Απαράδεκτες είναι οι εξαγγελίες στις οποίες προέβη το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το μέλλον της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» κατόπιν της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με αντιπροσώπους των εργαζομένων στις 26/8/2013.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου:
• Πρέπει να επιστρέψουν οι άδειες στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία (με Λάρυμνα - Άη-Γιάννη), η «ΛΑΡΚΟ 3», η οποία μπαίνει προς αποκρατικοποίηση, η σημερινή ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία.
• Ταυτόχρονα, η σημερινή ΛΑΡΚΟ θα ξεκινήσει την πώληση των υπόλοιπων μεταλλείων και πιθανότατα αυτός που θα αγοράσει τη ΛΑΡΚΟ 3 θα πάρει και τα μεταλλεία.
• Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πάρει ένας «επενδυτής» και τα δύο (ΛΑΡΚΟ 3 με Λάρυμνα και Άη-Γιάννη μαζί με τα μεταλλεία και την Έδρα).
• Θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
• Κανένας «επενδυτής» δεν θέλει μόνο το εργοστάσιο. Θέλει τη ΛΑΡΚΟ ενιαία.
Θα δικαιούται αυτός που θα αγοράσει τη ΛΑΡΚΟ 3 να υπερκαλύψει την ανώτατη προσφορά για τα μεταλλεία. Δηλαδή αν υπάρχει άλλος πλειοδότης στον διαγωνισμό των μεταλλείων θα δικαιούται αυτός που είναι πλειοδότης στον διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ 3, να πλειοδοτήσει και στο διαγωνισμό των μεταλλείων, για να πάρει τη ΛΑΡΚΟ ενιαία.
• Θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί το προσωπικό στη ΛΑΡΚΟ 3, ως έχει (ΟΛΟ το προσωπικό, και το ΜΟΝΙΜΟ και το ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ).
• Αν χρειαστεί η ΛΑΡΚΟ 2 έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει το προσωπικό.
Η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί στις 31/08/2013. Ως τις 31/12/2013 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα παραπάνω, τα οποία, όπως αποφάνθηκαν οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου, δεν εξαρτώνται από την ελληνική Κυβέρνηση , αλλά από τις αποφάσεις της Τρόικα!
Η «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» απασχολεί σχεδόν 1.500 άμεσα εργαζόμενους σε πέντε νομούς, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και 15.000 έμμεσα εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Επιπροσθέτως, η ΛΑΡΚΟ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως σε παραγωγή νικελίου, ενώ διαθέτει αποθέματα των οποίων η αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 20 δις ευρώ. Πρόκειται για μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία προσφέρει καθημερινά συνάλλαγμα ύψους 1 εκ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία, σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία το έχει τόσο ανάγκη.
Η πρόταση των δανειστών, την οποία θέλουν να υλοποιήσουν σαν καλοί μαθητές οι κυβερνώντες, είναι να ξεπουλήσουν τον φυσικό πλούτο και να βάλουν λουκέτο στην εταιρεία ώστε να αγοραστεί έναντι πινακίου φακής από τον «επενδυτή». Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με μισθούς πείνας, χωρίς να τηρούνται οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί στο παρελθόν με την εταιρεία. Δηλαδή, στις 31/12/2013 όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι απολυόμενοι με την πρόταση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων και δεν γίνεται σαφές, όπως επικαλέσθηκε στη συνάντηση ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε το πόσοι θα εργαστούν στη καινούρια εταιρεία, ούτε τις συνθήκες, οι οποίες θα είναι χειρότερες από τις σημερινές μια και θα εφαρμοστούν οι μνημονιακοί νόμοι. Και μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες στα υπόγεια και στα καμίνια όπου έχουμε θρηνήσει θύματα στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, θα χαθούν χρήματα και από τις τοπικές κοινωνίες, τα οποία θα πάνε απευθείας στη τσέπη του «επενδυτή».
Αυτά λοιπόν προκύπτουν από τις προτάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες είναι τελεσίδικες βάσει της ενημέρωσης που έγινε στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων.
Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις επαναφέρουμε βασικά ερωτήματα, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα και ενισχύουν τις επικρίσεις των εργαζομένων περί συνειδητή και μεθοδευμένη απαξίωση και υποβάθμιση της εταιρείας με σκοπό την παρουσίαση της πώλησης της σε ιδιώτες ως μονόδρομο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Από πού προκύπτει ότι η εταιρεία «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» έχει λάβει επιδότηση ύψους 130 εκ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο ώστε να επιστραφεί το ΦΠΑ ύψους άνω των 65 εκ. ευρώ;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για τον έλεγχο της χρηστής Διοίκησης της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» κατά την περίοδο 2004-2009 μετά την καταγγελία των εργαζομένων για διαφυγόντα κέρδη ύψους 500 εκ. ευρώ κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, ώστε να ελέγξει εάν υπάρχει φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της Διοίκησης της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» κατά την περίοδο 1998-2009;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Κυριακάκης Βασίλης
Αποστόλου Ευάγγελος
Ουζουνίδου Ευγενία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος