Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, για το “ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη» χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα”, αποδεικνύονται ακόμα μιά φορά πλαστές.
Η κυβέρνηση πιστή τις επιταγές των μνημονίων και της τρόικας, ολοκληρώνει το δρομολογημένο ήδη από δύο χρόνια - με την συγχώνευση σε ένα φορέα τεσσάρων οργανισμών του ΥΠΑΑΤ (ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ)- οριστικό κλείσιμο του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Διαλύει έναν Οργανισμό που είχε αναλάβει τις δραστηριότητες της αγροτικής έρευνας, των ελέγχων σε γάλα και κρέας, της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των αγροτών.
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει δικούς του πόρους από διάφορα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και από εισφορές κτηνοτρόφων, μεταποιητών γάλακτος και κρέατος, οι πολιτικές όμως επιλογές της κυβέρνησης εμποδίζουν την χρήση τους.
Ακόμη μία φορά οι μνημονιακές δεσμεύσεις, θα καταργήσουν ένα σημαντικότατο εργαλείο της αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας. Η έλλειψη ελέγχων σε γάλα και κρέας, αλλά και η απουσία ενός Δημόσιου φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων θα αποβεί μοιραία για ολόκληρο τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, αλλά και για την ασφάλεια του καταναλωτή.
Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για 131 απαράδεκτες διαθεσιμότητες υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, από την κεντρική υπηρεσία, το Μπενάκειο Ινστιτούτο, το ΙΓΕ αλλά και από τον ΕΦΕΤ, σηματοδοτείται η αρχή του τέλους της αγροτικής παραγωγής στη χώρα.
Το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες, αγρότες, καταναλωτές και επιχειρηματίες να μην επιτρέψουν την εξόντωση των βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και βασικού πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης - που τόσο επιβάλλεται - αυτήν την εποχή. Στόχος πρέπει να είναι η ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του αγροτοδιατροφικού τομέα και η ανάδειξη του σαν βασικό μοχλό ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που θα υπηρετεί την προστασία και στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών και της οικογενειακής γεωργίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών ενός προοδευτικού κινήματος παραγωγών και καταναλωτών.
Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής