Το λόγο έχει η κ. Ευγενία Βαμβακά.
ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση Σαμαρά με πραξικοπηματικό τρόπο, με τη συνηθισμένη πια εκτροπή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το βράδυ της 11ης Ιουνίου έκλεισε την ΕΡΤ.
Δυστυχώς, η δημόσια τηλεόραση σκοτείνιασε με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία δεν συνυπέγραψαν όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί. Με τη σχεδόν ταυτόχρονη δημοσίευση της σε ΦΕΚ και την άμεση εκτέλεσή της από τις δυνάμεις ασφαλείας, έμειναν στο δρόμο δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενοι.
Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία της τρόικας και της Συγκυβέρνησης, στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας με τα μέτρα που ετοιμάζουν, είναι ο ασφυκτικός έλεγχος όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχοντας εξασφαλίσει βέβαια την αμέριστη υποστήριξη των ιδιωτικών συγκροτημάτων με την τρομοκρατία της εργοδοσίας και την απειλή της απόλυσης, ο επόμενος στόχος τους ήταν η ΕΡΤ, την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε φερέφωνο της φιλομνημονιακής προπαγάνδας τους, φιμώνοντας όποια φωνή αντίστασης ή διαμαρτυρίας θα μπορούσε να ακουστεί.
Η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι πολλαπλά αντισυνταγματική, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως τέτοιες πράξεις εκδίδονται μόνο αν υπάρχουν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες. Προφανώς, σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο –θα μου πείτε ούτε και στις δεκαεννιά προηγούμενες αντίστοιχες πράξεις αυτής της Κυβέρνησης υπήρχε.
Εδώ η αντισυνταγματικότητα επιτείνεται από το γεγονός ότι επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει την επιλογή αυτή. Και φυσικά είναι βαρύτατες και οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι μόνος αρμόδιος να κρίνει αν συντρέχει η έκτακτη κατάσταση. Και όχι μόνο έχει αρμοδιότητα να το μπλοκάρει, αλλά και την υποχρέωση να το κάνει, δηλαδή να μην υπογράψει μια αντισυνταγματική πράξη.
Το άρθρο 15 του Συντάγματος, όχι μόνο επιβάλλει τον άμεσο έλεγχο και την εποπτεία του κράτους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά δεν επιτρέπει να μένει κλειστή ούτε για μισό λεπτό και όχι να κλείνει επʼ αόριστον, όπως έχει αποφασιστεί.
Το κύριο ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά είναι πολιτικό, διότι αυτό είναι μία ακόμα πράξη υπονόμευσης του κοινωνικού κράτους, πλήρους απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας και της ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για επιλογή αυταρχισμού, όχι μόνο από πλευράς πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και γενικότερα.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι επιλέγεται σκόπιμα μια τακτική διχασμού της κοινωνίας και έντονης πόλωσης. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος με αυτήν την Κυβέρνηση. Το μαύρο από τις οθόνες, το μαύρο που βάζετε στη δημοκρατία, ο ελληνισμός και οι απόδημοι το στέλνουν πίσω σε εσάς. Προκύπτουν ευθύνες γιʼ αυτές τις πράξεις και κάποιοι πλέον πρέπει να τιμωρηθούν. Γιʼ αυτό πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, ώστε να αποκατασταθούν η διαφάνεια, η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία, που δεν υπάρχει πλέον στον τόπο μας.