• Ακραία υποκρισία για την ΕΡΤ Χριστιανοδημοκρατών (ΝΔ) και Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
• Δέχτηκαν να συζητήσουν το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ την Τετάρτη, αλλά εμπόδισαν την έκδοση Ψηφίσματος.
• Αποκαλυπτικός διάλογος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Ακραία υποκριτική τακτική ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (ΝΔ) και οι Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι ναι μεν δέχτηκαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL για συζήτηση στην Ολομέλεια του θέματος του κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα εμπόδισαν στην συζήτηση αυτή να εκδοθεί Ψήφισμα υπέρ της ΕΡΤ και των εργαζομένων της.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έθεσε το ερώτημα γιατί αποφασίστηκε να διεξαχθεί συζήτηση, χωρίς την υιοθέτηση Ψηφίσματος, δηλαδή, χωρίς να αποτυπωθεί η πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σημαντικό θέμα του κλεισίματος της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής «στο ερώτημα που έχουν οι απολυθέντες στην ΕΡΤ που είναι 2600 και οι έλληνες πολίτες για το ποια είναι η γνώμη, ποια είναι η απόφαση, ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι θα απαντήσουμε; Κάναμε μια συζήτηση; Σας παρακαλώ λοιπόν εξηγήστε μου γιατί ακολουθήσατε αυτή τη διαδικασία».
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς, πήρε αποστάσεις από την απόφαση της Συνέλευσης των Προέδρων (Οργάνου που καθορίζει την Ημερήσια Διάταξη), τονίζοντας ότι «Η συνέλευση των Προέδρων ούτως αποφάσισε για την Ημερήσια Διάταξη ώστε να μην υπάρχει ψήφισμα σε σχέση με το θέμα αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζω εγώ, είναι τα πολιτικά κόμματα που αποφασίζουν εάν ένα θέμα θα συνοδεύεται από ψήφισμα ή όχι».
Όπως αποκαλύφθηκε στο περιθώρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με τους Σοσιαλιστές, δεν δέχτηκαν η συζήτηση για το κλείσιμο της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης να συνοδεύεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ, όπως είναι γνωστό, η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), όχι μόνο πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, αλλά και μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων, ζήτησε να υιοθετηθεί Ψήφισμα.
Ακολουθεί ο πλήρης διάλογος Νίκου Χουντή και Μάρτιν Σούλτς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και το σχετικό βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=b7o1_C-D5Ig&feature=youtu.be
Νίκος Χουντής:
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Αναφέρομαι στην Ημερήσια Διάταξη της Τετάρτης και επικαλούμαι το άρθρο 110 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην Ημερήσια Διάταξη της Τετάρτης έχει μπει το θέμα του κλεισίματος της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει δηλώσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου και βλέπω ότι η συζήτηση δεν θα καταλήξει σε ψήφισμα.
Αγαπητοί συνάδελφοι το πρόβλημα παραμένει, το σήμα της τηλεόρασης και το σήμα του ραδιοφώνου δεν εκπέμπεται, αλλά μόνο με τη βοήθεια της EBU. Κύριε Πρόεδρε, δώσατε μια επιστολή στον έλληνα Πρωθυπουργό διαπιστώνοντας παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου. Η Επιτροπή μίλησε και κάλυψε αυτήν την ενέργεια και στο ερώτημα που έχουν οι απολυθέντες στην ΕΡΤ που είναι 2600 και οι έλληνες πολίτες για το ποια είναι η γνώμη, ποια είναι η απόφαση, ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι θα απαντήσουμε; Κάναμε μια συζήτηση; Σας παρακαλώ λοιπόν εξηγήστε μου γιατί ακολουθήσατε αυτή τη διαδικασία.
Απάντηση Μάρτιν Σούλτς:
Κύριε Χουντή,
Η συνέλευση των Προέδρων ούτως αποφάσισε για την Ημερήσια Διάταξη ώστε να μην υπάρχει ψήφισμα σε σχέση με το θέμα αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζω εγώ, είναι τα πολιτικά κόμματα που αποφασίζουν εάν ένα θέμα θα συνοδεύεται από ψήφισμα ή όχι. Το μόνο που μπορώ να σας προτείνω είναι να συζητήσετε με τις άλλες πολιτικές ομάδες ώστε να δεχτούν να υπάρξει ένα ψήφισμα, αλλά δεν είναι στη δική μου δύναμη να ανατρέψω την απόφαση αυτή.
To Γραφείο Τύπου