Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2013

Συνέντευξη Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζής)

-    Κατηγορείστε ότι έγινε μια θετική κίνηση… γιατί δεν την βλέπετε από τη σκοπιά και του περιεχομένου που έχει και του αποτελέσματος που παράγει και πάνω σ΄ αυτό οικοδομείται μια άλλη πολιτική.. θα τη συζητήσουμε την πολιτική αυτή…

Νομίζω πως κάθε καλοπροαίρετος και κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν ακολουθούσε αυτή την εγκληματική οργάνωση είδε με ανακούφιση να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.  Αλλά από κει και έπειτα οφείλουμε να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ και τι μπορούσε να είχε προληφθεί….

-    Σωστό.. Να μου δώσετε την εκτίμησή σας γιατί έφτασε η κυβέρνηση… εγώ βέβαια δεν θεωρώ ότι είναι θέμα των κυβερνήσεων, είναι θέμα των θεσμών να λειτουργούν προς την κατεύθυνση που πρέπει, αλλά λέω γιατί εν πάση περιπτώσει προχώρησε όλη αυτή η διαδικασία τώρα; Τι άλλαξε;…

Νομίζω ότι το αίμα του Παύλου Φύσσα ήταν κάτι σαν ηλεκτροσόκ στην ελληνική κοινωνία.  Αλλά από κει και έπειτα το γεγονός ότι αποφάσισε η κυβέρνηση μέσω του κ. Δένδια να στείλει τους φακέλους στον Άρειο Πάγο δείχνει ότι έστω και καθυστερημένα απέκτησε πολιτική βούληση να κινηθεί εναντίον της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, την οποία δεν διέθετε. Τα στοιχεία ήταν γνωστά, γνωρίζετε κι εσείς ότι πάνω από 26 χρόνια δρα, περιθωριακά παλαιότερα, κάποιοι την χαρακτήριζαν γραφική την παρουσία της, αλλά τα τελευταία χρόνια η Χρυσή Αυγή είχε πλήρως αποθρασυνθεί. Είχαν πολλοί μιλήσει, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ –και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας-  για θύλακες μέσα στην ίδια την αστυνομία, στελέχη της κυβέρνησης έβγαιναν, πριν από δέκα μέρες, και μίλαγαν για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τμήματα ή με όλη την Χρυσή Αυγή. Άρα βλέπετε ότι υπάρχουν βαριές πολιτικές ευθύνες για την ολιγωρία, τη συγκάλυψη και την ανοχή. Δεν μπορούσε, νομίζω, να μείνει στην ίδια τακτική ο κ. Σαμαράς από τη στιγμή που είχαμε νεκρό. Αλλά θεωρώ ότι υπάρχει κι ένας ανταγωνισμός της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή για το ποιος θα έχει την ηγεμονία στο χώρο της κεντροδεξιάς. Οι εικόνες δηλαδή του Μελιγαλά, πέραν του ότι είναι αποκρουστικές ούτως ή άλλως από μόνες τους,  ήταν και ένα καμπανάκι για το ποιος θα έχει τελικά τα κλειδιά της πολυκατοικίας..

-    Αλλά ακούω όμως από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της κυβέρνησης –το έλεγε το πρωί και ο κ. Ντινόπουλος, το λένε πολλοί βουλευτές- Ναι, μας κατηγορείτε ότι κοιτάζαμε προς τη Χρυσή Αυγή ναι κατηγορείτε ότι έχουμε και στελέχη που ζητούν να έχουμε προνομιακή σχέση, ναι λέτε ότι γύρω από τον Σαμαρά υπάρχει μια ακροδεξιά ομάδα κ.λπ. κ.λπ.. αλλά εμείς οι δεξιοί είμαστε που τους βάλαμε φυλακή…

Όπως όμως πολύ σωστά είπατε και εσείς ουσιαστικά θα έπρεπε να ήταν μια αυτονόητη πράξη της ίδιας της πολιτείας…

-    Ναι.. της δικαιοσύνης και της αστυνομίας….

Άρα λοιπόν δεν είναι ότι οι δεξιοί έβαλαν στη φυλακή τους Χρυσαυγίτες. Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης κινητοποιήθηκε επιτέλους  η πολιτεία, αλλά έχει τις ευθύνες της γιατί δεν το έκανε πριν.

Προσέξτε όμως. Θεωρώ ότι οι ευθύνες που πρέπει να δούμε  αφορούν και την επόμενη μέρα, όταν εκ μέρους του ίδιου του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. αναφέρονται στο φαινόμενο, την παρουσία και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εξισώνοντάς την με τη δράση της αριστεράς ή τους κοινωνικούς αγώνες. Δηλαδή ο Τσίπρας είναι το ένα άκρο και ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος είναι προστάτης, ο οποίος έχει όπλα, ο οποίος έχει στρατό, ο οποίος επιτίθεται τα βράδια σε μετανάστες και δολοφονεί ανθρώπους στο Πέραμα είναι το ίδιο με τον Τσίπρα. Κοιτάξτε πόσο αστείο είναι όταν το ακούτε…

-    Εντάξει αυτή  η θεωρία των δύο άκρων πια έχει καταρρεύσει. Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν την υποστηρίζει.. Εννοώ…

Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι ένα από τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει η πολιτική σήμερα στην Ελλάδα. Ότι η θεωρία των δύο άκρων κατέρρευσε μαζί με την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

-    Να δούμε λίγο την επόμενη μέρα.. Εσείς γιατί συνδέετε  ή μάλλον κατηγορείστε, για να είμαι ακριβέστερος, ότι συνδέετε την εξέλιξη αυτή γύρω από τη Χρυσή Αυγή με το πολιτικό ζήτημα της χώρας και ζητάτε εκλογές. Δηλαδή κάνετε, λέει η μια πλευρά, μέτοχο του παιχνιδιού και κεντρικό παράγοντα τη Χρυσή Αυγή, μια νεοναζιστική οργάνωση., ότι αυτή μπορεί να σου διαμορφώσει και το πολιτικό περιβάλλον.  Και η κυβέρνηση λέει ότι εσείς και η Χρυσή Αυγή ζητάτε εκλογές Κανείς άλλος…

Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη απ΄ αυτήν που περιγράφετε, διότι, θυμόσαστε πολύ καλά, ότι εμείς έχουμε θέσει το θέμα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, πολύ πριν υπάρξουν οι τελευταίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό γιατί; Γιατί θεωρούμε ότι έχουμε μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, θεωρούμε ότι  υλοποιεί μια καταστροφική πολιτική.. Πρέπει να ηττηθεί.

-    Αυτό το έχετε πει, αλλά θυμάμαι τον κ. Παπαδημούλη, όταν συζητούνταν το ενδεχόμενο να υπάρξει παραίτηση βουλευτών και να πάμε σε εκλογές αντικατάστασης, αναπληρωματικές εκλογές, έλεγε ότι θα μετατρέψετε αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά του μνημονίου και του φασισμού κ.λπ. Ουσιαστικά λοιπόν μια αντιθεσμική ενέργεια από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, θα την χρησιμοποιούσατε εσείς ενάντια στην κυβέρνηση. Εκεί κατηγορηθήκατε..

Δεν μπορεί να είναι κάτι αντιθεσμικό και να ερμηνεύεται ως εκτροπή από την στιγμή που προβλέπεται  από τους νόμους…

-    Εντάξει… αλλά είναι προφανές…

..Άρα ας μην το λέμε.. Δεύτερον. Δεν μπορώ να ακούω ότι οι εκλογές γενικώς αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης. Θεωρείτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια  η κοινωνία μας, η οικονομία μας είναι σταθεροποιημένη; Το γεγονός ότι έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ;…

-    Όχι βέβαια…

Ότι έχουμε γίνει πρωταθλητές στην ανεργία στην Ευρώπη; Ότι ο κόσμος μαθαίνει δια της τηλεοράσεως ότι είναι σε διαθεσιμότητα και τον περιμένει απόλυση;.. Ότι κλείνουν νοσοκομεία; Σχολεία;… Αυτό δεν είναι σταθερότητα.. Αποσταθεροποίηση είναι…

-    Όχι… Αλλά θα σας πει και κάποιος και  κάθε πότε θα έχουμε εκλογές;….

.. Οι εκλογές είναι γιορτή για τη δημοκρατία. Αλίμονο αν θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Τώρα, για το συγκεκριμένο. Η κυβέρνηση ουσιαστικά, για τους δικούς της λόγους, και η Χρυσή Αυγή πάλι, για τους δικούς της λόγους, θέλουν να μετατρέψουν την ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε ένα ιδιόμορφο δημοψήφισμα για το πώς τοποθετείται η ελληνική κοινωνία απέναντι στο νεοναζισμό και στον φασισμό. Αυτό είναι το λάθος που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στην προβληματική της, αποδεχόμενη το δίλημμα της Χ.Α.

Εμείς λοιπόν λέμε. Γενική προσφυγή στις κάλπες, για χίλιους δυο πολιτικούς λόγους, βεβαίως υπάρχει και το θέμα της Χρυσής Αυγής, αλλά έχει το δικό του ειδικό βάρος.. Το μείζον είναι  η οικονομική κρίση που έχουμε και η κοινωνική καταστροφή που παράγεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτό λέμε. Από κει και πέρα, εάν στηθούν κάλπες, να αφήσουμε αυτές τις απόψεις του όλοι μαζί που βγαίνουν και λένε διάφοροι..

-    Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω…

..  Έλεος. Αυτά συμβαίνουν στις ισλαμικές «δημοκρατίες», εντός πολλών εισαγωγικών η δημοκρατία. Δεν ταιριάζουν στις δυτικές δημοκρατίες αυτές οι πρακτικές.

-    Να ρωτήσω κάτι ακόμα..  Πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αναπληρωματικών εκλογών. Θα το βλέπατε θετικά;…

Εγώ θεωρώ ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες επιστρατεύονται στο παρά πέντε και ουσιαστικά μετατρέπουν το Σύνταγμα και τους νόμους σε φυσαρμόνικα, σε ακορντεόν που το ανοιγοκλείνουμε ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει να είμαστε κουμπωμένοι απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν γίνονται αυτά έτσι.

-    Θεωρείτε ότι πρέπει να έχουν μια ευρύτερη στόχευση…

.. Και σε έναν ουδέτερο χρόνο να γίνονται τέτοιες αλλαγές.

To Γραφείο Τύπου