Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/08/2013

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία για τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων εργασίας και δημοσίων υπηρεσιών με προεδρικά διατάγματα

Για το νομοσχέδιο νομίζω ότι μίλησε επαρκώς και με επιχειρήματα ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να τονίσω και να επεκτείνω το ζήτημα της τροπολογίας στο οποίο αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με την οποία με προεδρικά διατάγματα πλέον θα ορίζονται και οι οργανισμοί στο δημόσιο, χωρίς να περνάνε από τη Βουλή, αλλά και απεριόριστα θα μπορούν να γίνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Με την τροπολογία αυτή, κύριε Πρόεδρε, παρακάμπτεται πλήρως η Βουλή και αχρηστεύεται σε σχέση με μια από τις βασικές της αρμοδιότητες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή στο να διαμορφώνει το χάρτη, την εικόνα, το πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Το κυριότερο όμως είναι ότι δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση στην εκάστοτε Κυβέρνηση όχι μόνο να διαμορφώνει αυτούς τους οργανισμούς, που διέπουν τη λειτουργία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά κυρίως να προβαίνει όποτε θέλει και όπως θέλει σε απεριόριστες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το επιχείρημα που προβάλλεται στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αλλά και στην επιχειρηματολογία μέχρι τώρα των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης «γιατί ανησυχείτε που δεν παρεμβάλλεται η Βουλή, που δεν έρχονται αυτά τα σχέδια να συζητηθούν στη Βουλή, αφού θα τυγχάνει το Προεδρικό Διάταγμα της επεξεργασίας του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας;» νομίζω ότι είναι αστείο. Δεν μπορεί να σταθεί ούτε μπροστά σε μικρά παιδιά.

Η Βουλή, όταν κάνει έλεγχο κάνει έλεγχο, αν είναι απαραίτητη μια ρύθμιση να υπάρξει, για την πολιτική της σκοπιμότητα αλλά και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, στην κοινωνία, την ίδια τη χώρα μας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μόνο έλεγχο συνταγματικότητας μπορεί να κάνει. Και όχι μόνο αυτό, κύριε Πρόεδρε και κυρίως κύριε Υπουργέ.

Η εντύπωση και η σιγουριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το εμπλέκετε και με δόλια πολιτική σκοπιμότητα. Το εμπλέκετε ώστε να κάνει έλεγχο της συνταγματικότητας, αφού θα βγει προεδρικό Διάταγμα, που πάντα κάνει, ώστε να αποτρέψετε και τυχόν προσφυγές τις οποίες θα κάνουν ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι με τα Προεδρικά Διατάγματα θα απολυθούν. Εμπλέκετε δηλαδή σʼ αυτή την πολιτική ακρωτηριασμού του δημόσιου τομέα και εξόντωσης των δημοσίων υπαλλήλων την ίδια τη δικαιοσύνη, ώστε να μην μπορούν ούτε να έχουν την ανάλογη δικαστική προστασία όσοι θα είναι θύματα αυτών των διατάξεων.

Με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που κάνετε για να καταργείτε θέσεις εργασίας στο δημόσιο ή να δίνετε απεριόριστα τη δυνατότητα χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα να πάνε στη λεγόμενη κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα, δίνετε ουσιαστικά τη δυνατότητα για καθαρές απολύσεις. Να μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό που λέτε ότι θα βγουν για οκτώ μήνες στη διαθεσιμότητα με 75% του  μισθού τους και ότι αυτό το οκτάμηνο μπορεί να τους βρείτε αλλού θέση εργασίας μέσα στο δημόσιο τομέα, είναι ένα επιχείρημα το οποίο η ίδια η ζωή απέδειξε ότι δεν ευσταθεί. Αν χρειαστήκατε εννέα ολόκληρους μήνες για να «τακτοποιηθούν» σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα οι 1.880 από τους 2.000 υπαλλήλους που βγήκαν με το πρώτο κύμα των διαθεσιμοτήτων του τρίτου μνημονίου τον Δεκέμβρη του 2012, για τους 25.000 που θα βγουν -12.500 φέτος και 12.500 του χρόνου- σε διαθεσιμότητα πόσοι μήνες θα χρειαστούν; Πολύ περισσότεροι από οκτώ μήνες.

Ο νόμος όμως και η τροπολογία την οποία καταθέτετε και ο νόμος στον οποίο βασίζεται και τον οποίο τροποποιεί είναι σαφής και λέει ότι αν στους οκτώ μήνες δεν τους βρεθεί μέσω κινητικότητας άλλη θέση εργασίας, απολύονται. Και βεβαίως απολύονται γιατί έχετε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για 15.000 απολύσεις: 4.000 φέτος και 15.000 του χρόνου. Να μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας.

Επίσης, μιλάτε για αριθμούς. Το επιχείρημα που άκουσα τις δύο τελευταίες μέρες λέει: «Μα τι είναι 15.000 που  θα απολυθούν με αυτά τα προεδρικά διατάγματα τα οποία εισάγει η τροπολογία σʼ αυτό το νομοσχέδιο; Είναι το 2% των 600.000 δημοσίων υπαλλήλων». Μα, έτσι είναι; Μετράμε ποσοστά; Μετράμε αριθμούς στις ανθρώπινες ζωές; Εδώ απολύονται άνθρωποι σε μια περίοδο που έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Οδηγούνται σε δυστυχία, σε εξαθλίωση αυτοί και οι οικογένειές τους. Είναι και θανατηφόρα, ανθρωποκτόνα αυτή η πολιτική. Το αποδεικνύει το παράδειγμα της καθηγήτριας στη Λάρισα, η οποία βρέθηκε σε διαθεσιμότητα, με προβλήματα υγείας που έτσι κι αλλιώς είχε και τα οποία επιδεινώθηκαν. Δεν είναι πια στη ζωή. Και γίνεται χαμός στη Λάρισα. Ήταν μεταξύ των 212 καθηγητών που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα.

Φτάσατε στο σημείο, κύριε Υπουργέ, να μην εξαιρείτε από αυτές τις διατάξεις για διαθεσιμότητα, για απολύσεις και από τα προεδρικά διατάγματα που θα βγάλετε, ούτε καν τις έγκυες, ούτε καν τις λεχώνες που προστατεύονται από το Σύνταγμα της χώρας, από διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Προστατεύονται ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Δεν μπορούν οι εργοδότες και τα αφεντικά να απολύσουν εργαζόμενη γυναίκα αν είναι σε άδεια λοχείας ή σε άδεια κύησης. Ακόμα και σε αυτό έχετε φτάσει όσον αφορά τους υπαλλήλους του δημοσίου, σʼ αυτή την ακρότητα.

Επίσης, μας λέτε «εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεστε μόνο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα δυστυχούν. Έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους» κ.λπ. Είναι υποκριτικό αυτό που λέει η Κυβέρνηση για να απαντήσει στην κριτική μας. Είναι υποκριτικό, γιατί αφενός μεν έχουμε ξαναπεί ότι μια απόλυση στο δημόσιο τομέα σημαίνει τέσσερις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, γιατί χάνεται το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων από την αγορά, από τις βιοτεχνίες, από τα μαγαζιά που οδηγούνται σε κλείσιμο. Είναι υποκριτικό, όταν η Κυβέρνηση κάνει κυριολεκτικά τον τροχονόμο αυτή την περίοδο σε χιλιάδες απολύσεις που γίνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, είτε είναι στον Κατσέλη, είτε είναι στη Shelman, είτε στα Τσιμέντα Χαλκίδας ή όπου αλλού.

Δεν κάνετε εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα, τον οποίον επικαλείστε, με αυτή την τροπολογία, μʼ αυτά τα προεδρικά διατάγματα. Καθαρές απολύσεις κάνετε, διάλυση δημόσιων υπηρεσιών και οδηγείτε σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα τους πολίτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν χάσει τους μισθούς και τις συντάξεις τους, διότι δεν μπορούν πια να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες και να απολαμβάνουν τα κοινωνικά αγαθά που παρέχονταν απʼ αυτές που μʼ αυτόν τον τρόπο και με προεδρικά διατάγματα θα διαλύετε. Δεν θα έχουμε αυτές τις υπηρεσίες και έτσι θα προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, που θα καλύψει πλέον αυτή την έλλειψη των δημόσιων υπηρεσιών, και θα βάλουν πάλι από την τσέπη τους. Δεν έχουν όμως καμία τέτοια δυνατότητα σε αυτή την περίοδο.

Οδηγείτε μʼ αυτόν τον τρόπο και με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα σε μέγιστη ανασφάλεια, σε μέγιστη αβεβαιότητα τους δημοσίους υπαλλήλους, σε ομηρία, σε ρουσφετολογία νέου τύπου. Τους οδηγείτε σε διπλή ρουσφετολογία. Κάποιους τους χρησιμοποιήσατε ως ομήρους για πάρα πολλά χρόνια με το ρουσφέτι μέχρι να γίνουν αορίστου χρόνου ή μόνιμοι. Τώρα δεύτερη φορά τους εκμεταλλεύεστε ρουσφετολογικά και ως πολιτικούς ομήρους για να μείνουν στη δουλειά τους και όχι για να προσληφθούν. Οδηγείτε τους εργαζόμενους και το λαό στον όλεθρο.

Δε θα σας αφήσει. Θα σας σταματήσει και θα φέρει κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία και ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα θα κάνει και θα αποκαταστήσει όλους αυτούς που θα είναι θύματα αυτής της ανθρωποκτόνας και δολοφονικής πολιτικής σας.