- Όσον αφορά στα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Εργασίας σε σχέση με τη «μαύρη» εργασία, η ανακοίνωσή σας ήταν επικριτική κατά του κ.Βρούτση. Για ποιον λόγο αντιδράτε;
Αντιδράμε στην κοροϊδία του κ. Βρούτση, γιατί ανακοινώνει αύξηση των προστίμων για εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν εργασία αδήλωτη, ανασφάλιστη και «μαύρη», όπως την αποκαλούμε, ενώ την ίδια στιγμή είναι οι ίδιες οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης που την δημιουργούν και την αφήνουν ανεξέλεγκτη. Μνημονιακές πολιτικές που αυξάνουν την ανεργία και μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν το εργατικό δίκαιο. Τα τρία τελευταία χρόνια οι πολιτικές αυτές ουσιαστικά μετάλλαξαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό δίκαιο, αποθρασύνοντας τους εργοδότες για να έχουν ακόμη πιο εκτεταμένη «μαύρη» εργασία. Το πρώτο είναι αυτό.
Το δεύτερο, όμως, και το κυριότερο, είναι ότι όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια ξηλώθηκαν στην κυριολεξία, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων, του Υπουργείου Εργασίας καθώς και του σημερινού υπουργού Εργασίας, όλοι οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχουν και να τιμωρούν την παραβατικότητα των εργοδοτών όσον αφορά την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Ακόμη και από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ακόμη και από τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ έχουν πάρει εργαζόμενους, προκειμένου να τους θέσουν σε διαθεσιμότητα και, πάρα πολύ πιθανόν, σε απόλυση. Χαρακτηριστικά, από τα 13 ελεγκτικά κέντρα, τα οποία νόμος προέβλεπε ότι έπρεπε να έχουν συγκροτηθεί στο ΙΚΑ, λειτουργούν αυτήν την στιγμή μόνο τέσσερα: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Ιωάννινα. Στην Αθήνα με καμιά 20αριά εργαζόμενους, ενώ στις τρεις άλλες πόλεις με τρεις-τέσσερις εργαζόμενους και δεν τους καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα μετακίνησης, κάτι που αποτελεί πεδίο συνεχούς αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα του ιδίου ως βουλευτή καθώς και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εργασίας, όπως και με τους προηγούμενους υπουργούς εδώ και τρία χρόνια, ώστε να καλύπτονται στους ελεγκτές τουλάχιστον τα έξοδα μετακίνησής τους, για να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και να διενεργούν ελέγχους σε χώρους εργασίας έξω από το γραφείο τους.
Επίσης, δεν καλύπτουν με νομική προστασία έναντι των κακόπιστων εργοδοτών ούτε τους επιθεωρητές εργασίας ούτε τους ελεγκτές του ΙΚΑ. Δηλαδή μπορεί να πάει ο επιθεωρητής εργασίας ή ο ελεγκτής του ΙΚΑ να ελέγξει την επιχείρηση ενός εργοδότη και πολλές φορές να φάνε ακόμη και ξύλο από τους τραμπούκους του και να μείνουν νομικά απροστάτευτοι. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι ορισμένες φορές δέχονται στην υπηρεσία τους και καταγγελίες από κακόπιστους εργοδότες για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να περνούν πειθαρχικό και, μετά το τρίτο μνημόνιο (Ν.4093/2012) και την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου προς το χειρότερο που έγινε στους δημοσίους υπαλλήλους, να κινδυνεύουν να βρεθούν οι ελεγκτές, είτε του ΣΕΠΕ είτε του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν εξαιρέθηκαν από αυτό, σε αργία και σε απόλυση.
- Εννοείτε ότι, στο πλαίσιο της κινητικότητας και της αλλαγής του πειθαρχικού δικαίου, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί κάποιος επιθεωρητής απολυμένος λόγω πειθαρχικής δίωξης μετά από κάποια καταγγελία εργοδότη;
Ακριβώς. Έπειτα από καταγγελία εργοδότη, τον οποίο έλεγξε ο επιθεωρητής και διαπίστωσε ότι παρουσιάζει παραβατικότητα, είτε σε σχέση με την ασφάλιση, είτε σε σχέση με τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, είτε σε σχέση με όλα αυτά. Από την άλλη πλευρά, από τη στιγμή που έχουν διαλυθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όσο μεγάλα πρόστιμα και να οριστούν σε βάρος των παράνομων εργοδοτών, αφενός δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να ελέγξουν την ύπαρξη παραβατικότητας και να επιβάλλουν τα εν λόγω πρόστιμα και, αφετέρου, δεν υπάρχουν υπηρεσίες να τα εισπράξουν ή με τη διαδικασία, η οποία ακολουθείται μέχρι σήμερα, εισπράττεται ένα πολύ μικρό μέρος ή και τίποτα απολύτως από τα πρόστιμα αυτά. Γιʼ αυτό κάναμε λόγο για μια «τρύπα στο νερό» και για κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους.
- Άρα δεν διαφωνείτε με το σκέλος που αφορά το ύψος των προστίμων, αλλά με το γεγονός ότι υπολειτουργεί το ΣΕΠΕ.
Υπολειτουργούν όχι μόνο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ –σας είπα ότι από τα 13 λειτουργούν τα τέσσερα, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και χωρίς τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξωτερικών ελέγχων, καθώς δεν καλύπτεται στους ελεγκτές ούτε καν η βενζίνη, προκειμένου να μεταβούν στις επιχειρήσεις. Αφετέρου, διαφωνούμε με το συνολικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθείται, οι οποίες αποθρασύνουν τους εργοδότες ώστε να συμπεριφέρονται με παραβατικό τρόπο. Όταν έξω από την επιχείρηση υπάρχουν ενάμισυ εκατομμύριο άνεργοι, πολλοί εργοδότες το εκμεταλλεύονται, για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους ώστε να δεχτούν να εργαστούν είτε ανασφάλιστοι, είτε χωρίς εργασιακά δικαιώματα, είτε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
- Είναι αυτό που λέμε ότι καταγράφεται για πρώτη φορά και η συναίνεση του εργαζόμενου λόγω της ανέχειας που έχει προκληθεί σε όλη την κοινωνία.
Δεν πρόκειται για συναίνεση. Πρόκειται για εκβιασμό. Οι εργαζόμενοι είναι με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο εργοδότης τους λέει ότι έξω περιμένουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι για να έρθουν να εργαστούν με 300 και 400 ευρώ τον μήνα.
- Αυτό ακριβώς λέμε. Ότι μια μνημονιακή πολιτική προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι, θέλοντας να θρέψουν τα παιδιά τους, λένε ναι στη «μαύρη» εργασία. Αυτό εννοούμε λέγοντας συναίνεση.
Αφενός λόγω της υψηλής ανεργίας που δημιουργούν οι πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης και, αφετέρου, επειδή δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο από την εργατική νομοθεσία που να προστατεύει τον εργαζόμενο. Τα εργατικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί και δεν υπάρχει τίποτε που να τον προστατεύει. Με αυτήν την έννοια, αποθρασύνονται οι εργοδότες και παραβιάζουν ακόμη και αυτήν την ελάχιστη νομοθεσία, την ασφαλιστική και την εργατική, που έχει απομείνει.
- Υπάρχει άλλος τρόπος, πέραν των ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς –έτσι όπως είναι και δεν αποδίδουν–, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο;
Ο πρώτος τρόπος είναι να στηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλαδή το ΣΕΠΕ και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, και να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους. Επίσης, από το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση θα πρέπει να τους δοθούν όλα τα εργαλεία, τα μέσα και οι δυνατότητες, ώστε να μπορούν οι ελεγκτές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τη δική τους δουλειά.
Το δεύτερο είναι κάτι που έχουμε πει πολλές φορές, ότι δηλαδή η κατεξοχήν λύση του προβλήματος στη χώρα μας είναι πολιτική και ότι πρέπει να δοθεί τέλος στις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες ενθαρρύνουν, γιγαντώνουν και διευρύνουν αυτές τις καταστάσεις. Και, με αυτήν την έννοια, το θέμα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ιδιαίτερα από τις αρχές του φθινοπώρου θα εντείνουμε πολύ τους ρυθμούς μας, ώστε να γκρεμίσουμε αυτήν την κυβέρνηση και, μαζί με αυτήν, να γκρεμίσουμε και τα μνημόνιά της και την τρόικα.
To Γραφείο Τύπου