Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/09/1999

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΝ στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος, μαζί με το μέλος της Π.Γ. Θ.Μαργαρίτη και στελέχη του ΣΥΝ, επισκέπτεται από νωρίς σήμερα το πρωί τις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές.

Επισκέφθηκε το Περιστέρι, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, φορείς του δήμου, τον Μητροπολίτη Περιστερίου, καθώς επίσης και με πληγέντες κατοίκους των περιοχών Ανθούπολης, Αγ.Ιερόθεου, Πλ. Αγ.Μαρίνας, Πλ.Κολοκοτρώνη- κ.λπ.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους δήμους Α.Λιοσίων, Ζεφυρίου και Μενιδίου, όπου συναντήθηκε με τους Δημάρχους, από τους οποίους ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών, την πορεία καταγραφής των αναγκών και για την κινητοποίηση που έχει γίνει. για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε στέγη, υγεία, σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους καταυλισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε:

Οι καταστροφές είναι τρομακτικές. Οι κάτοικοι εδώ ζουν μια συμφορά. Πρέπει να υπάρξει ταχύτατη διαδικασία ελέγχου και καταγραφής των ζημιών. Οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι σχετικές διαδικασίες, δεν επαρκούν. Ερχεται χειμώνας. και πρέπει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο να στεγαστούν όλοι οι άστεγοι και να στηριχθούν όλοι εκείνοι που είδαν τη ζωή τους να κομματιάζεται και τα νοικοκυριά τους να σμπαραλιάζονται.

Βεβαίως να σώσουμε όσους ακόμη υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να βρίσκονται στη ζωή. Πρέπει να δοθεί άμεση ενίσχυση σε όλες τις διαδικασίες.

Χρήματα υπάρχουν και πρέπει να διατεθούν. Από το αποθεματικό του Προϋπολογισμού του 1999. Όλα τα Υπουργεία και όλοι οι δημόσιοι Οργανισμοί τα κονδύλια για την προβολή και τη διαφήμιση που διαθέτουν να τα προωθήσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να γίνουν ανακατανομές των κονδυλίων και να επιδιωχθεί πολύπλευρη προσπάθεια ενίσχυσης από την Ε.Ε. Επίσης από τις προσφορές που συγκεντρώνει η ιδιωτική πρωτοβουλία και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Επιβάλλεται τούτη την ώρα και η κοινωνία και η πολιτεία να συντονιστούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Οι καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες από την εικόνα που αρχικά είχε δοθεί. Και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Βεβαίως πρέπει να υπάρξει και αποφασιστικός έλεγχος. Η επόμενη ημέρα είναι η μέρα του ελέγχου αλλά και της υλοποίησης όλων των εξαγγελιών. Το αίσχος του Αιγίου να μην επαναληφθεί. Και για το αίσχος του Αιγίου έχουν ευθύνη και κρατικοί τομείς.

Τα λόγια που λέγονται τώρα να μην ξεχαστούν. Γι αυτό και χρειάζεται αλληλεγγύη, συμπαράσταση, γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες. Ο κόσμος αρχίζει να αντιμετωπίζει συσσωρευμένα προβλήματα και δικαιολογημένα αγανακτεί.

Ερώτηση: Από τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και τις συναντήσεις με δημάρχους και πολίτες η εικόνα που σχηματίζετε είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με επάρκεια;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Εκείνο που έχω να πω είναι ότι υπήρξε και σχεδιασμός και άμεση κινητοποίηση. Από κει και πέρα όμως αρχίζουν και διαμορφώνονται καθυστερήσεις, αρρυθμίες και κενά. Τούτη την ώρα οι πραγματικές ανάγκες δεν καλύπτονται. Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει πρώτα απ� όλα η κυβέρνηση και το κράτος, αλλά και όλοι μας.
Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ, διαθέτουμε στις τοπικές αρχές όλες μας τις δυνάμεις. και σε επιστημονικό προσωπικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο οι πολίτες μέλη και φίλοι του ΣΥΝ να στελεχώσουν όλες τις υπηρεσίες των τοπικών αρχών γιατί δεν επαρκούν οι υπάρχουσες διαδικασίες.

Ερώτηση: Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα σχετικά με τις σκηνές�

Ν.Κωνσταντόπουλος: Υπάρχουν πολλά παράπονα, υπάρχουν πολλά παρατράγουδα, υπάρχουν πολλά κενά. Τούτη την ώρα εκείνο που χρειάζεται είναι όλοι να συντονιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να θέσουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία των τοπικών αρχών.

To Γραφείο Τύπου