Με διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού Νόμου 4144/2013 ελήφθησαν ορισμένα πρωτόγνωρα και άκρως επικίνδυνα αντικοινωνικά μέτρα, δήθεν με στόχο την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Στο τρίτο κεφάλαιο του Νόμου 4144/2013 η Υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.) καθίσταται εκ παραλλήλου αρμόδια για τους ελέγχους που διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς, όπως το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ. Ειδικότερα, στο αντικείμενο της Οικονομικής Αστυνομίας εντάσσεται πλέον και «… η έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις».
Ταυτόχρονα, στον ίδιο νόμο, ενισχύονται και επεκτείνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αποδυνάμωση και την συρρίκνωση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των καθʼ ύλη αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, παράλληλα με τον εξ ορισμού χαρακτηρισμό όλων των υπαλλήλων του ως οιονεί επιόρκων, στα πλαίσια της πρώτης εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου για την περαιτέρω αυταρχικοποίηση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Η συγχώνευση ή η κατάργηση δομών και υπηρεσιών του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, ο υποβιβασμός του θεσμικού ρόλου τους, η απομείωση των μέσων και των εργαλείων άσκησης των καθηκόντων των εργαζομένων τους, συνοδεύεται από την θεσμική ενίσχυση της εισφοροδιαφυγής και της εσκεμμένα πλημμελούς καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, την στιγμή που η ελληνική Πολιτεία αποφεύγει να ορίσει επακριβώς το περιεχόμενό ενός φαινομένου που διογκώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η ανασφάλιστη εργασία εκτινάχθηκε στο 40%, όταν την ίδια περίοδο το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 30%.
Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει σε πολύ πρόσφατη ειδική μελέτη του ότι το καθεστώς ανομίας και εργοδοτικής ασυδοσίας που έχετε εγκαθιδρύσει στην αγορά εργασίας με τις πολιτικές σας τα τελευταία χρόνια, έχει το εξής αποτέλεσμα: «Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους. Η επιχείρηση που απασχολεί ανασφάλιστους κατά μέσο όρο ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας μία φορά κάθε 10 χρόνια και, εφόσον εντοπιστεί ανασφάλιστη εργασία, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο».
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Άρτεμις» για την συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δυνάμεις της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. εισέβαλαν εν ώρα εργασίας σε Νοσοκομείο της Αθήνας και συνέλαβαν 16 εργαζόμενες, όλως συμπτωματικώς αλλοδαπές, με το πρόσχημα της εργασίας τους ως αποκλειστικές νοσοκόμες, δίχως την κατοχή του προβλεπόμενου πτυχίου και της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Με άλλα λόγια στοχοποιήθηκαν εργαζόμενες μετανάστριες και όχι κάποιος μεγαλοεργοδότης που συστηματικά δεν αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές.
Είναι γνωστό ότι η κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική, στην προσπάθειά της να μειώσει τα εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων (αποδεδειγμένα υπερ-πολύτιμων για την οικονομία) μεταναστών εργαζομένων, διατηρεί και ενισχύει σήμερα όλα τα διαχρονικά-παράνομα προσκόμματα για την ισότιμη πρόσβασή τους στην νόμιμη και τυπική αγορά εργασίας, κυρίως μέσα από την απόκτηση των οικείων επαγγελματικών πιστοποιητικών και των απαραίτητων αδειών διαμονής.
Επειδή, το ζήτημα της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας απαιτεί ένα ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο σχεδιασμό, ο οποίος προϋποθέτει την ενίσχυση και όχι την αποδυνάμωση των καθʼ ύλη αρμόδιων δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών.
Επειδή, η δυνατότητα παρέμβασης της οικονομικής αστυνομίας για θέματα αγοράς εργασίας στους χώρους δουλειάς ξυπνά μνήμες από τις πλέον σκοτεινές εποχές στην δημοκρατική ιστορία του τόπου.
Επειδή, η οικονομική αστυνομία καλείται με υπηρεσιακό προσωπικό περίπου 35 ατόμων και συνολικό προσωπικό περίπου 200 ατόμων, να ανταποκριθεί στο έργο που μέχρι πρότινος ασκούσαν το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ «ανεπιτυχώς» κατά την δική σας κρίση, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. Τη στιγμή μάλιστα που έχετε απαξιώσει το έργο του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, με κίνδυνο να αντληθεί το συμπέρασμα ότι η εισφοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με κανένα εν τέλει τρόπο, επικυρώνοντας ουσιαστικά την εισφοροδιαφυγή και θεσμικά.
Επειδή, η προάσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Επειδή, η κυβέρνηση αναπαράγει μία ακροδεξιά ατζέντα και υιοθετεί μια αυταρχική πολιτική πρακτική που πριμοδοτεί τη Χρυσή Αυγή, ενώ δε λείπουν και οι φωνές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως και γνωστών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, που μιλούν ανοιχτά για ενδεχόμενη συνεργασία της Ν.Δ. με το φασιστικό μόρφωμα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:
1. Ποιές πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί η εμπλοκή της αστυνομίας στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενόσω οι μνημονιακές πολιτικές σας ενισχύουν θεσμικά και πρακτικά την αδήλωτη εργασία και την εν γένει παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας;
2. Γιατί αντί να ενισχύονται με στελεχικό προσωπικό, με εξειδικευμένες γνώσεις και με αυξημένα επιχειρησιακά μέσα, οι καθʼ ύλην αρμόδιοι και εξαιρετικά έμπειροι υπάλληλοι του Υπουργείου σας, ανατίθενται ακριβώς τα ίδια καθήκοντα σε ανειδίκευτους αστυνομικούς υπαλλήλους που μπορούν να ενεργούν αυτόνομα;
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:
1. Προτίθεστε να αποδεσμεύσετε την οικονομική αστυνομία από τα καθήκοντα τέτοιου είδους ελέγχων, ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στις πρότερες αρμοδιότητές της και όχι να φορτώνεται και καθήκοντα δημόσιας διοίκησης;
2. Γιατί η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή πανηγυρίζει για την συμβολή της στην επιτυχία της συγκεκριμένης ενέργειας σε Νοσοκομείο της Αθήνας και πώς προτίθεστε να αποτρέψετε τον κίνδυνο της αξιοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου για την μετατροπή των χώρων εργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κέντρα ανομίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Ιωάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα