Η 16η Σεπτέμβριου έχει ανακηρυχθεί, από τα Ηνωμένα Έθνη, σαν η Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία του Όζοντος. Σαν σήμερα 26 χρόνια πριν υπογράφτηκε η Διεθνής σύμβαση για την προστασία της στιβάδας του στρατοσφαιρικού όζοντος , γνωστή σαν Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.
Ουσιαστικά το φαινόμενο της μείωσης της στιβάδας του όζοντος, γνωστό και σαν «τρύπα του όζοντος», αποτελεί το πρώτο «αναγνωρισμένο» περιβαλλοντικό πρόβλημα, που οφείλεται στην ανθρωπογενή δράση. Είναι και το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα για το οποίο υπήρξε διεθνής δεσμευτική συμφωνία για την απάλειψη του. Η νέα συνθήκη του Μόντρεαλ (1997), περιελάμβανε δεσμευτικό διάγραμμα απόσυρσης και απαγόρευσης των CFCs (χλωροφθοράνθρακες) , στις βιομηχανικές χώρες, και η αντικατάσταση τους από ουσίες φιλικότερες στο περιβάλλον. Παράλληλα δρουν και προγράμματα για την οριστική απάλειψη τους και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
26 χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή του Πρωτόκολλου του Μόντρεαλ, η προσπάθεια φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Η τρύπα του όζοντος σταθεροποιείται και η στιβάδα του όζοντος φαίνεται ότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης ενώ οι επιστήμονες αισιοδοξούν για την καλυτέρευση της κατάστασης.
Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποτελεί, ίσως, το πιο σημαντικό παράδειγμα για την αναγκαία διεθνή συνεργασία, για την μείωση ενός σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος που αφορά την παγκόσμια κοινότητα.
Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας «Μια υγιής ατμόσφαιρα το μέλλον που θέλουμε» και η διεθνής συνεργασία ας είναι το παράδειγμα-οδηγός και στις επερχόμενες συνομιλίες, το Νοέμβριο στην Βαρσοβία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την Κλιματική Αλλαγή.
To Γραφείο Τύπου