Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/08/2013

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89

Δ. Παπαδημούλης στον Alpha 9.89: Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, με εκλογές. Το ανοιχτό θέμα του χρέους να το διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89 και τις δημοσιογράφους Ελένη Σπυρίδη και Αγγελική Αγγουρίδη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι ενώ ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να ξαναφορέσει την προβιά του αντιμνημονιακού, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, το δεξί του χέρι, ο κ. Στουρνάρας, έσπευσε να αποδεχθεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα με δημοκρατικό τρόπο, με εκλογές. Είναι προτιμότερο το ανοιχτό θέμα του μη διαχειρίσιμου χρέους και της μεταμνημονιακής εποχής να το διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη:

- Για το δημόσιο χρέος, τα νέα στοιχεία, την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο τέλος του 2013 θα εκτοξευθεί στο 175% του ΑΕΠ, παρά τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος. Θα είναι δηλαδή πολύ ψηλότερο από αυτό που ήταν το 2009, πριν μπούμε στη μέγγενη των μνημονίων.

Η σπουδή του κ. Στουρνάρα να ευθυγραμμισθεί πλήρως με το γερμανικό «όχι στο κούρεμα», μετά από μια θεαματική κωλοτούμπα του ίδιου και της κυβέρνησής του, αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη ότι έχουμε μία κυβέρνηση «Μερκελιστών», ανίκανη να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας, που απαιτούν ένα δραστικό κούρεμα του χρέους, χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι γερμανοί προβάλλουν τη δική τους πρόταση η οποία εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Η αποδοχή όμως της γερμανικής πρότασης θα μετατρέψει την Ελλάδα για δεκαετίες σε αποικία χρέους, με υψηλή ανεργία και υπερδεκαετή μονόπλευρη λιτότητα. Για αυτό και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Χθες ο κ. Σαμαράς διέρρεε, δια του επιτελείου του Μαξίμου, ότι «πρέπει να φύγει η τρόικα, να τελειώνουμε με τα μνημόνια». Προσπάθησε να ξαναφορέσει την προβιά του αντιμνημονιακού αλλά, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, το δεξί του χέρι, ο κ. Στουρνάρας, έσπευσε να αποδεχθεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις. Αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία από πλευράς κυβέρνησης είναι ένα κακόγουστο θέατρο.

- Για τις δηλώσεις Κεδίκογλου ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Κεδίκογλου νομίζει ότι η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να εμφανίζει το μαύρο, άσπρο. Με αυτή τη λογική, ας έρθει να εξηγήσει σε εκατομμύρια Έλληνες που δεν έχουν καθόλου εισόδημα γιατί είναι άνεργοι ή το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 30 και 40 και 50% και απειλούνται με έξωση από την πρώτη τους κατοικία γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο, ότι όλες αυτές οι δυσκολίες είναι απλή αριθμητική. Η πραγματικότητα είναι, ότι εκατομμύρια Έλληνες, χαμηλά και μεσαία στρώματα αλλά και μια καινούρια τάξη νεόπτωχων που έχει περάσει σε ακραία ανέχεια, έχουν υποστεί απίστευτες θυσίες και την ίδια ώρα βλέπουν όχι μόνο να μην εμφανίζεται φως στην άκρη του τούνελ, όχι μόνο το success story του κ. Σαμαρά να αποδεικνύεται μια επικοινωνιακή φούσκα, αλλά βλέπουν τα πράγματα να χειροτερεύουν. Γιατί η συνταγή του μνημονίου αποδεικνύεται μια συνταγή οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Είναι πραγματικά τρελό, οι αρχιτέκτονες του μνημονίου, το ΔΝΤ, να ομολογούν λάθη το ένα μετά το άλλο και να ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, το νούμερο δύο της ελληνικής κυβέρνησης, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, ο κ. Στουρνάρας, να ευθυγραμμίζεται με τις γερμανικές θέσεις και να αποδεικνύεται έτσι μερκελικότερος της Μέρκελ.

- Πώς μπορεί να διαπραγματευτεί η Ελλάδα τη μείωση του χρέους;

Κεντρικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης πρέπει να αποτελέσει ένα νέο δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται πια στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όχι των αγορών, και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε όλοι εκτός από τους γερμανούς και την ελληνική κυβέρνηση. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να διοχετευτούν πόροι από την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στην ανάπτυξη. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η εκρηκτική ανεργία του 30% και θα ξεφύγουμε από τη διαρκή ύφεση που έφτασε αθροιστικά την τελευταία εξαετία το 25%. Το μνημόνιο δεν καταστρέφει μόνο τους φτωχούς και μεσαίους Έλληνες, καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας μας και οδηγεί ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα στο λουκέτο.

- Για τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους managers.

Το ΤΑΙΠΕΔ και με Έλληνες managers, διοικείται ουσιαστικά από την τρόικα και έχει μετατραπεί σε άντρο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας «όπως όπως» και «όσο όσο» με έντονη οσμή διαφθοράς και διαπλοκής. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν αντικατασταθεί κακήν κακώς τρεις Έλληνες επικεφαλής. Αυτό που χρειάζεται, είναι όχι απλώς να αποτραπεί το εθνικά ταπεινωτικό, που είναι να ανατεθεί η διοίκηση του Ταμείου σε ξένο επικεφαλής αλλά κυρίως, να σταματήσει το ξεπούλημα με όρους διαπλοκής και με χαμηλά τιμήματα. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει τα εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία, που είναι τα λιγότερα στην ευρωζώνη, είμαστε το κράτος με τη μικρότερη δημόσια περιουσία στην ευρωζώνη, να μην πουληθούν. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να έχει ιδιωτικοποιήσει το νερό. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί και τα δίκτυα, όχι απλώς κάποιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Και μάλιστα έναντι πινακίου φακής.

Ελπίζω να βγει κάποιος κυβερνητικός, ακόμη καλύτερα ο κ. Στουρνάρας και να εξηγήσει πώς συνδυάζεται το «φτάνει πια με την τρόικα, να φύγει» του διέρρευσε ο κ. Σαμαράς με το «ναι σε όλα» που ο ίδιος εξέπεμψε την ίδια μέρα. Είναι τρομερά κακόγουστο το θέατρο.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα με δημοκρατικό τρόπο, με εκλογές. Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Κανείς δεν μιλάει πια για κυβέρνηση τετραετίας. Είναι προτιμότερο το ανοιχτό θέμα του μη διαχειρίσιμου χρέους και της μεταμνημονιακής εποχής να το διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Γιατί είναι πια ολοφάνερο ότι στη θέση του αποτυχημένου μνημονίου πρέπει να βάλουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασύνταξης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του λαού μας και να βάλει ένα φρένο σε αυτό τον καταστροφικό κατήφορο.

To Γραφείο Τύπου