Απαντώντας σε αναφορά με αριθμό 3798/11-4-2013 για τη μετεγκατάσταση των Ρομα Χαλανδρίου ο Υπουργός Εσωτερικών στην απάντησή του με αριθμό πρωτοκόλλου 785/30-4-2013 ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με το υπʼ αριθμ. πρωτ. 14494/15-04-2013 έγγραφο και, ευθύς μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία με νεότερο έγγραφό μας». Μέχρι σήμερα παρόμοια ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών δεν έχει γίνει.
Στο μεταξύ, εκδόθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.73521/9339/16-04-2013, για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού Ρομά της περιοχής Νομισματοκοπείου σε παρακείμενη δημόσια έκταση στη διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου και Ίριδας, στην οποία προβλεπόταν μεταξύ άλλων και «χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδιασθέντων έργων».
Παρά την απόφαση αυτή, όμως, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δήλωνε αποφασισμένος να προχωρήσει στην προγραμματισμένη κατεδάφιση 42 οικημάτων του καταυλισμού στις 14 Μαΐου 2013, χωρίς να έχει προηγηθεί η μετεγκατάσταση.
Κατόπιν αυτού, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προσέφυγε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 6 Μαΐου 2013, για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ελλήνων Τσιγγάνων Καταγόμενων εκ Χαλκίδος και Περιχώρων «Η Ελπίδα» και του Προέδρου του συλλόγου Στυλιανού Καλαμιώτη. Στις 10 Μαΐου 2013, η Επιτροπή του ΟΗΕ κοινοποίησε την προσφυγή με αριθμό 2242/ 2013 στην Ελλάδα για τις παρατηρήσεις της που πρέπει να υποβληθούν μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Παράλληλα, η Επιτροπή δέχθηκε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα προστασίας των προσφευγόντων και ζήτησε από την Ελλάδα να διασφαλίσει πως οι αιτούντες δεν θα καταστούν άστεγοι κατά το χρονικό διάστημα που η προσφυγή τους εξετάζεται από την Επιτροπή.
Συμμορφούμενος στην απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ, στις 13 Μαΐου 2013, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε την επʼ αόριστο αναβολή της κατεδάφισης. Περισσότερο από δύο μήνες αργότερα όμως δεν φαίνεται να προχωρούν οι εργασίες μετεγκατάστασης και να υπάρχει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών:
1. Θα δώσει εντολή να εκτελεστούν κατά προτεραιότητα και με άντληση διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων τα έργα μετεγκατάστασης σε ένα κατάλληλο χώρο που θα περιλαμβάνουν έργα υποδομής με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης, οικοδόμηση σπιτιών και διάνοιξη ασφαλτοστρωμένων δρόμων, καθώς και χώρους πράσινου και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση μέσα στο 2013 χωρίς ταυτόχρονα να διαταραχθεί η φοίτηση των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, εξασφαλίζοντας έτσι και την απόδοση των καταπατημένων οικοπέδων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους;
2. Έχει διαμορφωθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τα έργα μετεγκατάστασης; Αν ναι αιτούμεθα την κατάθεσή του.
3. Τι απάντησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο υπʼ αριθμ. πρωτ. 14494/15-04-2013 έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών; Αιτούμεθα την κατάθεση του εγγράφου αυτού καθώς και όλων των εγγράφων που εκδόθηκαν ως απάντηση σε αυτό.
4. Πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια της ΕΕ εδώ και χρόνια, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά για την υποβοήθηση πολιτικών ένταξης, ενσωμάτωσης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά;
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:
1. Τι απάντηση έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων προστασίας για να μην καταστούν άστεγοι οι Ρομά του Χαλανδρίου; Αιτούμεθα την κατάθεση του αιτήματος της Επιτροπής του ΟΗΕ και της απάντησης της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Πέτρος Τατσόπουλος
Αφροδίτη Σταμπουλή
Τάσος Κουράκης
Απόστολος Αλεξόπουλος
Χαρούλα Καφαντάρη
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος