Τελευταία πληθαίνουν οι συζητήσεις σχετικά με την εξόρυξη και ενεργειακή αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, εκμεταλλεύονται χρόνια το σχιστολιθικό αέριο, ενώ στην Ε.Ε. μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ε.Ε. θα έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες-νομοθετικό πλαίσιο για την ασφαλή εξαγωγή shale-gas στην Ευρώπη. Το σχιστολιθικό αέριο έχει εισαχθεί στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον οδικό χάρτη της Επιτροπής ITRE του Ευρωκοινοβουλίου για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έως το 2050, με τη θεώρηση ότι θα συμβάλει στην επίτευξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργείου, το Υπουργείο σας, επί προηγούμενης θητείας του κου Ι. Μανιάτη σαν υφυπουργού, έδωσε εντολή στο αρμόδιο Ινστιτούτο, το ΙΓΜΕ, να καταθέσει σχετική προκαταρκτική έκθεση. Η έκθεση αυτή μας έχει παραδοθεί πρόσφατα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατόπιν αιτήσεως μας, μέσα από την οποία διαβλέπουμε την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Επειδή:
Η εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου που γίνεται με τη μέθοδο υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracturing ή fracking) αποτελεί μια πολύ αμφιλεγόμενη μέθοδο, αφού έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον διότι:
• Οδηγεί σε κατανάλωση-χρήση τεραστίων ποσοτήτων νερού, ενός φυσικού πόρου σε ανεπάρκεια, δρώντας ανταγωνιστικά ως προς τη γεωργία και άλλες ήπιες δραστηριότητες.
• Ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει από σοβαρή ρύπανση λόγω της χρήσης τοξικών και επικίνδυνων χημικών, με αποτέλεσμα η ύδρευση γειτονικών περιοχών να καθίσταται προβληματική.
• Παρατηρείται έντονη αύξηση της σεισμικότητας σε περιοχές όπου γίνονται σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες και εξορύξεις όπως στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Πολωνία κ.λ.π. Με νεώτερες δημοσιεύσεις, μάλιστα, η εξορυκτική διαδικασία και ιδιαίτερα η χρήση ποσοτήτων νερών στις εξορυκτικές γεωτρήσεις συνδέονται με σεισμούς, μεγάλου μεγέθους (>5). Ακόμα και σεισμός μεγέθους 5,7 στην Οκλαχόμα συνδέεται απ΄ευθείας με την εξορυκτική διαδικασία του σχιστολιθικού αερίου.
• Η διαδικασία εξόρυξης του Shale Gas συνοδεύεται από μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το αποτύπωμα άνθρακα είναι πολλαπλάσιο του αποτυπώματος άνθρακα των συμβατικών εξορύξεων.
• Δεν υπάρχουν καν κανονισμοί για τις έρευνες και την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.
• Ακόμη και η έκδοση αυστηρών κανονισμών, δεν εγγυάται τον μετριασμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποια ή ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ουσιαστική απαγόρευση της έρευνας και εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, αποδεχόμενος το μορατόριουμ απαγόρευσης, που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στην Γερμανία;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Καφαντάρη