Με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα Υγείας με θέμα «Υγιείς μητέρες και παιδιά» το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ επισημαίνει:
Η χώρα μας, παρ ότι σε επίπεδο Ε. Ε. των 15, έχει τις μακροβιότερες μητέρες (προσδόκιμο επιβίωσης), ωστόσο έχει τη μεγαλύτερη βρεφική θνησιμότητα και το μεγαλύτερο δείκτη αύξησης της ηλικίας της πρώτης γέννησης.
Σημαντικό στοιχείο για τη θεώρηση της ενότητας μητέρα-παιδί αποτελεί το γεγονός της μείωσης στο ένα τρίτο των δημοσίων μαιευτικών κλινών με τριπλασιασμό του αριθμού των ιδιωτικών στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, όπως και παντελούς έλλειψης νεογνικών μονάδων σε όλη την επικράτεια, εκτός πρωτεύουσας και Θεσ/νίκης .
Η εγκατάλειψη από την ελληνική πολιτεία της μητρότητας (σύλληψη, κυοφορία, γέννηση, νεογνό) και η παραχώρησή της στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθίσταται πλέον η φανερή.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία και η φτώχεια, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, έχουν σαν συνέπεια την αποφυγή τεκνοποίησης και την χρησιμοποίηση μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε μεγαλύτερες ηλικίες (εξωσωματική γονιμοποίηση), μεθόδων που εκχωρήθηκαν από την πολιτεία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση του καπιταλισμού. Τα νέα ζευγάρια να μην έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν και σε μεγάλη ηλικία να καταφεύγουν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης με τεράστιο οικονομικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, για να πάψουμε να είμαστε χώρα της τρίτης ηλικίας, για να αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας τη μητρότητα σαν δικαίωμα και πηγή ζωής, τότε πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα, όπως
Να υπάρξει πολιτική βούληση και η αναγκαία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας,
Ενίσχυση των νέων ζευγαριών με οικονομικά κίνητρα, δημιουργία δομών( δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερο σχολείο, κλπ.),
Να αναπτυχθούν δομές για παρακολούθηση και διατήρηση της υγείας των γυναικών σ όλη τη διάρκεια της ζωής τους,
Να υπάρξει πρόγραμμα ανάπτυξης δημοσίων μαιευτικών κλινών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων, με ισόνομο και ισόρροπο τρόπο σε ολόκληρη την επικράτεια, συγχρόνως με τμήματα προγεννητικού ελέγχου για παρακολούθηση του εμβρύου και πρόληψη τυχόν αναπηριών,
Να αναπτυχθεί δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας Αστικού και Αγροτικού Τύπου, που θα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης για αντισύλληψη, προγεννητικό έλεγχο, οικογενειακό προγραμματισμό, στελεχωμένα με παιδιάτρους, σχολιάτρους, κ.α.
Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την προστασία της κυοφορίας και της μητρότητας στους χώρους εργασίας
Το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να διεκδικεί επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων που άπτονται της προστασίας της μητρότητας, απαιτώντας ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας.
Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου