Ο φασισμός και οι φασιστικές ιδέες, αντιμετωπίζονται σε αξιακό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο και σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, με την έννοια ότι πρέπει να εμπεδωθούν οι αρχές της δημοκρατίας και η ελάχιστη κοινωνική συμφωνία πάνω σε έναν τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν.
Σχετικά με τις αιτίες ανάπτυξης του ναζιστικού φαινομένου.
Η δική μας θεώρηση είναι ότι πρέπει να απαλειφθούν οι αιτίες οι οποίες φούντωσαν το ναζιστικό φαινόμενο στη χώρα. Και οι αιτίες προέρχονται από την φτωχοποίηση που επέβαλλε αυτή η βάρβαρη πολιτική λιτότητας.
- Αυτή είναι η προσέγγισή σας, αλλά για να αντιμετωπιστεί η φτωχοποίηση κ. Βίτσα, ένα είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική – προφανώς ακούμε την πολιτική άποψη που εκφράζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – όμως και για να γίνει αυτό δεν πρέπει να εμπεδωθεί, αυτό που είπε και ο κ. Τσίπρας, η πολιτική σταθερότητα σε αυτό τον τόπο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από εκείνες τις δυνάμεις, εγώ θα έλεγα η βασική δύναμη που εγγυάται και τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατασκευασμένη θεωρία των δύο άκρων, η οποία είναι κατασκευασμένη με την έννοια ότι προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχουν δύο άκρα τα οποία γεννούν την ένταση. Δεν είναι αυτό. Την ένταση την γεννούν η Χρυσή Αυγή και η πολιτική της λιτότητας. Κι εμείς θεωρούμε ότι από τη μία μεριά είναι το μνημόνιο και ο φασισμός και από την άλλη μεριά είναι η κοινωνία και η δημοκρατία. Επιτρέψτε μας, εμείς να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε από τη δεύτερη μεριά.
- Προφανώς είναι έξω από τη λογική ότι κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εκτός συνταγματικού πεδίου. Να το δεχτώ όμως, κ. Βίτσα, ότι στα κόμματα υπάρχουν και μειοψηφικές απόψεις οι οποίες κλείνουν το μάτι -χθες η κα Μπακογιάννη με πολύ θάρρος είπε: “να δεχθώ ότι υπάρχει ισχνή μειοψηφία μέσα στη Ν.Δ. που κλείνει το μάτι προς στη Χρυσή Αυγή” – αλλά ένα μέρος της κοινωνίας λέει ότι υπάρχουν και το διαπιστώνουμε αυτό ότι και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μειοψηφίες που κλείνουν το μάτι σε κάτι πιο αριστερό, το οποίο είναι όμως στα όρια της παραβατικότητας. Το αποδέχεστε αυτή ή όχι;
Αυτό το δεύτερο όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να το δεχτώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από την πολιτική του διακήρυξη και από το πολιτικό του πρόγραμμα. Η Αριστερά εν γένει είναι, όχι απλώς, δημοκρατική αλλά πηγή δημοκρατίας. Οπότε, με αυτή την έννοια δεν μπορούν να μας αγγίξουν. Άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι την επιβολή δια της βίας η Αριστερά τη δέχτηκε στο πετσί της δεκάδες χρόνια. Αυτό διαμόρφωσε στο DNA μας βαθιά αντίληψη δημοκρατίας και πλουραλισμού.
- Θα συμφωνήσω μαζί σας. Και την αποκατάσταση αυτού που δέχτηκε η Αριστερά στο πετσί της στα μετεμφυλιακά χρόνια, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την πτώση της χούντας, ζούμε τα αποτελέσματα στο αντίστροφο σήμερα. Αλλά, μη χαθούμε σε αυτά. Πράγματι πρέπει να συζητηθούν αυτά, να τα κλείσουμε κάποια στιγμή. Προφανώς, είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση για να μαθαίνουν και οι νέοι άνθρωποι όχι μέσα από την προπαγάνδα τα όσα συνέβησαν.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι βεβαίως εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κοινωνική κριτική, αλλά συγχρόνως δεν είμαστε καθόλου ανοιχτοί και δεν επιτρέπουμε στους πολιτικούς μας αντιπάλους, να γίνονται κριτές ή να μας ζητούν διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας.
- Σύμφωνοι. Να το πάω στο πεδίο της κοινωνίας. Μέρος της κοινωνίας, με την οποία έχω την τιμή να επικοινωνώ επειδή δέχομαι ποικιλία γνωμών και απόψεων καθημερινά, εστιάζει στην κριτική της προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σημείο μέσα από πολλά. Στη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του κόμματος ή ακόμα και του ίδιου του κόμματος σε αυτά τα οποία συνέβησαν πάνω στις Σκουριές. Όχι στο επίπεδο της διαμαρτυρίας των πολιτών, σε ότι αφορά στην άρνησή τους να δεχτούν μια επένδυση, μια εγκατάσταση – δικαίωμά τους είναι να διαφωνούν – αλλά σε όλα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια στο επίπεδο της δολιοφθοράς. Εκεί υπάρχει μια σύγχυση που ενδεχομένως να προκαλείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και που να οδηγεί σε σύγχυση τη κοινωνία ως προς τα συμπεράσματα που βγάζει για τη στάση σας
Γνωρίζετε και ενδεχομένως και οι ακροατές σας να γνωρίζουν ότι στα γεγονότα στις Σκουριές και στη Χαλκιδική υπήρξε μια επιθετική πολιτική, η οποία εκφράστηκε και με κατασταλτικά μέτρα, πάνω σε μια επένδυση η οποία έχει βάλει από τη μια μεριά την εταιρεία και την κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας της Χαλκιδικής. Εμείς είπαμε ότι η επένδυση καταστρέφει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Χαλκιδικής. Και πολιτικά στηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων.
Δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για δολιοφθορές είτε για οτιδήποτε άλλο. Οι κάτοικοι κυνηγιούνται και είναι και σε γνώση σας, ότι οι επιθέσεις ιδιαίτερα στην Ιερισσό, το να μπαίνουν δηλαδή μέσα σε σπίτια βράδυ, μπροστά σε παιδιά να γίνονται συλλήψεις οι οποίες δεν αποδεικνύονται μετά και το γεγονός ότι χωρίς αποδείξεις κρατιούνται άνθρωποι στη φυλακή δεν είναι από τα θετικά στοιχεία, αλλά από τα στοιχεία που δημιουργούν ένταση στην περιοχή.
To Γραφείο Τύπου