Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κέρκυρα. Το μεσημέρι συναντήθηκε στο Ίσσο (περιοχή Natura που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση) με τους φορείς προστασίας Ίσσου. Μετά το τέλος της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το μεγαλύτερο μνημονιακό έγκλημα είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και της φυσικής ομορφιάς της χώρας σε επιχειρηματίες οι οποίοι έναντι πινακίου φακής θα έρθουν να αγοράσουν περιοχές και μάλιστα χαρακτηρισμένες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να χτίσουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις από τις οποίες θα μπορούν να έχουν κέρδη, καταστρέφοντας, όμως, το περιβάλλον.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ταμείο, δεν αξιοποιεί, αλλά είναι μηχανισμός εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Με πράξεις παράνομες και αντισυνταγματικές ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Μάλιστα, περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura εντάσσονται στο ταμείο και αν δεν τους σταματήσουμε επίκειται να προχωρήσουν και σε διαδικασίες πώλησης των ''φιλέτων'' γης που αποτελούν παγκόσμια οικολογική κληρονομιά.
Βρισκόμαστε εδώ, για να καταγγείλουμε το έγκλημα που είναι και οικονομικό και οικολογικό. Αυτόν τον τόπο οφείλουμε να τον προστατεύσουμε, να τον αφήσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές, κυρίως, όμως, οφείλουμε να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας, να προστατεύσουμε το δημόσιο πλούτο. Διότι, ο μηχανισμός των δανειστών δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα ανεκμετάλλευτο και αυτό το έγκλημα δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ολοκληρωθεί.
Θέλω να επισημάνω ότι όσοι εμπλέκονται σε διαδικασίες που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον και σε διαδικασίες που στερούνται νομιμότητας και συνταγματικότητας θα ελεγχθούν αναδρομικά. Ήταν πταίσμα το γεγονός ότι ο κ. Σταυρίδης αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή πέταξε με ένα αεροπλάνο επιχειρηματία που είχε αγοράσει έναντι ευτελούς τιμήματος τον ΟΠΑΠ, μπροστά σε αυτά που επίκεινται το επόμενο διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο λαός της Κέρκυρας, αλλά και ο ελληνικός λαός θα σταματήσει αυτό το έγκλημα. Διότι, πρέπει να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να διατηρήσουμε το δημόσιο πλούτο και αυτός ο πλούτος να γίνει στοιχείο αξιοποίησής του που μέσα από την αξιοποίησή του θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και όχι μέσα από την εκποίησή του να χάσουμε κάθε δυνατότητα για να βγούμε από την κρίση. Για εμάς αυτό είναι δέσμευση. Κυρίως, όμως, δέσμευση για εμάς είναι ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας και του λαού της Κέρκυρας για να σταματήσει η εκποίηση της φυσικής κληρονομιάς. Αυτήν την κληρονομιά την χρωστάμε στις επόμενες γενιές, τη δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και πρέπει να τη δώσουμε στο ακέραιο, όπως την παραλάβαμε.
To Γραφείο Τύπου