• Για το χειρισμό από το προεδρείο της Βουλής της Πρότασης Παπαδημούλη για τήρηση ενός λεπτού σιγής για το δολοφονημένο από μέλος της Χρυσή Αυγής Παύλο Φύσσα:
«Θέλω να καταλογίσω στον προεδρεύοντα αυτήν τη στιγμή στη Βουλή πολιτική ανεπάρκεια και ανοχή σε δολοφονικές οργανώσεις όπως η ΧΑ, όταν η ίδια η αστυνομία, όταν οι ίδιες οι εκθέσεις της αστυνομίας έχουν πιστοποιήσει ότι και ο ίδιος ο δολοφόνος προέρχεται από τον χώρο της ΧΑ και ότι όλη αυτή η ομάδα η παραστρατιωτική, η οποία χτύπησε στο Κερατσίνι τα νέα παιδιά και δολοφόνησε τον νέο άνθρωπο, προέρχονταν από τα τάγματα της ΧΑ. Και έκανα λόγο για πολιτική ανεπάρκεια, για να μην καταλογίσω κάτι περισσότερο στον κ. Τραγάκη για αυτή του την κίνηση να πάρει την άδεια από τη ΧΑ για το εάν θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα που μέλος ή οπαδός της διέπραξε το έγκλημα. Ο προεδρεύων της Βουλής θα έπρεπε με απόφαση του Προεδρείου και με γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά να κάνει δεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση. Και κάνω λόγο για πολιτική ανεπάρκεια για να μην μιλήσω για κάτι πιο βαρύ, όπως ανοχή, κάλυψη και ενθάρρυνση της ΧΑ.
Ο Προεδρεύων της Βουλής έδωσε τη δυνατότητα στη ΧΑ να δώσει την άδειά της, να πει «ναι» στην πρόταση του συναδέλφου μου Δημήτρη Παπαδημούλη και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο χώρος της δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτήν την ωμή δολοφονία.
Στην πολιτική υπάρχουν, εκτός όλων των άλλων, και τα πολιτικά ανακλαστικά. Από τη στιγμή που τέθηκε το αίτημα, αυτόματα το Προεδρείο θα έπρεπε να το κάνει, χωρίς να ρωτήσει τη ΧΑ. Να συνεννοηθεί να το κάνει. Το Προεδρείο της Βουλής είναι διακομματικό και θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να λύσει το πρόβλημα. Θα μπορούσε ο κ. Τραγάκης να τηρήσει ενός λεπτού σιγή και να τελείωνε εκεί το θέμα. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Η ουσία όμως είναι ότι ο προεδρεύων της Βουλής ζήτησε την άδεια του κ. Κασιδιάρη για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για έναν νέο άνθρωπο που δολοφονήθηκε από οπαδό της ΧΑ. Η ουσία είναι αυτή και είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη.
Είμαι πάρα πολύ αυστηρός με τον κ. Τραγάκη, γιατί θεωρώ ότι η κίνησή του αποτελεί τη συνέχεια μιας στάσης που τηρεί η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η ΝΔ. Μια στάση ανοχής απέναντι στη ΧΑ και την εγκληματική της δράση. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε συνεχώς τέτοιου είδους φαινόμενα επιθέσεων ομάδων παραστρατιωτικών και ταγμάτων εφόδου. Στη χώρα μας υπήρχε –και υπάρχει– νομικό πλαίσιο από τον ποινικό κώδικα, το οποίο έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές δράσεις της ΧΑ. Αλλά δεν το έκανε μέχρι τώρα, γιατί προφανώς ορισμένοι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους –και ο Μπαλτάκος απειλούσε επʼ αυτού στους διαδρόμους της Βουλής– ότι αύριο η ΝΔ μπορεί να χρειαστεί η ΧΑ, ή κομμάτι της, για κυβερνητική συνεργασία. Όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική εκπορεύονταν κάθε είδους απειλές από στελέχη της ΝΔ στους συμμάχους της για να μην «πέσει». Τους έλεγαν να μην ρίξουν την κυβέρνηση, είτε για να μην πάνε σε εκλογές είτε για θα αναγκαστούν να κάνουν συμμαχία με τη ΧΑ.
Συνέχεια αυτής της στάσης αποτελεί επίσης η χθεσινή συμπεριφορά του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να συνδέσει το περιστατικό της δολοφονίας του νεαρού αντιφασίστα, αριστερού και καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα με τη θεωρία των δύο άκρων, αντί να καταδικάσει το έγκλημα του ανθρώπου της ΧΑ και της παραστρατιωτικής ομάδας. Και έκανε λόγο για τα δύο άκρα, ότι από τη μία πλευρά βρίσκεται η ΧΑ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, αθωώνοντας στην ουσία τη ΧΑ για τις εγκληματικές της δράσεις και ταυτίζοντας αυτούς από τον ΣΥΡΙΖΑ και ολόκληρη την Αριστερά που δίνουν μάχη ενάντια στον φασισμό και έχουν δώσει το αίμα τους και έχουν εκτελεσμένους, με τους θύτες τους, με τους φασίστες. Απαράδεκτο! Αυτή η θεωρία των δύο άκρων, που αναπαράγει ο κ. Λαζαρίδης, ενισχύει, ενθαρρύνει και θρέφει τη ΧΑ και τους δολοφόνους».
• Για το διάγγελμα του πρωθυπουργού:
Ο κ. Σαμαράς, εάν αποδοκίμαζε πραγματικά τις απόψεις του κ. Λαζαρίδη περί δύο άκρων και ταύτισης της πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ με τις δολοφονικές ενέργειες της ΧΑ, θα ανακοίνωνε ήδη από χθές την απομάκρυνση του κ. Λαζαρίδη από την ομάδα των συμβούλων του. Από τη στιγμή που δεν τον έχει απομακρύνει για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι εξακολουθεί επί της ουσίας υιοθετεί τις απόψεις του. Νομίζω είμαι πάρα πολύ σαφής.
Για να καλέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλογο προκειμένου να θωρακίσεις τη δημοκρατία, θα πρέπει πρώτα ως πρωθυπουργός να απομακρύνεις τον σύμβουλό σου που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο κόμμα βάσει λαϊκής ψήφου που αύριο μπορεί να είναι πρώτο και να έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου. Από τη στιγμή που δεν τον έχεις απομακρύνει, ό,τι και να πεις δεν είσαι πολιτικά αξιόπιστος.
Δεν μπορείς να θεωρείς ως ΝΔ ότι το δεύτερο κόμμα βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου. Και όταν η άποψη αυτή ακούγεται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτοί πρέπει να απομακρύνονται. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι δεν συνεχίζεις αυτήν τη θεωρία.
Θέλουμε να γίνει αντιληπτό ότι οι μνημονιακές πολιτικές είναι τερατώδεις και κατά συνέπεια, όσο συνεχίζονται, δημιουργούν και γιγαντώνουν πολιτικά τέρατα σαν τη ΧΑ.
To Γραφείο Τύπου