Ν.Χ. Πώς είδατε το νέο κυβερνητικό σχήμα και τι πρόβλεψη κάνετε για τις επόμενες εξελίξεις;
- Το καινούριο κυβερνητικό σχήμα είναι θνησιγενές και δεν θα πάει μακριά, δεν θα αλλάξει τίποτα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετατράπηκε σε δικομματική από τρικομματική, ούτε θα ανακόψει αυτό την πορεία αποσύνθεσής της, γιατί θα συνεχίσει τις μνημονιακές πολιτικές.
Ν.Χ. Δεν θα έχει το νέο σχήμα μεγαλύτερη ενότητα;
- Να σας αναφέρω τι έλεγαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προεκλογικά;
Έλεγε λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς, για να δείτε πόση ενότητα θα έχει αυτό το σχήμα :
«Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ και δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό να γίνει τέτοια συγκυβέρνηση. Συμφέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ για να πέσει στα μαλακά, συμφέρει τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα». Άρα; Η συγκυβέρνησή τους εξυπηρετεί, κατά τον κο Σαμαρά, τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα;
Να σας διαβάσω τι έλεγε προεκλογικά ο κος Βενιζέλος;
«Απέναντί μας λοιπόν έχουμε όχι ένα κεντροδεξιό μέτωπο, αλλά το μέτωπο της καθαρής και σκληρής δεξιάς, της καραδεξιάς. Μια συσπείρωση ακραίων στην πλειοψηφία τους στοιχείων, που επανέρχονται στην κοίτη τους, στο όνομα μιας μικροπαραταξιακής επιδίωξης. Έχουμε απέναντί μας τον κο Σαμαρά και το κόμμα του». Δηλαδή τέτοια κυβέρνηση είναι αυτή που έγινε; Η σκληρή δεξιά και η ακροδεξιά είναι η συνεργασία του κου Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ;
Ν.Χ. Ελπίζω να βγάλατε ένα συμπέρασμα και για το ΣΥΡΙΖΑ: ότι πρέπει να λέτε λίγα και να προσέχετε τι λέτε.
Έχετε δίκιο. Γι΄αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και να λέμε αυτά που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το θέμα της αξιοπιστίας των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει και δεν έχουμε και περιθώριο, κανένα περιθώριο, μια κυβέρνηση προοδευτική, αριστερή, αντιμνημονιακή να κάνει τα ίδια που έκαναν οι παλιότερες κυβερνήσεις.
Λέω λοιπόν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι θνησιγενής για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος είναι ότι θα συνεχίσει τις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας. Αυτό θα τη φέρει και πάλι απέναντι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού που υποφέρει από αυτές τις πολιτικές. Και το δεύτερο και κυριότερο είναι ότι απ΄ότι φαίνεται αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει το Φθινόπωρο, από την Τρόικα, νέα, πιο επώδυνα μέτρα. Πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, κούρεμα συντάξεων και παροχών υγείας κλπ. Άρα, η νέα κυβέρνηση με το που θα επιχειρήσει να πάρει νέα μέτρα, και αυτό θα επιδιώξει να το κάνει σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού η κα Μέρκελ έχει πει «μη μου τους κύκλους τάραττε» πριν από τις εκλογές της, θα καταρρεύσει και θα διαλυθεί «εις τα εξ΄ων συνετέθη».
Ν.Χ. Θεωρείτε ότι δεν θα αντέξει ούτε μέχρι το Μάιο του 2014, τις Ευρωεκλογές;
- Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης, της Τρόικας και κατ΄εμάς και του εγχώριου διαπλεκόμενου, αλλά και του ευρωπαϊκού, πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου είναι να πάει αυτή η κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Αυτός είναι ο στόχος και του κατεστημένου και του κου Σαμαρά. Η εκτίμησή μας όμως είναι ότι είναι μια κυβέρνηση μιας χρήσης, δηλαδή μέχρι τις γερμανικές εκλογές και από κει και πέρα η αποσύνθεσή της θα είναι πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο απότομη. Το θέμα είναι ότι δεν θα πέσει από μόνη της. Και εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εντείνουμε την αντιπολίτευσή μας και πρέπει να στηρίξουμε τους κοινωνικούς αγώνες.
Ν.Χ. Κατηγορείσθε όμως για το αντίθετο, ότι την πάτε πολύ χαλαρά την κυβέρνηση. Ο κος Καμμένος είπε ότι είχε έτοιμη πρόταση μομφής και δεν θέλατε.
- Εμείς και θέλουμε και μπορούμε και ξέρουμε να κυβερνήσουμε και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την καταστροφή που συντελείται από τα μνημόνια. Έχουμε πει ότι τα μνημόνια θα τα ακυρώσουμε και θα τα αντικαταστήσουμε από αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές και το παρουσιάζουμε και τώρα σε συγκεντρώσεις ανοιχτές σε πλατείες.
Τις προτάσεις μομφής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κάνει για δυο λόγους. Πρώτον, για να ρίξει μια κυβέρνηση αν δει ότι έχει τις προυποθέσεις προϋποθέσεις, και δεύτερον για να ενισχύσει τα ρήγματα σε μια κυβέρνηση. Επομένως, το πότε θα κάνουμε την πρόταση μομφής θα μας επιτρέψουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που βεβαίως δεκτή και η κριτική τους και η αντιπαράθεσή τους, να το κρίνουμε με βάση αυτό το κριτήριο. Δεν θα κάναμε ποτέ πρόταση μομφής για να συσπειρώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται, με 157 ψήφους που μετράνε σήμερα, να δείξουν ότι παίρνουν μια σημαντική πολιτική ανάσα. Επομένως, το όπλο μας αυτό είναι στη φαρέτρα και θα το χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή.
Αλήθεια η νέα κυβέρνηση Σαμαρά δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης; Είναι η ίδια με την προηγούμενη; Ήταν 3 κόμματα, τώρα είναι 2. Είναι αλήθεια ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση και δεν θέτει θέμα εκλογών. Μάλιστα, το πιο σημαντικό αρνητικό σημείο για μας είναι ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ είπε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και θα συνεχίσει να στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση. Αλλά, αν η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζονται οι πολιτικές των μνημονίων. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής;
Ν.Χ. Ενας ακροατής ρωτάει: «Τακτικισμούς κάνουν με την πρόταση μομφής; Βάζουν πρώτα το κομματικό ή το εθνικό καλό;»
- Εμείς κοιτάμε το καλό του λαού και της χώρας. Και όταν με μια πρόταση μομφής συσπειρώνεις αυτόν που κάνει κακό στην χώρα, πάρα πολύ κακό, και σε μια κακή, καταστροφική κυβέρνηση δίνεις τη δυνατότητα να επανασυσπειρωθεί, τότε δεν βοηθάς ούτε τη χώρα ούτε τον λαό. Γι΄αυτό σας είπα ότι έχουμε στη φαρέτρα μας αυτό το πολιτικό όπλο, που μας δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, και κάποια στιγμή που θα θεωρήσουμε και εμείς, με τις εσωτερικές μας διαδικασίες, ότι μπορεί να βοηθήσει το στόχο μας, της ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και των μνημονίων, είναι σίγουρο ότι θα το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά για να τελειώσω αυτό που έλεγα για τη ΔΗΜΑΡ, δείχνει σαν μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Όταν όμως είσαι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, είναι κάπως σαν πολιτικός τραγέλαφος και δεν νομίζω ότι μπορεί να πάει μακριά τη ΔΗΜΑΡ αυτή η πολιτική. Ή θα στηρίζει τα μνημόνια ή θα μπει σε μια λογική ανατροπής των μνημονίων.
Ν.Χ. Με ποιους θα κυβερνήσετε;
- Εμείς στις εκλογές θα επιδιώξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, να είναι πρώτο κόμμα, γιατί με βάση την εκλογική νομοθεσία αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα θα είναι και κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Από κει και πέρα εμείς έχουμε πει ότι προτεραιότητά μας είναι η συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς, ισχύει πάντα η πρότασή μας προς αυτές τις δυνάμεις, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ριζοσπαστική οικολογία, ομάδες της Αριστεράς κλπ, και βεβαίως με ένα κόσμο που έχει αποδεσμευτεί ή αποδεσμεύεται από το ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζει την Αριστερά και δεν βαρύνεται, είτε σαν άτομα είτε σαν συλλογικότητες με την ψήφιση ή την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Όλο αυτό το πράγμα μπορεί να δώσει τις προϋποθέσεις να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, την οποία επιδιώκουμε μετά τις εκλογές.
Ν.Χ Μια κυβέρνηση της Αριστεράς ή ευρύτερη; Γιατί καταλαβαίνω ότι δεν εξαιρείτε τον κο Καμμένο.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έχει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας και απελευθέρωσής της από τα μνημόνια της καταστροφής και της ντροπής.
Χ.Ν. Τον κο Καμμένο τον αποκλείετε;
Εμείς, και στο συνέδριό μας, που γίνεται 10-14 Ιουλίου και θα αποσαφηνίσουμε πιο πολύ την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση, λέμε ότι θέλουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν λέμε ότι θέλουμε κυβέρνηση ούτε της αριστεροδεξιάς, ούτε της αριστεροκεντροδεξιάς. Θέλουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Και με αυτή την έννοια, επειδή προϋπόθεση γι΄αυτό είναι να είναι πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ και όσο το δυνατόν ισχυρότερος, θα ζητήσουμε την ενδυνάμωσή μας στις εκλογές όποτε γίνουν.
Χ.Ν. Οι άλλοι ποιοι είναι; Τον κο Κουβέλη τον αποκλείετε απ΄ότι καταλαβαίνω.
Εμείς θεωρούμε ότι αν είναι πρώτος στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και με πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ΄ ότι έχει σήμερα, θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις και η λαϊκή πίεση σε δυνάμεις της Αριστεράς που σήμερα λένε τούτο ή το άλλο, ή που σήμερα έχουν τούτη ή την άλλη πολιτική, να συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, πιστεύατε εσείς, ούτε εγώ δεν το πίστευα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 4,6% θα καταγράψει 27% στις εκλογές του Ιουνίου; Όπου μπαίνει το ΔΝΤ και όπου εφαρμόζονται τέτοιες σκληρές, βάρβαρες, απάνθρωπες πολιτικές όπως αυτές των μνημονίων, σε όλο τον κόσμο όπου έχει γίνει αυτό το πράγμα, έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Επομένως όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 4,6% στο 27%, έτσι πιστεύουμε μετά τις εκλογές, αν είναι πρώτη δύναμη, ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα του δώσει και τη δυνατότητα με τις αντίστοιχες συμμαχίες μέσα στην Αριστερά να σχηματίσει Κυβέρνηση.
Χ.Ν. Για το άρθρο Βαρουφάκη και Γκαλμπραίηθ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοαμερικανικό κόμμα….
Στο άρθρο εκφράζουν προσωπικές απόψεις τους, με τις οποίες διαφωνώ και οι οποίες δεν απηχούν τις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
To Γραφείο Τύπου