Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/07/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ανάκληση των θυροκολλημένων πρωτοκόλλων σε βάρος δύο ιστορικών συλλόγων με μεγάλο πολιτιστικό έργο του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης» και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στις 28.6.13 θυροκολλήθηκε από τη Κτηµατική Υπηρεσία Πειραιά στην ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρµένων και στον ιστορικό Σύλλογο Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης» Πρωτόκολλο καθορισμού αυθαίρετης χρήσης δημοσίου κτήματος, καθώς και Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής για δήθεν αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη στεγασμένων χώρων. Είναι αυτονόητο πως οι εν λόγω ενέργειες θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα για τις δύο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιστορικές ενώσεις και αναμφίβολα «παράπλευρη απώλεια» της ευρύτερης εκποίησης του καλύτερου παραλιακού «φιλέτου» της Μεσογείου, του Ελληνικού.

Πιο συγκεκριμένα, η Κτηµατική Υπηρεσία Πειραιά με προφανή στόχο την «έξωση» της Ένωσης Ποντίων και του Συλλόγου Κρητών από τις εγκαταστάσεις τους στην πρώην αµερικανική βάση του Ελληνικού και τη διευκόλυνση των σχεδίων των μελλοντικών επενδυτών στο χώρο του Ελληνικού, καθορίζει πρωτοφανή αποζηµίωση ύψους 109.206,72 ? και 74.832,58 ? σε βάρος της Ένωσης Ποντίων και του Συλλόγου Κρητών αντίστοιχα για τη χρήση των εγκαταστάσεων τους από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι που χρησιµοποιούνται από τις δύο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ενώσεις εντός της έκτασης του πρώην αεροδροµίου έχουν παραχωρηθεί επίσηµα από το Γ. Ε. Αεροπορίας, διαµορφώθηκαν και συντηρούνται εδώ και χρόνια µε εθελοντική εργασία των µελών τους και µε χρήµατα που με πολύ κόπο κατορθώνουν τόσα χρόνια από μόνες τους να συλλέξουν.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά  είχε παραχωρηθεί με άτυπη σύμβαση χρησιδανείου (άνευ ανταλλάγματος για την χρήση) στον κρητικό σύλλογό το 2003 κατόπιν υποδείξεως του ΓΕΑ/ ΥΕΘΑ το κτίριο Μ-115 για τις πολιτιστικές ανάγκες του συλλόγου. Ο Σύλλογος Κρητών υποβλήθηκε τότε σε μεγάλες δαπάνες για την ανακαίνιση εγκαταλελειμμένου κτιρίου, τον διαχωρισμό του χώρου, τη κατασκευή ανεξάρτητης εισόδου και την περίφραξη. 

Επίσης, με υπόδειξη του Αθήνα 2004 του νομίμου διαχειριστή της ευρύτερης περιοχής βάσει αποφάσεως του Δ.Σ/Κ.Ε.Δ., της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, παραχωρήθηκε το κτίριο- ΤΟΛ 404  επίσημα και πάλι άνευ ανταλλάγματος (χρησιδάνειο),  με την προοπτική να ανακαινισθεί με έξοδα της Ένωσης Ποντίων.

Ποτέ μέχρι πέρυσι  δεν ζητήθηκε από την Υπηρεσία η εκκένωση του κτιρίου και επομένως, ο καταλογισμός της αυθαίρετης χρήσης του χώρου από το Δημόσιο είναι οξύμωρος.

Ενδεικτικό της βιασύνης «έξωσης» των Συλλόγων για άμεση εκποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των γύρω χώρων είναι πως καταλογίζεται  αποζημίωση χρήσεως για το ΤΟΛ 403 , το οποίο οι Ενώσεις ουδέποτε παρέλαβαν. Οι πόρτες του είναι ακόμα κλειδωμένες από την  Υπηρεσία. Το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ποτέ δεν προχώρησε στην προαναγγελθείσα ανακαίνιση του. Γιʼ αυτό και παραμένει σήμερα εγκαταλελειμμένο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς παράθυρα και με αυθαίρετες εισόδους.

Επειδή, τόσο η Ένωση Ποντίων, όσο και ο Σύλλογος Κρητών είναι άρρηκτα συνδεδεµένοι µε την ιστορία και την κοινωνική ζωή του Ελληνικού.

Επειδή, στους παραπάνω χώρους η προσφορά των δύο Συλλόγων δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη, αλλά συνολικά στην ανάδειξη και διάδοση του ποντιακού και κρητικού πολιτισμού.

Επειδή, καταλογίζεται, μεταξύ άλλων, αποζημίωση χρήσης για χρονικό διάστημα πριν καν οι Ενώσεις λάβουν την οποιαδήποτε ενημέρωση.

Επειδή, η δράση τους ως σηµαντικών φορέων πολιτισµού κρίνεται ως κομβικής σημασίας για τον αυριανό χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο Ελληνικό όπως προβλέπεται από την πρόταση του ΕΜΠ, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια τσιμεντοποίησης του Ελληνικού.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.    Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να ανακληθούν άμεσα τα Πρωτόκολλα διάλυσης των δύο ιστορικών σωματείων;

2.    Γιατί αποφασίστηκε αυτή τη χρονική στιγμή να θυροκολληθούν στους δύο ιστορικούς Συλλόγους τα παραπάνω Πρωτόκολλα; Η παραπάνω απόφαση αποτελεί το προοίμιο εκποίησης του Ελληνικού, στρώνοντας το δρόμο σε μελλοντικούς επενδυτές;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να ενισχύσει και να θωρακίσει από εδώ και στο εξής τη δράση και την προσφορά των δύο ιστορικών Συλλόγων που ακούραστα τόσα χρόνια διαδίδουν τον πολιτισμό των Κρητών και των Ποντίων στην περιοχή του Ελληνικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια

Αμανατίδης Ιωάννης

Κουράκης Αναστάσιος