Στη Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στα πλαίσια του εξορυκτικού σχεδίου της, προβαίνει εδώ και καιρό σε σοβαρές και κατʼ εξακολούθηση παρανομίες.
Σύμφωνα με την εντολή του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, για διακοπή των οικοδομικών εργασιών στις Σκουριές (αρ. πρωτ. 786/10/06/21013), διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια. Με απόφασή του το ΣτΕ ανέστειλε την εντολή διακοπής εργασιών της Πολεοδομίας, αναφερόμενο όμως μόνο στις αναγκαίες εργασίες για εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού. Η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει οικοδομικές εργασίες (εκσκαφές, επιχωματώσεις, τοποθέτηση κοντέινερς) που δε σχετίζονται με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εξακολουθούν να είναι παράνομες.
Την 01.04.2013 κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ καταγγελία μας σχετικά με εκροές υγρών αποβλήτων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, προερχόμενες από το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων προκύπτει ότι οι περιεκτικότητες βαρέων και τοξικών μετάλλων (As, Pb, Zn, Mn, κ.α) υπερβαίνουν κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όρια τόσο για τους αποδέκτες όσο και για χρήση του νερού. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, επισκέφτηκαν για αυτοψία την περιοχή μετά από τη δική μας καταγγελία – και όχι ως μέρος των τακτικών ελέγχων που οφείλουν να διενεργούν – και εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν καταθέσει κανένα πόρισμα.
Εδώ και μερικούς μήνες έχουν αρχίσει και οι παρεμβάσεις στο ρέμα «Καρατζά», με σωρεία παρατυπιών που αφορούν τον τρόπο υλοτόμησης. Οι επεμβάσεις αυτές, που έχουν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχουν αδειοδοτηθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και των περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς να έχουν καθοριστεί οι οριογραμμές των ρεμάτων. Χωρίς αυτή την οριοθέτηση οποιαδήποτε επέμβαση και παρέμβαση καθίσταται παράνομη, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από την απόφαση του ΣτΕ (1492/2013) όσο και από την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (26/06/2013).
Επειδή, οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στο όρος Κάκκαβος, προκαλούν εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον και την υγεία κατοίκων και επισκεπτών.
Επειδή, οι παράνομες εργασίες της εταιρείας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα και ποσότητα των, ζωτικής σημασίας, υδάτων της περιοχής
Επειδή, το κράτος οφείλει να ελέγχει τη λειτουργία των εταιρειών, να αποτρέπει παρανομίες και να προστατεύει τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την υγεία των πολιτών και την ποιότητα της ζωής τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα συνεχίσει το υπουργείο να υποστηρίζει και να αδειοδοτεί δραστηριότητες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και δεν διαθέτουν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά;
2. Προτίθεται το υπουργείο να θέσει σε λειτουργία τους θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να επιτελούν αυτό το ρόλο με κίνδυνο την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη και τη σωματική τους ακεραιότητα;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Ιγγλέζη