Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:
O πολιτισμός και η ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας συνδέονται άμεσα με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση και την φροντίδα των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και άλλων κοινωνικών κατηγοριών που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι πολιτικές και ο σχεδιασμός της ελληνικής πολιτείας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονται πολύ πιο πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σύγχρονες δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας, ιατρικής περίθαλψης, εξειδικευμένης θεραπείας, εκπαίδευσης, απασχόλησης, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και κοινωνικής ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικό μέρος της εφαρμογής των παραπάνω πολιτικών και ιδιαίτερα σ' ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευση και την θεραπευτική απασχόληση, ακόμα και σήμερα, καλύπτεται από Ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. Η κρατική παρουσία είναι ανεπαρκής, με τάση διαρκούς μείωσης στα πλαίσια του περιορισμού των λειτουργιών του κράτους-πρόνοιας. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2000 αποκαλύπτει την απουσία πολιτικής βούλησης για στήριξη και ουσιαστική παρέμβαση στο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.
Τα κονδύλια που προβλέπει διατηρούν την στασιμότητα, δεν δημιουργούν νέες δομές και επιβεβαιώνουν με αριθμούς το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Αντί για επετειακές εκδηλώσεις ρουτίνας, απαιτούνται: Εφαρμογή πολιτικών οικοδόμησης κοινωνικών υποδομών και αναγγελία σχεδιασμών, όπως για παράδειγμα, εθνικό μηχανισμό με υποδομές ανά νομό, για προγεννετικό έλεγχο στις μέλλουσες μητέρες, δηλαδή πρόληψη, και βέβαια αύξηση των σχετικών δαπανών του Προϋπολογισμού.
To Γραφείο Τύπου