Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/08/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Ρύθμιση ωραρίου και εφημεριών επιστημονικού – μη ιατρικού – προσωπικού στα νοσοκομεία

Με τον νόμο 3754/09 (ΦΕΚ Αʼ 43/11-03-2009) θεσπίστηκε η παροχή εικοσιτετράωρης ανάπαυσης σε κάθε ιατρό, νοσοκομειακό η πανεπιστημιακό, ύστερα από κάθε ενεργό εφημερία που αυτός εκτελεί. Η παραπάνω ρύθμιση προέκυψε ως αποτέλεσμα εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία 93/104/ΕΚ, η οποία ρυθμίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Η οδηγία 93/104/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1993, ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ασφάλεια και την υγεία στο πλαίσιο του χρόνου εργασίας. Ειδικότερα, προβλέπει τις περιόδους ημερήσιας ανάπαυσης, τα διαλείμματα, την εβδομαδιαία ανάπαυση, τη μέγιστη κατ' εβδομάδα διάρκεια εργασίας, την ετήσια άδεια καθώς και στοιχεία της νυχτερινής εργασίας, της εργασίας κατά βάρδιες και των ρυθμών εργασίας.  Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα κατά την έννοια του άρ.1 παρ. 3 του π.δ. 17/1996.

Παρόλα αυτά, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια νομοθετική ρύθμιση για ανάπαυση,  μετά από εφημερία, για το υπόλοιπο εφημερεύον επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων, όπως είναι οι ψυχολόγοι, οι φαρμακοποιοί, οι χημικοί, οι βιοχημικοί κ.λπ., παρʼ όλο που και αυτές οι ειδικότητες υποχρεούνται σε εφημερία, ακριβώς όπως οι ιατροί, σύμφωνα με το αρ.13 του ν.3204/2003. Κατά συνέπεια, οι παραπάνω ειδικότητες αναγκάζονται στην πράξη να εργάζονται περισσότερες από 30 συνεχόμενες ώρες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη σωματική και πνευματική τους ακεραιότητα όσο και την υγεία των ασθενών που αναλαμβάνουν να φροντίσουν.

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι εφημερίες των εν λόγω εργαζομένων στα νοσοκομεία, λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων και μηδαμινών προσλήψεων προσωπικού.

 Επειδή ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, τα εξαντλητικά ωράρια και η υπερβολική καταπόνηση του προσωπικού μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους τους εργαζομένους.

Επειδή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την 24/4/2013 ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα μεριμνούσε για το θέμα, αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια ενέργεια του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει να εντάξει άμεσα στο καθεστώς 24ωρης ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία σε νοσοκομεία τους χημικούς, βιοχημικούς, φαρμακοποιούς, βιολόγους, φυσικούς νοσοκομείων, κλινικούς χημικούς, ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους και τις λοιπές ειδικότητες εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι οποίοι εμπίπτουν σε καθεστώς εφημεριών ίδιο με αυτό των γιατρών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αμανατίδης Ιωάννης

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γεώργιος

Γάκης Δημήτριος

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Διακάκη Μαρία

Δρίτσας Θεόδωρος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κατριβάνου Βασιλική

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κυριακάκης Βασίλης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νικόλαος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθός Ανδρέας

Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Αθανάσιος

Σταθάς Ιωάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στρατούλης Δημήτριος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τατσόπουλος Πέτρος

Τριανταφύλλου Μαρία