Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/07/2013

Δήλωση του Τάσου Κουράκη: Η πιθανολογούμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των καθηγητών ΑΕΙ, θα ολοκληρώσει την κατεδάφιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Υπ. Παιδείας σκοπεύει να φέρει διάταξη για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών, δηλαδή πέραν του 67ου έτους, ο συντονιστής  ΕΕΚΕ Παιδείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Τάσος Κουράκης έκανε την εξής δήλωση.

«Μία τέτοια κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης, αν τελικά προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας περί του αντιθέτου, τότε μπορούμε πλέον να μιλάμε για την τελειωτική βολή στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι πραγματικά αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες μεθοδεύσεις τη στιγμή που παραμένουν μέχρι και σήμερα κυριολεκτικά «στην κατάψυξη» εκατοντάδες εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί, των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Ενώ τα πανεπιστήμια λυγίζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης  και της υποστελέχωσης, νέοι επιστήμονες και ερευνητές παραμένουν εκεί ακριβώς που οι μνημονιακές κυβερνήσεις τους έχουν εγκλωβίσει: στην ανεργία, στην ετεροαπασχόληση, στη μετανάστευση. Μία τέτοια ρύθμιση πέρα από το γεγονός ότι παραβαίνει το άρθρο 16 του συντάγματος που ορίζει στην παρ. 6 ότι «...  οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους», θα ανακόψει κάθε πρωτοβουλία των νέων μελών διδακτικού προσωπικού, και  κάθε ανανεωτική προσπάθεια στα ήδη δοκιμαζόμενα και γερασμένα ΑΕΙ, καθώς εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις νέων επιστημόνων.

Εάν ο κ. Αρβανιτόπουλος προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση θα φέρει ακεραία την ευθύνη για ενδοτικότητα απέναντι στο  καθηγητικό κατεστημένο που επιζητεί τη χρονική παράταση, και θα αποκαλύπτει τις προθέσεις του για ένα πανεπιστήμιο «φτηνό», χωρίς ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του, εις βάρος φυσικά της γνώσης, της επιστήμης, της καινοτομίας και της έρευνας. Ένα πανεπιστήμιο νεκρό και αποδυναμωμένο, υποταγμένο σε εκείνη τη λογική που θεωρεί την ανώτατη εκπαίδευση «περιττή δαπάνη».

Θέλω να πιστεύω ότι ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν θα προβεί σʼ αυτό το ανοσιούργημα»

To Γραφείο Τύπου