Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική, εξαιτίας της συντελούμενης εδώ και χρόνια υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής αλλά και το υπάρχον ιατρικό δυναμικό το οποίο δίνει καθημερινά μάχη προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας που λειτουργεί στην περιοχή του Μαρκοπούλου μόλις πριν από ένα μήνα επιλέχθηκε από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ως μόνιμο Κέντρο Υγείας 24ωρης εφημερίας στα Μεσόγεια, στελεχωμένο στα πρότυπα ενός Σταθμού Πρώτων Βοηθειών. Το εν λόγω Κέντρο Υγείας λειτουργεί στην περιοχή και καλύπτει υγειονομικά τις περιοχές Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη αλλά και τους όμορους πολυπληθείς Δήμους, περιοχές στις οποίες κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται με εντυπωσιακό ρυθμό.
Σήμερα το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου υπολείπεται αριθμητικά σε όλες τις ειδικότητες ιατρών. Συγκεκριμένα, υπηρετούν μόνο έξι Παθολόγοι αντί για δώδεκα και τρεις ειδικευόμενοι οι οποίοι δεν επαρκούν για την εφημεριακή κάλυψη. Επίσης υπηρετεί ένας Παιδίατρος αντί για τρεις, ένας Μικροβιολόγος, ένας Ακτινολόγος, ένας Οδοντίατρος αντί για τρεις και ένας Αλλεργιολόγος ο οποίος ωστόσο συνταξιοδοτείται εντός των προσεχών ημερών και απουσιάζει ήδη για λόγους υγείας αρκετούς μήνες. Επίσης, στελεχώνεται περιστασιακά ανά 7ήμερο ή 15ήμερο από έναν Οφθαλμίατρο, έναν Καρδιολόγο, έναν Ουρολόγο, έναν Γυναικολόγο και έναν Διαβητολόγο ο οποίος όμως είναι άμισθος συνταξιούχος καθηγητής.
Στις προαναφερόμενες ελλείψεις του Κ.Υ. σε Ιατρικό Προσωπικό, έρχονται να προστεθούν και η ελάττωση του νοσηλευτικού προσωπικού, η απουσία τραυματιοφορέα και κοινωνικού λειτουργού καθώς και οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης, λόγω της απουσίας ασθενοφόρου παρατηρούνται συχνές εμπλοκές με το ΕΚΑΒ που θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, λόγω της καθυστέρησης στην διακομιδή.
Δεδομένου ότι, στη συγκεκριμένη περιοχή οι υπάρχουσες δημόσιες δομές είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής, η οποία, όπως προαναφέρθηκε είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά τους θερινούς μήνες,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου αφενός μεν, με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και αφετέρου δε, με το απαιτούμενο ιατροφαρμακευτικό υλικό, χωρίς να αποδυναμώσει τις υπόλοιπες δομές περίθαλψης των γειτονικών περιοχών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των κατοίκων των δήμων της περιοχής ευθύνης του;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Πάντζας