόνο; Θέλω να πω έχουν συνηθίσει τα κόμματα να κάνουν ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι αρχηγοί να κάνουν ομιλίες στις πλατείες σε προεκλογικό χρόνο και όχι μεσούσης της κυβερνητικής θητείας.
Η επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης, παρά τις προσπάθειες μέρους ή μάλλον συγκεκριμένων εντύπων που έχουν να κάνουν με τον ΔΟΛ, που προσπάθησαν να δώσουν μια άλλη εικόνα, η επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης ερχόταν σε μια ευθεία αντιστοίχιση με τις διαθέσεις ενός μεγάλου κομματιού των φίλων μας.
- Πάντως πρέπει να είστε ανεκτικοί στην κριτική… Δεν γίνεται όλοι να σας λένε μπράβο, ούτε όλοι να συμφωνούν μαζί σας..
Όχι.. Αλλά το να λες ότι οι 23 χιλιάδες είναι 3, αυτό δεν είναι κριτική…
- Εντάξει.. Δεν ξέρω αν έγραψαν ότι ήταν τρεις χιλιάδες…
Γράψανε… Δείτε στο ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ .. Καταλάβατε;.. Αλλά εμείς θα σας θυμίσω από τον Μάιο και τον Ιούνιο σε εβδομαδιαία βάση κάνουμε ανοιχτές συγκεντρώσεις, μικρές ή μεγάλες, που αποτελούν και μια μορφή επικοινωνίας με τον κόσμο που μας παρακολουθεί, ο οποίος είναι ένας καινούργιος κόσμος. Τη δεδομένη συγκυρία –και νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε- έπρεπε να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα, ουσιαστικά ήταν ένα πολιτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας απέναντι σ΄ αυτόν τον εκτροχιασμό που συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, απέναντι σ΄ αυτή την ισοπεδωτική κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
- Ένα τελευταίο ερώτημα… Ένας φίλος .. μου λέει, πες στον κ.Σκουρλέτη ότι μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε πιο χαλαρά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον αντιμετωπίζαμε βασικά σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, εννοεί μέχρι και πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Τώρα πλέον τον αντιμετωπίζουμε σαν ένα κόμμα που υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί με το τιμόνι της χώρας στα χέρια και επομένως η κριτική μας θα είναι πολύ πιο αυστηροί και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στο τι λένε και τι πράττουν.. Τι λέτε;…
Νομίζω ότι καλά κάνει ο ακροατής, καλά κάνει και ο κόσμος που είναι πιο απαιτητικός για μας. Θα σας έλεγα ότι δεν στεκόμαστε μόνο στο θέμα της διαμαρτυρίας. Ήδη έχουμε κάνει μεγάλες θεματικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στο Βόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στο Ναύπλιο για τη δημόσια διοίκηση, έχουμε κάνει για τα ΜΜΕ, για τα ζητήματα της οικονομίας. Αυτά έχουν γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο. Άρα λοιπόν δεν κριτικάρουμε μόνο. Προτείνουμε και συγκεκριμένα πράγματα.
To Γραφείο Τύπου