Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/08/2013

Τοποθέτηση Γ. Αμανατίδη στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος

«Η τροπολογία για τις απολύσεις εισάγει την αυθαίρετη κατεδάφιση του δημόσιου τομέα- οι εργαζόμενοι θα μετατρέψουν κάθε σχολείο, κάθε δήμο, κάθε νοσοκομείο, κάθε γειτονιά σε κέντρα αγώνα, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική»

Τοποθέτηση  στη συζήτηση της 01/08/2013 στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», έκανε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννης Αμανατίδης. Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 «Κύριε Υπουργέ της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μας κάνατε την τιμή μετά από τόσες ημέρες να έρθετε στο Κοινοβούλιο και να υπερασπιστείτε την τροπολογία την οποία έχετε καταθέσει, είναι σχήμα οξύμωρο και ίσως τραγελαφικό το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση υπάρχει η τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ουσιαστικά εισαγάγει την αυθαίρετη κατεδάφιση των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και του δημόσιου τομέα.

Αυθαίρετα κατεδαφίζετε το δημόσιο τομέα.

Και λέω «αυθαίρετα» γιατί δεν έχετε από πουθενά την πολιτική εξουσιοδότηση, ούτε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, έτσι ώστε να προχωρήσετε στις οριζόντιες αυτές απολύσεις και μάλιστα με τον τρόπο αυτό.

Γιʼ αυτό το λόγο η εισαγωγή αυτής της τροπολογίας εισαγάγει την αυθαίρετη κατεδάφιση του δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα  ανοίγετε τον κοινωνικό καιάδα.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, όσο και αν προσπάθησε να τις πάρει πίσω, για τους ψυχικά ασθενείς, αναξιοπαθούντες κ.λπ. Ουσιαστικά  όμως  δεν υπάρχουν ρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

 Υπό διωγμόν είναι λοιπόν οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα από την τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης!

Ταυτόχρονα, η τροπολογία αυτή, κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί προσβολή της δημοκρατίας, αλλά και της νοημοσύνης μας.

 Προσβολή της δημοκρατίας γιατί; Διότι δεν έχει γίνει καμμία διαβούλευση με κανέναν φορέα, ούτε δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων.

Παρακάμπτεται η Βουλή. Μόλις δύο - τρεις ώρες πριν από τη ψήφιση ήρθε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μας πει για μια τόσο σημαντική τροπολογία που «φιλοδοξεί», σύμφωνα με την έκθεσή του -κύριε Μητσοτάκη, φιλοδοξείτε- να αναδιαρθρώσει το δημόσιο τομέα.

Πιστεύει κανείς σʼ αυτήν την αίθουσα ότι είναι δυνατόν με μία τροπολογία να πετύχετε αυτό που λέτε στην αιτιολογική έκθεση, ότι θα διασφαλίσετε τη λειτουργική ικανότητα και την επάρκεια της διοίκησης ως προς το να εκπληρώνει τη βασική της αποστολή, δηλαδή την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στον πολίτη; Νομίζω ότι προσβάλλετε τη νοημοσύνη όλων των Βουλευτών, όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει πρόβλημα με τη δημοκρατία, γιατί θα θεμελιώσετε μία πάγια πρακτική έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων και κοινών υπουργικών αποφάσεων για τέτοια ζητήματα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.

Στην ουσία της ίδιας της τροπολογίας: δεν καθορίζετε ούτε τους όρους ούτε τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες θα γίνεται. Καθορίζετε μόνο ότι θα γίνεται με προεδρικά διατάγματα. Με ποιες αρχές; Ποιες είναι οι αρχές της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, τις οποίες επικαλείσθε; Δεν τις αναφέρετε πουθενά.

Βέβαια, κύριε Υπουργέ, βάλλετε ευθέως εναντίον της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν έγινε για να εξυπηρετούνται οι υπάλληλοι. Έγινε για να μην απολύονται και να υπηρετούνται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τα οποία πρέπει να προσφέρει το κράτος στους πολίτες του και να μη δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς. Με αυτόν τον τρόπο βάλλεται ευθέως. Φτάσατε σε αυτή την τροπολογία, αφού επί τρία-τέσσερα χρόνια τώρα προσπαθείτε και συκοφαντείτε συνεχώς τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το πρώτο ψέμα είναι ο αριθμός τους. Το 2010 παρουσιάσατε αυξημένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, αφού δώσατε τη δυνατότητα στο σύστημα να εντάσσονται και άνθρωποι που είχαν μία αμοιβή από μία επιτροπή. Τώρα, είναι στις εξακόσιες δεκατέσσερις χιλιάδες. Μιλούσατε για ένα εκατομμύριο.

Ψέμα δεύτερο είναι το κόστος. Στη χώρα μας δαπανούσαμε μέχρι το 2009 –και τώρα φυσικά ακόμα λιγότερο- το 11% του ΑΕΠ για τους δημοσίους υπαλλήλους, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 10,8% και στην ίδια τη Γερμανία πλέον εξαιρούνταν και υπάλληλοι όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί κ.λπ.

Τρίτο ψέμα είναι η αναλογία. Η αναλογία, κύριε Υπουργέ, των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι 14%, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία κ.λπ. αγγίζει το 28%.

Γιατί φέρνετε λοιπόν αυτήν την τροπολογία;

 Κατά τη γνώμη μου, κύριοι συνάδελφοι, είναι τρεις οι λόγοι. Πρώτος λόγος είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου αντίδρασης των  θιγόμενων. Δεύτερος λόγος είναι ότι δένονται τα χέρια των θιγόμενων με αυτές τις διατάξεις, έτσι ώστε να αντιδράσουν στα δικαστήρια και να προσβάλουν τις προηγούμενες διαθεσιμότητες. Τρίτος λόγος είναι ότι λύνονται τα χέρια της Κυβέρνησης για να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές και απολύσεις.

Τελικά, κύριε Υπουργέ, που κόπτεστε για την αξιοκρατία, ποιους βάλατε σε διαθεσιμότητα; Βάλατε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν αυξημένα προσόντα. Πού είναι το επιχείρημά σας ότι στο Δημόσιο πρέπει να υπάρχουν οι άξιοι κ.λπ.; Πόσο πιο άξιοι μπορεί να είναι από αυτούς που έχουν διδακτορικούς τίτλους και μεταπτυχιακά;

Άρα, είναι ένα πρόσχημα η όλη επιχειρηματολογία. Επίσης, απολύετε ανθρώπους που ήταν με ΑΣΕΠ. Το επιχείρημά σας ότι όσοι είναι με ΑΣΕΠ…

Κύριε Υπουργέ, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπήκαν σε οριζόντια διαθεσιμότητα είναι άνθρωποι με μεταπτυχιακά. Δεν το περάσατε στην τροπολογία; Τη μία φορά τους εξαιρέσατε και την άλλη μέρα φέρατε τροπολογία με την οποία μπήκαν και αυτοί στη διαθεσιμότητα. Τι άλλο παραπάνω, δηλαδή, να είχαν; Κι έρχεστε να πείτε ότι δεν θα απολύσετε και ότι θα βάλετε κριτήρια αξιολόγησης; Ποιος σας πιστεύει πλέον;

Στην ουσία της τροπολογίας, η κριτική που έχω να κάνω είναι ότι προσπαθείτε με διάφορες ωραίες λέξεις να κρύψετε την αλήθεια. Για παράδειγμα: «Επίτευξη της αποτελεσματικότητας του δημοσίου», «Λελογισμένη εξοικονόμηση πόρων», δηλαδή, κόψιμο. «Ποιοτική ανανέωση». Για ποια ποιοτική ανανέωση μιλάτε; Σας το ανέφερα και προηγουμένως. «Σύγχρονες μέθοδοι της διοικητικής επιστήμης». Δεν τις αναφέρετε πουθενά.

Με την τροπολογία αυτή έχετε γενική περιγραφή προσόντων και καθηκόντων και μάλιστα βάζετε ότι είναι στρατηγική επιλογή και ο νομοθέτης εμπιστεύεται στην εκτελεστική εξουσία τον αναλυτικό προσδιορισμό της. Εμείς τότε εδώ στη Βουλή τι κάνουμε; Το μόνο δηλαδή που νομοθετούμε με αυτήν την τροπολογία είναι ότι θα εκδίδονται προεδρικά διατάγματα. Πού είναι η ουσία; Με ποιους όρους, με ποιες αρχές, με ποιες θέσεις;

Επίσης, βέβαια, αναφέρετε ότι υπάρχει δυνατότητα στη διοίκηση «να προσαρμόζεται άμεσα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις.»

 Φυσικά, ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις; Είναι οι απαιτήσεις της τρόικας.

Το «κερασάκι» είναι το τελευταίο. Ενώ μιλάτε για κάθετη δομή μέσα στην τροπολογία, βάζετε το τελευταίο και λέτε: «Στόχος των παραπάνω ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της αυτοοργάνωσης και τελικά της αυτοδιοίκησης των δημοσίων υπηρεσιών».

Κύριοι Βουλευτές, τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ σε σχέση με αυτά που άκουσα από τους συναδέλφους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άκουσα κάποιους λεονταρισμούς σε σχέση με την πρώτη κατοικία, ότι «μην τολμήσετε…» κ.λπ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ιδού η τροπολογία, ιδού και η καταψήφισή της!

 Αν τολμάτε, καταψηφίστε την! Μην έρχεστε και λέτε λόγια και λόγια.

Και σε σχέση με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει η Βουλή να ασχολείται μόνο με τους Οργανισμούς, δεν μπαίνουν εδώ σε αυτήν την τροπολογία ούτε καν οι Αρχές. Ας θεσμοθετηθούν οι Αρχές, οι οποίες δεν υπάρχουν. Οπότε η τροπολογία αυτή καλύπτει μόνο τη μνημονιακή υποχρέωση για κατεδάφιση του δημόσιου τομέα.

Κύριοι Υπουργοί, η χθεσινή μέρα ήταν αποφράδα ημέρα για την εκπαίδευση, αφού 2.122 ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους εκπαιδευτικούς τους οποίους βάζετε στη διαθεσιμότητα, κινητικότητα και στο τέλος στις απολύσεις.

Υπάρχει ελπίδα;

Η ελπίδα είναι στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μετατρέψουν το κάθε σχολείο, τον κάθε δήμο, το κάθε νοσοκομείο, την κάθε γειτονιά σε κέντρα αγώνα, έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική και όχι σε πλατείες Κλαυθμώνος, όπως θέλετε εσείς.

Ευχαριστώ πολύ.»