Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 7ου Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), μέχρι το 2015 εκτιμάται ότι θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός συνδετήριος αγωγός IGB, αλλά και η πλωτή πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου «Aegean LNG», στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, Αναλυτικότερα, ήδη από το 2015 η πλατφόρμα Aegean LNG εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να «απελευθερώνει» 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως, τα οποία –με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα- θα διακινούνται, μέσω των αγωγών IGB και ITG (Τουρκία, Ελλάδα-Ιταλία) στην υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Παράλληλα, μέσα στο 2015 υπολογίζεται ότι θα «εισαχθούν» οι πρώτες ποσότητες αερίου στον αγωγό IGB, ο οποίος –σε αρχική φάση- θα μπορεί να μεταφέρει στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι 3 bcm αερίου ετησίως, με προοπτική μελλοντικής επέκτασης στα 5 bcm.
Αν και στους διακηρυγμένους στόχους της επέκτασης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου είναι η εξασφάλιση μίας καλύτερης θέσης για την Ελλάδα στα διεθνή ενεργειακά, ωστόσο η μέχρι στιγμής δημόσια παρουσίαση του εγχειρήματος δεν έχει συνοδευτεί από μια αναλυτική μελέτη των επιπτώσεων για το περιβάλλον ενώ επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί ο τεχνικός σχεδιασμός και η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του εγχειρήματος που πρόκειται να υλοποιηθεί ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Α. Έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ένα ερευνητικό σχέδιο αναφορικά με τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον;
Β. Πότε αναμένεται να γίνει επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία αναφορικά με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εγχειρήματος της ενεργειακής επέκτασης;
Γ. Πού πρόκειται να χωροθετηθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση;
Ο ερωτών Βουλευτής
Καραγιαννίδης Χρήστος