Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για τα διατροφικά σκάνδαλα, τον ΕΦΕΤ και την ασφάλεια των τροφίμων, επισημαίνει τα εξής:
Ο ΕΦΕΤ συμπλήρωσε 5 χρόνια λειτουργίας εν μέσω μεγάλων διατροφικών σκανδάλων. Ο τρόπος λειτουργίας του, η στελέχωσή του, οι αρμοδιότητές του, η υπαγωγή του στο Υπουργείο Ανάπτυξη, όπως επισημάνθηκε από την πρώτη ώρα από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δεν εγγυώνται την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.
Η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται πρωτίστως από τον έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής. Οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ όμως αρχίζουν και τελειώνουν στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης και της προσφοράς στην κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Super-markets, καταστημάτων εστίασης, κ.α.).
Δυστυχώς ο ΕΦΕΤ δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τα προϊόντα της πρώτης μεταποίησης όπως κρέατα, βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων, αλιεύματα, γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, δημητριακά, προϊόντα αλευροποιίας, λαχανικά, έλαια και λίπη κλπ.. Έτσι, ουσιαστικά ο ΕΦΕΤ λειτουργεί σαν μια αγορανομική υπηρεσία που δεν προλαμβάνει, αλλά προσπαθεί να καταστείλει με διάφορες ποινές, παραβιάσεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και κυρίως να εντοπίσει αλλοιωμένα τρόφιμα και γενικότερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, στο στάδιο της κατανάλωσης και όχι της πρωταρχικής παραγωγής τους.
Τελικά, στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται έλεγχος των τροφίμων χωρίς πολιτική πρόληψης, χωρίς διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας στην παραγωγή τους από την πρωτογενή παραγωγή ως την κατανάλωση.
Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και στη σημερινή, που επέβαλαν να υπάγεται ο ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο φυσικό του χώρο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων και εντέλει να λειτουργεί σαν μια αγορανομική υπηρεσία. Υπάρχει όμως και το μεγάλο πρόβλημα της υπολειτουργίας του ΕΦΕΤ. Αυτή τη στιγμή από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ο ΕΦΕΤ έχει καλύψει μόλις το 30%, ενώ αντί για 13 περιφερειακές υπηρεσίες σήμερα λειτουργούν �με πολλά προβλήματα στελέχωσης- μόνο 5: στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, όλες με ανύπαρκτη εργαστηριακή υποδομή.
Ο ΣΥΝ αξιώνει να μην παίζει κανένας με την υγεία των καταναλωτών. Σε μια χώρα με σημαντικό τομέα αγροτικής παραγωγής καταντήσαμε να εισάγουμε τα πάντα, από όσπρια και φρούτα ως γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής, ενώ αδυνατούμε να εξάγουμε τα δικά μας προϊόντα, αφού δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα τους
Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμοδίων υπουργείων για την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο φυσικό του χώρο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου υπάρχει εργαστηριακή υποδομή και επιστημονικό προσωπικό κατανεμημένο σε όλη τη χώρα.
Τα διατροφικά σκάνδαλα της επικαιρότητας είναι μόνο τα μικρά γράμματα μπροστά στον τίτλο του μεγάλου σκανδάλου που είναι οι συνθήκες που παράγουμε, μεταποιούμε και διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος