Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/08/2013

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Η «επένδυση» στις Νηές και οι εξελίξεις σχετικά με τους όρους λειτουργίας και τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου η οποία δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε από τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Πουλάκη, τον συντονιστή της ΝΕ Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Σταμπουλή εκ μέρους του τμήματος Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Στο άνοιγμα της συνέντευξης ο Γ. Σταμπουλής ανέφερε σχετικά με την «επένδυση» στις Νηές ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια «επένδυση» που προώθησαν συγκεκριμένα συμφέροντα, με την ευκαιρία του φιάσκου των Μεσογειακών αγώνων. Σε εκτάσεις που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι δημόσιες επιδιώκεται να στηθεί μια “μπίζνα” real - estate, σε βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας. Μεθοδεύθηκε αλλά αποκαλύφθηκε η προσπάθεια παράκαμψης της τοπικής κοινωνίας. Η «επένδυση» θα προκαλέσει πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε ότι αφορά τους υδατικούς πόρους, τη χλωρίδα, την ερημοποίηση κοκ». Στη συνέχεια σχετικά με το ζήτημα της ΑΓΕΤ τόνισε ότι η μεθόδευση αφορά και στην εσκεμμένη αδράνεια κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα την απουσία συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Και έκλεισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά προχωρούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες σε αναπτυξιακό σχεδιασμό με άξονα την παραγωγική δύναμη της εργασίας και τις συλλογικές πρωτοβουλίες, ώστε να αυξηθεί η τοπικά παραγόμενη αξία και όχι ο μεταπρατισμός και η προσοδοθηρία και απεύθυνε κάλεσμα τους τοπικούς φορείς και ειδικά τους επιστημονικούς να συμβάλλουν στην απόκρουση αυτών των πολιτικών.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αρχικά δήλωσε ότι «Η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική των 3 τελευταίων χρόνων αποτελεί μια ιστορική τομή, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα 2 αυτά προβλήματα. Βάθυνε επιπλέον εκείνα τα θεσμικά και συνταγματικά ελλείμματα, ώστε να πλήττονται κατ επέκταση, το δημόσιο συμφέρον και ο ήδη επιβαρυμένος κοινωνικός ιστός της περιοχής της Μαγνησίας». Αναφερόμενος στην «επένδυση» στις Νηές επισήμανε τη διπλή φύση του προβλήματος λέγοντας ότι «εκείνο που πετυχαίνει η συγκυβέρνηση είναι να προσελκύσει τυχοδιώκτες επενδυτές, οι οποίοι με πρόταγμα την αρπαχτή, θα καρπωθούν δημόσια γη με κανένα σεβασμό για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία» και ότι η έκταση πωλήθηκε και νοικιάστηκε στην ενδιαφερόμενη εταιρία από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, παρόλο που δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα πάνω στη συγκεκριμένη έκταση, επισημαίνοντας πως ότι σήμερα διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά πρώτον με πολύ «διακριτικό» και χρονοβόρο τρόπο και δεύτερον μετά από την πίεση που άσκησαν τοπικά και περιβαλλοντικά κινήματα. Τέλος, δήλωσε πως «στην πλήρη ανυπαρξία αναπτυξιακού μοντέλου από τη μεριά της συγκυβέρνησης, εμείς αντιπαρατάσσουμε την ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με περιβαλλοντική προστασία και με προστασία των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Στόχος ενός τέτοιου μοντέλου έχει την παραγωγική και οικονομική ανάταση της χώρας και κοινωνίας και όχι των διαπλεκόμενων μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεργολάβων με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που υπηρετεί την υποτέλεια και την κοινωνική καταστροφή».

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Πουλάκης κατέδειξε πως το υποτιθέμενο κυβερνητικό “success story” αποτελεί στην πραγματικότητα διευκόλυνση της λεηλασίας του ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου της χώρας, για μία σκανδαλώδη εύνοια υπέρ των μεγάλων ομίλων και εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έναντι των οποίων η κυβέρνηση προωθεί το θάνατο του «εμποράκου». Στη συνέχεια μετέφερε την εικόνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο λέγοντας ότι η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» δέχτηκε τις επιθέσεις του κ. Αγοραστού, που προσέλαβαν ακόμα και προσωπικό τόνο, λόγω της εμφανούς του αγωνίας να προωθήσει την επένδυση. Τόνισε ότι είναι μια πρώτη νίκη η άτακτη υποχώρηση της περιφερειακής αρχής που αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα, κάτω από την πίεση των κατοίκων που κινητοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις συλλογικότητές τους, αλλά των τοποθετήσεών της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σχετικά με το θέμα της ΑΓΕΤ ανέφερε πως «η χρήση των ίδιων εναλλακτικών υποτίθεται καυσίμων επιχειρήθηκε και στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι, συνάντησε όμως την αντίδραση των κατοίκων, αλλά και την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και όμως, η έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων προχώρησε χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες του Βόλου».

Τέλος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, και ως πρώην εργαζόμενος στην ΑΓΕΤ, στάθηκε κυρίως στο θέμα της ΑΓΕΤ και της αλλαγής των καύσιμων υλών στη μονάδα του Βόλου. Αρχικά επισήμανε πως αντίστοιχα προηγούμενα παρατηρήθηκαν στα εργοστάσια της Εύβοιας και της Θεσσαλονίκης. Τόνισε πως τα «εναλλακτικά» καύσιμα τα οποία υποτίθεται πως θα μειώσουν τους ρύπους και δε θα ενισχύσουν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» είναι ξύλα αλλά και καπλαμάδες,, RDF δηλαδή πλαστικά, χαρτί, υφάσματα κλπ, SRF, γλυκερίνη, λυματολάσμη και στο βάθος σκουπίδια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αποτέλεσμα της καύσης αυτών των υλών είναι η εκπομπή βαρέων μετάλλων, διοξινών και φουρανίων που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και επιδράσεις στο γενετικό υλικό με καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. Συμπέρασμα των παραπάνω, όπως δήλωσε, είναι πως μοναδικό ενδιαφέρον της εταιρείας αποτελεί η μείωση του κόστος παραγωγής και επʼ ουδενί τη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα και σαν παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης ανέφερε τη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χτες σχετικά με τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας