Η κατασκευή του οικισμού «ΚΕΡΚΥΡΑ IV» περιοχή Κουλίνα του Δήμου Κέρκυρας, ξεκίνησε το 1983 και παρουσίασε σχεδόν εξαρχής προβλήματα δομικά και επακόλουθα στατικά και αντισεισμικά. Το Δεκέμβρη του 2002 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, προχώρησε στην ανάθεση της επισκευής ενίσχυσης της στατικής και αντισεισμικής επάρκειας 156 διαμερισμάτων του Οικισμού (επί συνόλου 210 διαμερισμάτων). Η επισκευή πραγματοποιήθηκε, χωρίς να έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες μελέτες στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο (αυτό διαβεβαιώνει το αρ. πρωτ. ΓΕΔΔ Φ. 513.08/2030 [17-02-09] του Γεν. Επιθ. Δημόσιας Διοίκησης).
Τον Ιούνιο του 2003, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς των δικαιούχων κατοίκων, στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και διενέργειας δύο προκαταρκτικών εξετάσεων από την Εισαγγελία Κέρκυρας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης. Ακολούθως, παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 11/04/2008 στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας, ο πρώην Πρόεδρος και στελέχη του ΟΕΚ, καθώς και ο Πρόεδρος της Τεχνικής Εταιρείας. Αθωώθηκαν παρότι στις 18/03/2008 συντάχθηκε από την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Κέρκυρας και κατατέθηκε στη δικογραφία, έγγραφο που αναφέρεται στην επικινδυνότητα των κτηρίων, καθώς και ότι ο ΟΕΚ δεν είχε καταθέσει σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο.
Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη (έκθεση ανθεκτικότητας κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος [2003]) που συνέταξε ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γεώργιος Μπατής, η κύρια αιτία ήταν κατασκευαστικά λάθη λόγω χρησιμοποίησης θαλασσινού νερού για την κατασκευή του σκυροδέματος, καθώς και ο υψηλότατος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος υποβάθμισε περαιτέρω τα δομικά στοιχεία των κτιρίων, καθώς τα τελευταία κατασκευάστηκαν πάνω σε υπόγεια ύδατα και αποτυπώθηκαν στο σχέδιο πόλεως του 2007, όταν η υπόθεση διαβιβάστηκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά αυτοψιών από τις τεχνικές υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας Κέρκυρας και της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου. Επιπλέον, έχουν επιληφθεί της υπόθεσης η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο Ο.Α.Σ.Π., η Μονάδα Δομικών Κατασκευών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει γίνει καταγγελία προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Χάμαρμπεργκ), ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., κος. Χ. Σπρίντζης, ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κ. Μ. Παπαϊωάννου, που παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κο. Ιωάννη Τέντε και η Εισαγγελία Κέρκυρας σχημάτισε δικογραφία, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών ο οποίος αρχειοθέτησε την υπόθεση, ενώ το 2011 έχουν εκδοθεί ομόφωνες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που θεωρούν επιβεβλημένη τη μετεγκατάσταση των οικιστών και την ανακατασκευή των κτηρίων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας των 23 κτηρίων του οικισμού, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για τη μετεγκατάσταση των οικιστών, σε ασφαλείς κατοικίες;
2. Τι προτίθεται να πράξει, για την επιβεβλημένη ανακατασκευή των εν λόγω κτηρίων και την κατασκευή νέων σύγχρονων κατοικιών με κονδύλια του ΟΑΕΔ;
3. Για ποιο λόγο, δεν έχει έως τώρα διευθετηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, παρά το πλήθος των νομικών και διοικητικών ενεργειών και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου;
4. Τι προτίθεται να πράξει, για τη διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής των δικαιούχων προς τον τέως Ο.Ε.Κ. (σημερινό ΟΑΕΔ).
Παρακαλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο σώμα:
Ακριβή αντίγραφα των αναθεωρημένων μελετών του ΟΕΚ (2002-2003), που αφορούν στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας των 23 κτηρίων του οικισμού «ΚΕΡΚΥΡΑ IV» περιοχή Κουλίνα του Δήμου Κέρκυρας.
Ο ερωτών – αιτών βουλευτής
Σαμοΐλης Στέφανος