Απαράδεκτες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, με αποτέλεσμα αρκετές να είναι οι κλειστές κλινικές και τα τμήματα των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας, παρά την ύπαρξη κατάλληλης κτιριακής διαμόρφωσης και στα δύο νοσοκομεία και του υλικού εξοπλισμού. Ειδικότερα, στο ΓΝΛ, τρία τμήματα συστεγάζονται με άλλες κλινικές (η παιδιατρική κλινική στεγάζεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, η ορθοπεδική στεγάζεται στην χειρουργική κλινική και η καρδιολογική στην παθολογική κλινική) λόγω της μη στελέχωσής τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η μεγάλη προσέλευση των ασθενών των παραπάνω ειδικοτήτων δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται να τους νοσηλεύουν σε άλλες κλινικές από αυτές που θα έπρεπε, ανάλογα με τα κενά κρεβάτια που υπάρχουν. Δημιουργείται έτσι μια καθημερινή μετακίνηση ασθενών και πιθανή διασπορά μικροβίων στον χώρο του νοσοκομείου. Πέραν των τριών προαναφερθέντων τμημάτων που συστεγάζονται, ενώ οι χειρουργικές αίθουσες είναι συνολικά πέντε, δεν λειτουργεί παρά μόνο η μία, η οποία εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τις ανάγκες της μαιευτικής κλινικής, παρά την ύπαρξη του απαραίτητου χώρου και εξοπλισμού, επιβαρύνοντας το πρόγραμμα των χειρουργείων. Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΓΝΛ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012 με το ΦΕΚ 1246/τ.β΄/11-4-2012, προβλέπεται η λειτουργία 160 κλινών και σήμερα λειτουργούν μόλις 100. Παράλληλα, ο Οργανισμός προβλέπει την λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) , Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας (ΜΜΑΦ), Μονάδας εμφραγμάτων, Μονάδας μεσογειακής αναιμίας, Οδοντιατρικό και Ψυχιατρικό τμήμα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
Περαιτέρω, η κατάσταση στο ΓΝΛ λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει ως έξης:
• Τα επείγοντα λειτουργούν με δυο (2) νοσηλευτές/τριες το βράδυ και εξυπηρετούν όλους τους τομείς της εφημερίας (παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, κ.λπ. καθώς φροντίζουν και τους ασθενείς της Βραχείας νοσηλείας και το παιδιατρικό τμήμα που συστεγάζεται). Πρέπει να τονίσουμε ότι το νοσοκομείο εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.
• Τα εργαστήρια του νοσοκομείου λειτουργούν σχεδόν με προσωπικό ασφαλείας και ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δουλειάς που οφείλεται από την μια στην δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ιδιωτικών εργαστηρίων και ιατρών, και από την άλλη στην υπολειτουργία άλλων υγειονομικών φορέων, προκαλεί μεγαλύτερη επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού.
• Παράλληλα υπάρχει μείωση κονδυλίων για την προμήθεια αντιδραστηρίων και υλικών θέτοντας σε κίνδυνο την επάρκεια των εργαστηριακών υλικών για την πραγματοποίηση εξετάσεων μεγάλης διαγνωστικής σημασίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
• Τμήματα όπως τα μαγειρεία – τραπεζοκόμες λειτουργούν με μειωμένο αριθμό προσωπικού.
• Το φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί με μια φαρμακοποιό και μια βοηθό φαρμακείου (κενές οργανικές θέσεις έξι (6)) για να εξυπηρετήσει τόσο το νοσοκομείο όσο και τους ασθενείς της πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ.
• Το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 4 ιατρούς (3 μόνιμοι και 1 επικουρικός) με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το τμήμα όλο το μήνα με εφημερεύοντα ιατρό, με απώτερη συνέπεια να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις.
• Το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με 3 ιατρούς και αυτό δεν καλύπτει ολόκληρο τον μήνα με εφημερία.
Τραγικές είναι και οι ελλείψεις στο ΓΝΘ, το οποίο εξυπηρετεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην περιφέρεια της Ανατολικής Στερεάς αλλά και την μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη στην χώρα Οινοφύτων - Σχηματαρίου, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, το Κατάστημα Κράτησης Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα, το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα, το Παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας στην Θήβα, καθώς και τους μεγάλους οικισμούς των Ρομά, ενώ η γειτνίασή του με την Εθνική Οδό συνεπάγεται την διακομιδή, λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αρκετών τραυματιών. Συγκεκριμένα, δεν έχει καλυφθεί παρά μόνο μία θέση παρασκευάστριας μικροβιολογικού -η απόσπαση της οποίας λήγει σε δύο μήνες- με αποτέλεσμα να παραμένει άμεση και κατεπείγουσα η ανάγκη:
• Πρόσληψης επικουρικών ιατρών παθολόγων στην Παθολογική κλινική.
• Πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στα εργαστήρια του νοσοκομείου.
• Πρόσληψης δύο επικουρικών ιατρών στο Καρδιολογικό τμήμα, καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία της Καρδιολογικής κλινικής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών.
• Στελέχωσης του Χειρουργικού τμήματος, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Από τις 20 Ιουλίου μάλιστα δεν θα καλύπτονται όλες οι εφημερίες κατόπιν αποχώρησης επικουρικού ιατρού.
• Πρόσληψης Μικροβιολόγου, καθώς το μικροβιολογικό τμήμα υπολειτουργεί, ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ πλέον δεν καλύπτονται με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι ημέρες της εβδομάδας κατά τις βραδινές ώρες.
• Στελέχωσης του Ακτινολογικού τμήματος, το οποίο λειτουργεί πλέον μόνο με δύο άτομα προσωπικό, μετά την αποχώρηση του Διευθυντή λόγω συνταξιοδότησης
Ταυτόχρονα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες θέσεις να στελεχώνονται από αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι ευτυχώς προς το παρόν δέχονται να υπηρετήσουν την θητεία τους με αυτόν τον τρόπο, είτε να αναλαμβάνουν την στελέχωσή τους εργολάβοι. Χαρακτηριστικά, εργασίες αρμοδιότητας του διοικητικού προσωπικού εκτελούν οι καθαρίστριες ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει στοιχειωδώς, όπου εάν γίνονταν οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού θα εξοικονομούνταν χρήματα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη άλλων ελλείψεων, όπως π.χ. για την αγορά αναλώσιμων υλικών κ.α.
Να σημειώσουμε τέλος ότι δεν έχει οριστεί η νέα Διοίκηση στο ΓΝΘ, με συνέπεια να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα το ΓΝΛ και το ΓΝΘ με διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να επιλυθούν επειγόντως τα λοιπά, προαναφερθέντα προβλήματα των δύο νοσοκομείων;
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση τοποθέτηση Διοικητή στο ΓΝΘ;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης